בדיקת ציסטוגרפיה בקרוב מאוד -התייעצות

דיון מתוך פורום  אורולוגיית ילדים

26/03/2018 | 01:17 | מאת: אור

פרופסור פנחס שלום, בני בן ה-5 חודשים נולד כאשר עוד בסקירת המערכות התגלה מום במערכת השתן. כליה ימנית ככל הנראה דיספלסטית (הוגדרה גם כשר הידרונפרוטי) קטנה עם תפקוד ירוד אם בכלל. פרנכימה דקה ביותר ורק בחלקים מנהליה. כליה שמאלית נראת תקינה ואף האולורסאונד האחרון נראת שגדלה יפה ומפצה. ביצענו בגיל חודשיים מיפוי כליות עם קטטר צד שמאל 80 אחוז צד ימין 20 אחוז. אציין כי הכליה הימנית מורחבת במידה ניכרת עם אורי מורחב. בצד שמאל ישנה לעיתים הרחבה קלה ובאחת מהדירות האולורסאונד גם נצפה אורטר מעט מורחב ( מאז הלידה ביצענו כ4 פעמים אולטרסאונד ובמעקב בית חולים). התינוק מטופל באנטיביוטיקה דיספטיל כטיפול מונע ובשלב זה ברוך השם ללא זיהומים. לא היה סימנים האולורסאונד לpuv. היו שני רופאים שהמליצו לבדיקת ציסטוגרפיה לבדיקת כיס השתן כדי להחליט על אופן המשך הטיפול (ד.א כיס השתן היה מלא ברוב האולורסאונד, אך התינוק עושה פיפי בודאות) ,ורופא אחד אמר שמיותר כי לא נעשה סביר להניח פרוצדורה ניתוחית עד גיל שנה. יש לנו תור לבדיקה בתל השומר ביום רביעי הקרוב. מה אתה מציע לעשות והאם הבדיקה מאוד מסוכנת מחשש לזיהום בדרכי השתן או מבקריה שלא כדאי לעשות בשלב זה? אנחנו לא יודעים מה להחליט. עד לפני שנה בכלל לא הכרנו את כל הנושא הזה ועכשיו חוששים מאוד ורק רוצים לטובת התינוק שלנו לשלמות הכליה התקינה . תודה רבה להתייחסותך.

שלום רב אם יש חשד שהכליה הימנית היא דיספלסטית על רקע רפלוקס הרי שההוכחה לכך היא ע"י בדיקת ציסטוגרפיה ולכן ראוי לבצע את הבדיקה. אם המיפוי הראה שמדובר בחסימה במעבר אגן שופכן ולא היו זיהומים ולא נראה שופכן רחב באולטרסאונד הרי שהאבחנה פחות סבירה שמדובר ברפלוקס ויש לטפל בחסימה. בברכה פרופ' לבנה

מנהל פורום אורולוגיית ילדים