קצת מידע ומדע על התוספים להורדת כולסטרול

דיון מתוך פורום  כולסטרול ותוספי תזונה

23/06/2009 | 19:40 | מאת: דני (ביולוג)

מעיון בפורום שמתי לב שבנוסף לתזונה נכונה ופעילות גופנית את ממליצה על מספר תוספים (כולם של סולגאר כמובן) להורדת כולסטרול כתחליף לסטטינים. תוספים אלו כוללים: ליפוטרופיק פאקטור, פוליקוסנול, גוגול ליפיד, ניאצין (ויטמין B3) ואחרים. הבנתי גם שהם פועלים במנגנוני פעולה שונים. שאלותי: 1) מהן האינדיקציות לבחירת תוסף מסויים ולא אחר? התוכלי לפרט לאילו מקרים מתאים כל תוסף? 2) באילו מקרים רצוי לשלב 2 או יותר תוספים בו זמנית? מהם השילובים? 3) הסטטינים מורידים רמת כולסטרול (בעיקר LDL) ב 30-50%. האם יש מחקרים מבוקרים מהימנים על התוספים שאת ממליצה, ומהו שיעור השינוי הממוצע ברמת ה LDL וה HDL בעקבות נטילת תוספים אלו? האם יש גם מעקב של מספר שנים לטיפול בתוספים? 4) האם יש תופעות לוואי לטיפול בתוספים המומלצים? 5) האם יש קונטרה אינדיקציות לנטילת תוספים אלו, כולל טיפול תרופתי כלשהוא? 6) האם שילוב של תוספים אלו עם סטטינים יכול להוריד משמעותית את מינון הסטטין במקרה של מקרים עקשניים של כולסטרול גבוה?

25/06/2009 | 17:08 | מאת:

דני שלום, אנסה לענות לך על כל השאלות, אך לפני זה אציין שבטיפול הנטורופתי אנו מתייחסים לכל מטופל ולצרכיו הייחודיים מתאימים לו טיפול אישי. 1.ישנם תוספים רבים המסייעים להורדת כולסטרול הנבדלים זה מזה באופן הפעולה שלהם: חלקם הופכים את הכולסטרול למסיס יותר ועל ידי -כך "דואגים " שלא ישקע בדפנות העורקים (ליפוטרופיק), חלקם עובדים בדומה לתרופות הסטטניות - בהשפעה ישירה על תאי הכבד האחראיים לייצור הכולסטרול (פוליקסנול). חלקם מונעים את חמצונו של הכולסטרול(נוגדי חימצון), חלקם מעלים את הפרשת חומצות המרה בצואה(ליפוטרופיק) ויש גם קומפלקס של רכיבים העובדים כל אחד בצורה שונה על הורדת הכולסטרול(גוגול ליפיד). ההחלטה האם לתת תוסף כזה או אחר תלויה בגורמים רבים: הסיבה בגללה יש כולסטרול, האם זה בגלל עודף ייצור בכבד, נטייה גנטית, כבד שומני, נטילת הורמונים, תזונה לא נכונה ועוד. בנוסף יש להתחשב בגיל, בעיות רפואיות נוספות ובעיקר מתן תרופות. יכולה להיות קונטרה אינדיקציה בין תוספי תזונה אלו לבין תרופות. 2. ההחלטה אם לתת יותר מתוסף אחד לאותה מטרה (הורדת כולסטרול) גם היא תלויה בגורמים רבים כגון: אם הכולסטרול מאוד גבוה ורצים לראות תוצאות מהירות, ישנם תוספים שכתוצאה מנסיון ניתן לומר שהם עובדים יפה יחדיו, ישנם מטופלים המתנגדים לנטילה של יותר ממוצר אחד ועוד. לכן על מנת לקבל את הטיפול המתאים ביותר מומלץ לפנות לאיש מקצוע. 3. יש הסכמה כי הסטטינים אכן מורידים רמות גבוהות של כולסטרול אולם הם גורמים למספר תופעות לוואי בינהם כאבי שרירים ועייפות. אני ממליצה לך לקרוא את המאמר: האמת שמאחורי התרופה http://www.solgar.co.il/?CategoryID=391&ArticleID=863 לגבי יעילותם של תוספי תזונה בטיפול בכולסטרול יש על כך עדויות מחקריות רבות ועדיות קליניות ממטופלים רבים (אתה מוזמן לעיין בשירשורים בפורום המעידים על כך). אתה מוזמן לחפש ברשת מחקרים לפי תוספים ספציפיים. לדוגמא אתה מוזמן להיכנס לקישור הבא בו יש רפרנסים למחקרים המוכיחים את יעילותו של פוליקוסנול: http://www.solgar.co.il/_Uploads/dbsAttachedFiles/buletinpolikosanol.pdf 4. לרוב תוספי התזונה הטבעיים אין תופעות לוואי והם אינם רעילים. כמובן יש לצרוך תוספי תזונה לפי ההנחיות הטיפול, לא להפריז בכמויות ולוודא כי אין קונטרה אינדקציה בין התוסף לתרופה שנוטל המטופל. עם זאת, ישנם תוספים בודדים שגורמים לתופעת לוואי מקומית כמו למשל ניאצין שגורם לתופעת בעירה בפנים שחולפות בדרך כלל תוך מספר דקות. עם זאת, ישנם אנשים הרגישים לחומרים מסויימים ולכן יש לוודא כי התוספים אינם מכילים אותם. 5. לחלק מהמוצרים יש קונטרה אינדיקציות עם תרופות. אשמח להשיב לך מהם הקונטרה אינדיקציות לגבי תוסף מסוים בו אתה מתעניין. אין זה אפשרי ואין זה המקום לערוך בו רשימות של כל התוספים וכל הקונטרה אינדיקציות עם תרופות. 6. מחקרים מעידים שכן! ניתן ורצוי לשלב חלק מהתוספי תזונה להורדת כולסטרול עם תרופות סטטיניות להורדה מהירה יותר של בכולסטרול. יש לציין שהתוסף החשוב ביותר עבור אלו הנוטלים סטטינים הוא קואנזים Q10. לכתבה בנושא: http://www.solgar.co.il/?CategoryID=225&ArticleID=688 מקווה שעניתי על שאלותיך, הרבה בריאות, הדר

26/06/2009 | 23:21 | מאת: דני

תודה על התשובה המושקעת אבל אשמח לקבל תשובות ספציפיות לשאלות הבאות: 1) לאילו תרופות יש קונטרה אינדיקציה עם פוליקסנול, ליפוטרופיק וגוגול ליפיד? 2) מהו בערך % הירידה ב LDL ו % העליה ב HDL לאחר 3-6 חדשים של נטילת התוספים הנ"ל כפי שנמצא במחקרים (כמי שחונך על ערכי ה EBM איני סומך יותר מדי על עדויות אישיות)?