הפרעה נוירו-קוגניטיבית וסכיזופרניה

דיון מתוך פורום  קשב וזיכרון בקרב מבוגרים ומתבגרים

04/01/2015 | 22:01 | מאת: אורי

שלום רב, שמי אורי ובשנה החולפת אובחנתי כחולה סכיזופרניה. למעשה, עברתי התקף פסיכוזה שבעקבותיו קיבלתי את האבחנה. אני מטופל במינון מאוד נמוך של קלופיקסול דפו ועד עתה לא היו לי התקפים נוספים ואני מקווה שגם לא יהיו יותר. לשמחתי, אני גם לא סובל מבעיות נלוות למחלה למעשה, חוץ מבעיה אחת. בעיה שהפסיכיאטר הצליח להגדיר אך ורק כ"צלקת". למעשה, מאז ההתקף זה נהיה ברור כשמש שזה המצב. לפני כן הייתי בתהליך מקדים ארוך מאוד אבל אחרי כן, זה כבר היה חתום. יש לי בעיה מסוימת בקליטת מידע ורגשות. הדרך הבלתי מקצועית שלי להגדיר את הבעיה היא כשל בתפיסה עצבית של רשתות החיים. זאת אומרת, כל הרשתות הללו שנמצאות מחוצה לנו ומשדרות לנו מידע על העולם הסובב - לא נקלטות אצלי טוב בהכרה. כמובן שעד השנה האחרונה לא חשתי כמעט שום בעיה בנושא, אם כי כמו שאמרתי זה היה חלק מתהליך מסוים של הזדקנות של תאי מוח אולי, או בגדול התפתחות של הכשל הזה עד שהוא נעשה סופי. אני קולט את המידע שמחוצה לי בצורה מקוטעת. כמובן שמבחינה פיסיקלית ואטומית היחס שלי אל החומר ושל החומר אלי לא באמת השתנה - מה שהשתנה זה מה שעכשיו רק הבנתי שנקרא ה"אפנון העצבי". הנוירו-טרנסמיטורים שאחראים להעביר אל המוח נתונים מבחוץ ולתרגם אותם בצורה עצבית אינם פועלים אצלי כמו שצריך. מה שלא פועל כמו שצריך שם זה החיבור בין הרשתות העצביות ועל כן אני מקבל את הגירוי מאותה רשת שפועלת כלפיי - לצורך העניין רשת שקשורה לפעולות הקריאה, או רשת שקשורה לפעולות הדיבור - אך הגירוי הזה אינו מגיע כתבנית של רשת שמתקבלת אצלי בפנים בשלמות אלא אך ורק כמין תזכורת לקיומה של הרשת הזאת. העצבים שאמורים להיות אחראים על לחבר את אותה הרשת הזאת אלי פנימה אל ההכרה אינם פועלים, הם כמו מנוונים בהרגשה שלי ולכן אני לא מצליח לפעול בצורה נכונה בתוך הרשתות הללו - שמיותר לאמר שהן נמצאות בכל פעולה אנושית או אפילו גופנית שיש . הבעיה הזאת כמובן גורמת לי לירידה בתפקוד ההתנהגותי, הקוגנטיבי והרגשי. בעיה שעד עכשיו למען האמת קיבלתי על עצמי (אמנם בכאב בהתחלה) ולמדתי איכשהו לחיות איתה. אולם, בימים אלו לאחר קריאה מסוימת באינטרנט ניצת הנושא שוב בליבי אחרי הייאוש הטוטאלי שקיבלתי בנושא אחרי שיחות עם אנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש, שיחות שלא הובילו לדבר מלבד הבנה אולי חלקית מאוד של המצב. לאור מה שקראתי לגבי חולי ADHD ולגבי התפקוד של הדופאמין בנושא הזה, הגעתי לידי הבנה שאולי מה שמקשר בין הסכיזופרניה לבין הבעיה הזאת, או תופעלת הלוואי הזאת - זה הדופמין. הוא למעשה אחראי לפחות באופן חלקי על קליטת המידע הרשתית בתאי העצב וחוסר איזון שלו יכול אולי להיות הבעיה בנושא. אני מבין גם שמה שתרופות ל ADHD כמו ריטאלין עושות זה להעלות את רמת הדופאמין. אם אני מבין נכון, תרופות אנטי-פסיכוטיות כמו הקלופיקסול דפו שאני מקבל אחת לשבועיים - עושות את ההפך . השאלה שלי היא די ברורה ומורכבת קודם כל מהצורך להגדיר את הבעיה או את ההפרעה שאני חווה. הגדרה כמו שהשתמשתי בה בהתחלה: "כשל בתפיסה עצבית של רשתות החיים" או הגדרה שנשמעת יותר מקצועית כמו: "כשל באפנון העצבי" אינה מספקת אותי כלל וכלל ורצוני לדעת האם ישנה הגדרה רפואית לבעיה הזו והאם ניתן לאבחן את הבעיה הזו ולטפל בה ואם כן אז היכן ואצל מי . מיותר לציין שהפסיכיאטר המקומי לא הצליח לעזור לי וגם לא העובדת הסוציאלית. האם יש כאן מישהו שמכיר את ההפרעה הזו כחלק או שלא כחלק ממחלת הסכיזופרניה או מכיר ויודע לאיזה איש מקצוע עלי לפנות? האם זה נוירולוג למשל? כמו כן קראתי על כל מיני מחלות והפרעות בנושא הזה כמו הנטינגטון, אשר משפיעות בעצמן על רמות הדופאמין ולפי ההבנה שלי יכולות להיות אחראיות על התקפים פסיכוטיים ועל פי כן גם על הסכיזופרניה. ממש אבדתי בנושא ואני רוצה מאוד לדעת אל איזה איש מקצוע עלי לפנות ולכן אני אשמח מאוד לקבל עזרה בנושא . בתודה רבה, אורי. אגב, ההגדרה הכי טובה שהצלחתי להמציא לסיפור הזה היא כזאת: כשלים או חולשה באפנון העצבי ובסנכרון בין תאי עצב, המצאתי אותה בעזרת קריאה בערך "דופאמין" בויקיפדיה.

שלום ממליץ לפנות לפורום המתאים העוסק בהפרעה נפשית והפרעה קוגניטיבית ומנוהל ע"י רופא פסיכיאטר. בברכה ד"ר חייגרכט

14/01/2015 | 01:04 | מאת: אורי

אמנם כבר שלחתי במקביל את ההודעה בשני פורומים נוספים שקשורים לפסיכיאטריה ולסכיזופרניה אולם לא קיבלתי בהם מענה. יתרה מזאת, אני מעוניין לדעת מהי ההשקפה הרפואית-מדעית מצד הנוירולוגיה ומכיוון שלא מצאתי אף פורום בנושא זה חשבתי שזה הפורום המתאים ביותר מבחינת ההיצע.

מנהל פורום קשב וזיכרון בקרב מבוגרים ומתבגרים