השפעת פעילות גופנית על לחץ הדם

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

13/11/2016 | 23:08 | מאת: ערן

שלום מה מנגנון ההשפעה של פעילות גופנית (כמו הליכה וכדו') על לחץ הדם? האם זה מוריד נקודתית בשעות שסמוך לפעילות, או שיש לזה השפעה יותר ארוכת טווח? כלומר, האם זה כמו תרופה שמשפיעה לכמה שעות, ולאחר מכן לחץ הדם חוזר להיות גבוה או שההשפעה נרחבת יותר. ובשביל לקבל את ההשפעות החיוביות של הליכה על ירידת לחץ הדם, האם זה תלוי ברמת הדופק בפעילות? במשך הפעילות? בתדירות הפעילות? מה מומלץ? תודה תודה רבה

ערן שלום רב, הנושא שהעלית הינו רחב מאוד וקצרה היריעה מלהכיל אותו, אך אנסה לתמצת: 1. מנגנון ההשפעה של פעילות גופנית על לחץ דם כולל הגברת הזרמת הדם בכלי הדם שגורמת לכלי הדם להיות אלסטיים יותר ובעלי התרחבות גדולה יותר בזמן מאמץ ובמנוחה. בנוסף, בעקבות פעילות גופנית מופרשים חומרים אשר מרחיבים כלי דם. 2. לחץ הדם עולה בזמן פעילות גופנית (הסיסטולי, כלומר הגבוה) אך יורד מיד לאחר פעילות גופנית (לרוב שני הערכים: סיסטולי ודיאסטולי), בעקבות הרחבת כלי הדם שנמשכת למשך מספר שעות לאחר הפעילות. ההשפעה היא אכן לכמה שעות, אך ככל שמבצעים פעילות גופנית בתדירות גבוהה יותר כך ההשפעה תוכל להיות ארוכת טווח יותר. חשוב לזכור שההשפעה של פעילות גופנית בלבד היא לא תמיד מספיקה. מחקרים מראים של ירידה עד- 6-10 ממ"כ של לחץ הדם הסיסטולי (המספר הגבוה) ושל 3-5 ממ"כ של לחץ הדם הדיאסטולי (המספר הנמוך). לעתים שינויים אלה אינם מספיקים על מנת לאזן את לחץ הדם, לכן חשוב במקביל לבצע שינוי תזונתי ולהתייעץ לגבי טיפול תרופתי במידת הצורך. 3. על מנת לקבל השפעה ארוכת טווח על ירידה בלחץ הדם חשוב לבצע פעילות גופנית יום יומית למשך יותר מ- 30 דק'. עצימות האימון לאו דווקא לא צריכה להיות גבוהה, היא יכולה להיות בינונית, אבל משך האימון והתדירות נמצאו חשובים. מקווה שהצלחתי לענות על שאלותיך, בברכת כושר ובריאות, יעל

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני