סכנת בדיקת CT על פוריות עתידית

דיון מתוך פורום  רשלנות רפואית

07/01/2013 | 10:43 | מאת: ננסי

שלום רב! אני בת 24 ועברתי במיון CT בטן עם שתית יוד והזרקת יוד לדם. הבדיקה נעשתה עקב כאבים עזים באזור התוספתן. בבדיקה לא גילו דבר מלבד ציסטה קטנה בשחלה משמאל "סוגסטיבית לגודש ורידי קל בטיפולים דו"צ" שלא היתה התייחסות אליה מצד הכירורג. לאחר מס בדיקות וממצאי הטופוגרפיה לא נמצא מקור לכאבים בבטן הימנית התחתונה. לפני שחרורי מהאישפוז, צוות של רופאים התריע לי על כמה מסוכנת היתה הבדיקה לבחורה בגילי שעדיין לא הביאה ילדים לעולם, וזה שהבדיקה נעשתה ללא כיסוי שאר אזורי הגוף מהקרינה המיננת. לכן היום קראתי על עוצמת הקרינה עבור CT בטן שהוא שווה ערך ל4.5 שנים חשיפה לשמש, ועל כך שהוא גורם לפגיעה ברקמות עדינות כמו כדוריות דם, תאים (DNA), ושחלות ומסוכן בשל יכולתו לגרום להתפתחות סרטן עתידי במערכות אלה, כשאזור הבטן ואברי הרביה מאוד רגישים לקרינה כזו. ברצוני להבין עד כמה מסוכן עבורי כבחורה צעירה שנחשפה לכמות קרינה כזו באזורים אלה, תחת שתיית חומר ניגוד ובנוסף הזרקתו לדם, וללא כיסוי שאר הגוף בבד מגן קרינה. האם נעשתה פה רשלנות בקלות שליחתי למכונת ההדמיה, ואי שמירה על אזורים אחרים בגוף באמצעות כיסויים תו"כ הבדיקה, והאם חומר הניגוד הוא גורם הסופג יותר קרינה מאשר אם היתי מבצעת את אותה הבדיקה בלי חומר הניגוד? והכי חשוב לי לדעת האם יש סכנה מהותית כעת בשינוי מבנה הדנ"א הקיים בביציות שבגופי בשל קרינה גבוהה שכזו שתפגע בי כאשר ארצה להביא ילד לעולם (פגמים מולדים וכו')? *אציין כי מאז הבדיקה אני מתגרדת המון וזה חריג אצלי מאוד, אולי זה יכול להעיד על משהו. תודה רבה מראש חשובה לי מאוד תשובתכם בהקדם!

07/01/2013 | 12:19 | מאת: עו"ד שמואל יקירביץ

ננסי שלום רב, לגבי שאלותיך על מידת הסכנה הטמונה בביצוע בדיקת CT, אנו ממליצים לפנות לפורומים רפואיים העוסקים בנושא, למשל בנושא רדיולוגיה. כמובן שהפניית מטופל לבדיקות מיותרות, לרבות בדיקות CT בהן ישנה קרינה מוגברת, יכולה להיות רשלנית. ואולם, יש לברר את נסיבות הפנייתך ואת אופן ביצוע הבדיקה בצורה מעמיקה, תוך התייעצות עם רופא מומחה בתחום. לשם כך רצוי לפנות לעו"ד המתמחה בתיקים מסוג זה. עורך הדין אליו תפני אף יוכל לבחון האם מדובר נכון לעכשיו בנזק "תאורטי" בלבד, כזה שאינו בר פיצוי בבית המשפט. בברכה ורפואה שלמה, שמואל יקירביץ, עו"ד

מנהל פורום רשלנות רפואית