אימון בדופק מקסימלי

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

08/01/2009 | 10:56 | מאת: בועז

שלום אני בן 45 בבריאות טובה ללא בעיות לב עם לחץ דם לעיתים טיפה גבוה 130/80 לפני מספר חודשים התחלתי להתאמן בחדר כושר עם מדריך אישי. במהלך האימון האירובי אני מגיע לדופק שמעל ה 100% התאורטי המתאים לגילי 175 אני מגיע ל 185-192 למספר דקות. המדריך טוען שאין כל בעיה וללא אימון אירובי במאמץ כזה לא אוכל להתקדם בכושרי האם אני לא גורם נזק לעצמי ואם כן מה ניתן לעשות כדי להשתפר בכושר בלי להגיע לדופק זה.

בועז שלום רב, דופק מקסימלי (220 פחות הגיל) הינו שונה מאחד לאחד והדופק המקסימלי האמיתי הוא זה שבאמת ניתן להגיע אליו במאמץ מקסימלי כך שאין להתייחס לנוסחא באופן אבסולוטי. אני נוטה להסכים עם המאמן בנושא הבטיחות. בסה"כ אין בעיה לאמץ את הלב במידה והלב תקין על אף שכבר נתקלנו במקרים בעבר בהם ספורטאים שסברו שליבם תקין חוו דום לב במאמץ אינטנסיבי. אינני מנסה להפחיד כלל וכלל ואני באמת חושבת שאם ביצעת בדיקות בסיסיות (כגון א.ק.ג. ובדיקת מאמץ) ובמשפחתך הקרובה כגון הורים ו/או אחים אין מחלת לב, זה די בטוח להתאמן בדופק גבוה שכזה. בעיקר אם אתה מגיע לדופק גבוה מאוד רק לכמה דקות באימון... לגבי השיפור בכושר אני פחות מסכימה. אם מטרתך היא להגיע להישגים גבוהים כמו אלה של ספורטאים אז אכן כדאי להתאמן מעל לדופק 90%. במידה והינך עוסק בספורט למען כושר גופני ובריאות (הכוללת מניעת מחלות לב) אין סיבה להתאמן כל כך אינטסיבי. ניתן לבצע אימונים בדופק הקרוב ל- 85% (לפי הנוסחה 220-גיל) ולקבל תוצאות טובות בהחלט בתחום שיפור מדדים אירוביים (צריכת חמצן, ירידה בדופק וכד') וכמובן בכושר הגופני. וכל זאת על ידי הימנעות מתחושת החשש "מה יקרה אם...". לגבי לחץ דם, מחקרים רבים מראים כי דווקא אימונים פחות אינטנסיביים (עד 85%) הביאו לתוצאות טובות יותר באיזון לחץ דם בעוד שאימונים עצימים מידי הביאו להעלאת לחץ הדם במנוחה עקב העומס הגדול מידי המופעל על הלב וכלי הדם בזמן המאמץ. לכן לשיפור לחץ דם (וכדאי מאוד לעקוב אחר לחץ הדם בגילך מידי חודש) רצוי לעבוד באופן פחות אינטנסיבי. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק.

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני