איבחון וטיפול בהגדלה של הפרוסטטה

דיון מתוך פורום  אורולוגיה

07/09/2011 | 19:58 | מאת: דניאל

שלום רב, לפני 4 שנים לערך ( 2007) בגיל 54 אובחנתי עם הגדלה שפירה של הפרוסטטה אחרי תלונה נוקטוריה,קושי במתן שתן, קשה להתחיל, זרם חלש, הפסקות בזרם. מאז טופלתי בקדקס 2 מג' שלא ממש עזר ולאחר עצירת שתן (2009) ששוחררה במיון ע"י קטטר שתן התחלתי ליטול קסטרל 10 מג' פעם ביום, הוצע לי גם ליטול אבודרט אבל אחרי חודש של נטילה החלטתי להפסיק על דעת עצמי. סה"כ ללא שיפור קליני במהלך השנים ואף חלה החמרה מסויימת בסימנים. לפני חודש שתיתי הרבה והתאפקתי לצורך בדיקת US ושוב היתה עצירת שתן שחלפה אחרי מס' שעות עם שני כדורי קסטרל ואמבטיה חמה. בבדיקה האחרונה אצל האורולוג הומלץ לי על ביצוע ביופסיה עקב תוצאת PSA גבוהה ( 4.24 – 8/11), בנוסף הומלץ לחזור על בדיקת ה PSA חודש אחרי האחרונה. מצ"ב בדיקות PSA ו US : תוצאות PSA : 2/04 - 2.04 4/04 - 2.04 1/07 - 1.71 4/08 - 2.81 8/11 - 4.24 משום מה לא בוצעה בדיקת PSA 3.5 שנים לערך ( 4/08-8/11) US- בכל הבדיקות כליות בגודל תקין ועיקבי, כיס שתן תקין. 2/07 - נפח ערמונית 128 סמ"ק, חודרת לכיס השתן, סיכום- ערמונית מאוד מוגדלת 4/08 - נפח ערמונית 65 סמ"ק, חודרת לכיס השתן,סיכום- ערמונית מוגדלת 8/09 - נפח ערמונית 98.5 סמ"ק, סיכום- ערמונית מוגדלת 2/10 - נפח ערמונית 77 סמ"ק, חודרת לכיס השתן, סיכום- ערמונית מוגדלת 8/11 - נפח ערמונית 90 סמ"ק, מרקם הומוגני, סיכום- ללא ממצא פתולוגי ספירת דם תקינה, ביוכימיה תקינה, בלוטת תריס תקין, שתן תקין, לא בוצעה פלומטריה 2/07 - DRE ערמונית שפירה דרגה 2, 6/08 – DRE ערמונית +1-2 שאלותיי: 1.כל כמה זמן יש לבצע בדיקת PSA (כתוב כל 3 חודשים למעקב ושנה לאיבחון) ו US , 2.האם תוצאה זו צריכה להדאיג אותי שכן יש קפיצה בתוצאה בהפרש של 3.5 שנים, 3.האם יש הצדקה לביצוע ביופסיה 4. האם קיימת אינדיקציה לניתוח (על סוגיו השונים) הסרה/רדוקציה של הפרוסטטה בזמן הגדלה שפירה 5. האם מוכרת לך השיטה החדשה שמבוצעת בארץ של טיפול בהגדלה שפירה ע"י חסימה פרמננטית של כלי הדם של הפרוסטטה? תודה רבה על התייחסותך, דניאל

08/09/2011 | 10:47 | מאת: ד"ר עמוס נאמן

שלום דניאל ! שאלתך מנוסחת הייטב ומראה על הבנה. אענה על שאלותייך בחפץ לב אם כי יש לי הסתייגות קטנה. אתה בעצם רוצה חוות דעת שיכולה לשהפיע על ההחלטה שלך לגבי הטיפול בערמונית. עבור חוות דעת טובה ומבוססת צריך לפנות לאורולוג שיבדוק אותך ויעבור על כל הבדיקות, צריך להתקיים דיון לגבי היתרונות והחסרונות של כל אחת מהגישות. דברים שמדברים ביעוץ לא תמיד רושמים את כל האינפורמציה בפורום 1. שאלה שאין עליה בעצם תשובה. איגוד האורולוגים האמריקאי ממליץ על בדיקת PSA פעם בשנה , אין המלצה לגבי ביצוע US . משרד הבריאות הישראלי לא ממליץ על בדיקת PSA שיגרתית פרט למקרים בהם היה סרטן ערמונית במשפחה. 2. תוצאה זו מעט גבוהה לגילך (אם חישבתי נכון 57). עם זאת לא כדאי להתבסס על בדיקה אחת 3. ביצוע ביופסיה לא מתבסס רק על תוצאות PSA אלה גם על בדיקה רקטאלית. לא אוכל לענות על סעיף זה מכיוון שלא בדקתי אותך 4.בדומה לסעיף הקודם השיקול לניתוח מתבסס על המון פרמטרים. בנוסף לכל מה שביצעת אני נוהג לבצע למטופליי בדיקת uroflow בדיקה המראה בצוה אוביקטיבים יותר את זרימת השתן . בבדיקה זו ניתן לקבל אינדיקציה מסוימת לגבי מידת החסימה. 5. השיטה מוכרת לי, ראיתי מטופל אחד שעבר טיפול זה עם תוצאות טווח קצר טובות בברכה

מנהלי פורום אורולוגיה