סרטן ערמונית, פרוקיור, PSA VELOCITY.

דיון מתוך פורום  אורולוגיה

13/02/2009 | 16:22 | מאת: אברהם ממרכז הארץ

שלום רב, אני גבר בן 67 בדרך כלל בריא. עובד כמנכ"ל חברה גדולה ודי ידועה. משקל תקין ללא מחלות - חוץ מאסתמה. בבדיקת ביופסיה מלפני כשבועיים, אובחן אצלי סרטן הערמונית ( מסוג אדנוקרצינומה ) בביופסיה - מדד גליסון 6 = 3+3. LESS THAN 5% OF SUMMARY TISSUE VOLUME PSA = 4.9. ה PSA עלה תוך שנה ורבע מרמה של 2.2 ל 4.9 ובגללו בוצעה הביופסיה. ערמונית קטנה כ 30 סמק לפי TRUS. במישוש אחד הרופאים הרגיש משהו קטן והשני לא הרגיש. נאמר לי על ידי הרופא שאין צורך במיפוי עצמות כי בשלב זה זה נמצא בתוך הערמונית אבל שכדאי לטפל. הוצעה לי אפשרות טיפול בברכיתרפיה בלבד ונאמר שזה כ 90 אחוז הצלחה. לגבי ניתוח כריתה הבנתי מאותו רופא שזה מסובך יותר היות ולפני 6 שנים עברתי בהצלחה ניתוח הרניה דו צדדית עם רשת. ברצוני לשאול את דעתך המקצועית: 1.ה PSA VELOCITY שלי הוא כביכול כ 2.5. בבדיקות הרמה עלתה מ 2.2 ל 4.9 תוך שנה ורבע. אבל אציין שעד לפני כשנה וחצי-שנתיים ( לא זוכר בדיוק ) לקחתי 1 מ"ג פרוקיור לשיער כ 5 שנים. הפסקתי אותו כמה חודשים לפני הבדיקה שהראתה תוצאה של 2.2. האם יכול להיות שהפרוקיור השפיע גם כמה חודשים אחרי שהפסקתי אותו ולכן התוצאה של 2.2 שהיתה לי לפני שנה ורבע היא מלאכותית ובעצם כבר אז היה גבוה יותר אולי אפילו 3-4? עד כמה אחרי הפסקת הטיפול בפרוקיור ובאיזה עוצמה זה משפיע? כי אם זה המשיך להשפיע, אז זה בשורה טובה כי זה אומר שמהירות העליה אולי איטית יותר. מה וכמה לדעתך? 2. קראתי שאם ה psa velocity היא מעל 2 בשנה הרי שזה מעיד על פרוגנוזה פחות טובה ולכן רצוי שילוב של 2 טיפולים במקביל. במידה והשפעת הפרויקיור זניחה, האם העליה ב 2.5 תוך שנה ורבע מעידה על כך שכדאי לעשות טיפול משולב ולא רק ברכיתרפיה? קראתי מחקר שאומר שבמהירות מעל 2 בשנה רצוי לשלב 2 טיפולים. מה דעתך? האם זה דורש מעבר לברכיתרפיה גם קרינה חיצונית/הורמונים? אם כן בכמה זה מגדיל את הסיכויים להצלחה והאם זה שווה את הקושי הכרוך בזה? 3. הבנתי שבארה"ב קיימת גישה מתקדמת של כריתת ערמונית באמצעים רובוטיים (Da Vinci ). כאמור לגבי ניתוח כריתה "רגיל" נאמר לי שהוא יותר מסובך מבדרך כלל לאור ניתוח ההרניה הדו צדדי שעברתי עם רשת לפני 6 שנים. האם למרות הרשת, ניתוח רובוטי הוא אופציה קיימת עבורי ועדיפה על ברכיתרפיה ועל ניתוח כריתה "רגיל"? מה דעתך על דברים אלה? בתודה והערכה רבה אברהם

14/02/2009 | 23:55 | מאת: ד"ר עמוס נאמן

שלום רב ! אענה ביחד על שאלה 1+2 . ברגע שנעשתה האבחנה ע"י ביופסיה לא כל כך משנה מה היה ה- velocity וכל האינפורמציה על הפרוקור אינה רלוונטית. ה- velocity אינו משפיעה על ההחלטה הטיפולית ובשלב זה אין אינדיקציה לטיפול משולב. במידה ותלך לחוות דעת נוספות יתכן שדווקא ימליצו על ניתוח. ניתוח רובוטי הוא בהחלט אופציה עבורך. לגבי הטיפול העדיף:לכל אחת מהגישות הטיפוליות יש יתרונות וחסורונות.עלייך להבין היטב את היתרונות והחסרונות ולבחור בטיפול המאים לך ביותר. בברכה ד"ר עמוס נאמן

מנהלי פורום אורולוגיה