נטילת ויטמינים למניעת AMD

דיון מתוך פורום  ניתוחי רשתית וניתוחי עיניים משולבים

14/05/2015 | 14:40 | מאת: אילנה

ד"ר שלום אמי סובלת מ-ADVANCED WET AMD בשתי עיניה, לאחר עשרות הזרקות של אווסטין ולוסנטיס, ולאחרונה אף אייליה. גם עם טיפול זה, קיים נזק קשה לראייה דו"צ. המחלה אובחנה אצלה במצב רטוב באחת העיניים בערך בגיל 70. קראתי כי קיים סיכון מוגבר בבני משפחה מקרבה ראשונה- ציטוט מויקיפדיה מהערך MACULAR DEGENERATION המתייחס לגורמי הסיכון: The lifetime risk of developing late-stage macular degeneration is 50% for people who have a relative with macular degeneration, versus 12% for people who do not have relatives with macular degeneration במצב של סיפור משפחתי כמתואר בו קיים סיכון יחסי גבוה (50 %, פי 4 מהרגיל) לפתח מחלה משמעותית, עם פגיעה קשה באיכות החיים, האם זה נכון לחכות רק להופעת סימני הניוון היבש כדי להתחיל את האת הטיפול בויטמינים? הרי אם קיים היגיון ביולוגי כלשהו שהוטמינים מונעים את הנזק החמצוני המוביל להתקדמות ה- AMD, האם אין זה הגיוני שהם יכולים למנוע/לדחות את הופעת המחלה הראשונית גם באנשים שבבדיקה הרשתית שלהם תקינה לחלוטין אך קיים סיכון מוגבר? ניסיתי לחפש ולברר האם יש תופעות לוואי או סיכונים משמעותיים לנטילתם - אך להוציא סיכון מוגבר לסרטן ראות במעשנים (ואיני מעשנת) בפורמולה הישנה שמכילה בטא-קרוטן - לא מצאתי סיכונים משמעותיים. ברור לי שכנראה לא יצא עוד מחקר ברור וחד משמעי שהוכיח את התועלת במניעת שלבי המחלה הראשונים והתפתחות AMD יבש ע"י הויטמינים- אך מחקר כזה יכול לקחת המון שנים, ויצריך גיוס של אלפי חולים כדי להוכיח משהו מסוג זה, האם לא נכון לקחת את הויטמינים רק על סמך ההיגיון הביולוגי? תודה.

ההגיון אכן נכון. אך מקובל לפעול ע"פ הוכחות מדעיות - ולא רק ע"פ הגיון, ובפרט שמדובר בוויטמינים בכמות יחסית גדולה. חשוב לצין כי המחקרים לא הראו כל יעילות אף החולים בהם יש דרגות ראשונות של AMD, כך שהיעילות למקרים ממש מניעתיים ממש מוטלת בספק למרות ההגיון..

מנהל פורום ניתוחי רשתית וניתוחי עיניים משולבים