אימון

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

27/09/2011 | 21:57 | מאת: דן

שלום לפיזיולוגית בן 34, מתאמן קבוע בחדר כושר (בריא, לא קשור לבעיות לב), פעילות אירובית ואינארובית,מטבעי אני מזיע מאוד מהר, והרבה. א.רציתי לשאול מה הגוף מאבד בזיעה מרובה בפעילות ? נוזלים זה ברור, קראתי על משקה איזוטני, מתי מומלץ ? לאיזה סוג ואורך פעילות ? ואם אפשר המלצה להכנת המשקה. ב. מגנזיום - האם הגוף מאבד בזיעה רבה? באלו מקרים מומלץ לקחת את התוסף, ואם כן כמה. ג. ידוע שהגוף ממשיך לשרוף שומן גם לאחר סיום האימון האירובי כי הוא עדיין צורך מקורות אנרגיה מהגוף, השאלה שלי היא האם זה קורה גם במידה ואוכלים מיד לאחר האימון (כמו שמומלץ לאכול פרי וכדומה) או שהגוף כבר מקבל ממקורות חדשים ? ד. קראתי על המלצה לשתיה מרובה גם לצרכי דיאטה (2-3 ליטר) האם אין בזה כל נזק משני ? למשל עליה בלח"ד ועוד ? תודה

דן שלום, סליחה על העיכוב בתשובה. א. בזיעה במהלך פעילות גופנית הגוף מאבד בעיקר נתרן (הכמויות העיקריות) ומעט אשלגן, סידן ומגנזיום (מעט מגנזיום). המשקה האיזוטוני ושאר משקאות הספורט השונים מומלצים לרוב לאימונים ארוכים מאוד (מעל 60 דק' של פעילות עצימה), או כאלה שמתבצעים בתנאי טמפרטורה ו/או לחות גבוהים במיוחד. ברוב המקרים אין צורך להשתמש במשקאות אלה באימונים כי איבוד האלקטרוליטים האלה אינו משמעותי באימונים מתונים. במידה ואתה מזיע הרבה מאוד, כמובן שכדאי לשתות הרבה. אם אתה צורך כמויות גדולות מידי של מים, עלולה להיווצר בעיה של דילול הנתרן בגוף (במקרים קיצוניים) ולכן אם אתה מוטרד אתה יכול לשתות מים עם נתרן ומעט מיץ ממותק על מנת להגביר את הספיגה, שיהיה טעים וגם יגביר את הצמא. כנראה ששתיית משקה עם נתרן גם מוריד את ייצור השתן בזמן מאמץ ואחריו וזהו יתרון נוסף. ב. מאבדים מגנזיום בכמות קטנה ולרוב אין צורך לצרוך אותו בזמן או אחרי פעילות. ג. לאחר הפעילות הגוף ממשיך לשרוף אנרגיה על מנת להחזיר לו את מאגרי האנרגיה הזמינים (כגון סוכר) שהדלדלו ובכלל על מנת להחזיר את הגוף למצב מנוחה. אין חובה לאכול מיד לאחר אימון במידה והאימון לא היה ארוך מידי (פחות משעה), אך אכילה של משהו קטן כגון פרי, או פחמימה, יסייעו לגוף להתאושש מהר יותר מהמאמץ ולספק אנרגיה זמינה לאיברים השונים. במידה ואחרי האימון הגיעה שעת הארוחה, מומלץ לאכול ארוחה מאוזנת הכוללת גם פחמימות. אין צורך "לדחוף" אוכל במיוחד לאחר אימון מתון ולא ארוך. ד. שתייה מרובה לצרכי דיאטה - יש האומרים ששתייה מרובה מסייעת במידה מסוימת להרגיע את התאבון כי המים נותנים הרגשת מלאות. איני סבורה שמים הם תחליף למזון, אך בהחלט כדאי לשתות הרבה, כ- 8 כוסות ביום (כ- 2 ליטר ביום). שתייה מרובה ומוגזמת יכולה לגרום להפרת איזון האלקטרוליטים בגוף ולהביא למצב של דילול הנתרן בגוף. לגבי לחץ דם - ייתכן ושתייה מוגזמת עלולה להוביל להצטברות נוזלים בגוף עקב הפרת מצב האלקטרוליטים וזו עלולה לשבש את לחץ הדם. לעומת זאת, בזמן פעילות ממושכת שתיית המים חשובה על מנת לשמור על לחץ דם תקין ובכך לסייע בהעלאת תפוקת הלב במאמץ. לסיכום: ברוב המקרים, במידה והאימון אינו ארוך מידי (מעל 60 דק') ואינו מבוצע בתנאי חום ו/או לחות גבוהים, שתיית מים בכמות טובה, מספיקה לשמור על טמפרטורת הגוף ומאזן האלקטרוליטים. במידה והאימון ארוך ו/או עצים, ניתן לשתות משקה הכולל פחמימות בריכוז 4-8% עם נתרן על מנת להגביר את הצמא ולמנוע את הדלדלות הנתרן. מקווה שעזרתי, בברכה, יעל

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני