דופק

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

05/10/2008 | 21:43 | מאת: יורם

קימים בשוק שעונים למדידת דופק למה חשוב לי לדעת מה הדופק שלי.אני בן 55 בריא ויוצא כמעט מידי יום לצעידה.מה יוסיף לי שעון הדופק .ואם יש לו מטרה אזי מה אני צריך לדעת כדי להפיק ממנו את מירב התועלת.האם הוא חשוב גם לבריאים או רק לאנשים חולים.אשמח לקבל הבהרות.

יורם שלום, ישנם לא מעט אנשי מקצוע אשר ינסו לשכנע אותך לגבי חשיבות שעון הדופק באימון. אני נוטה לחלק את החשיבות לשני חלקים: 1. אנשים בריאים- אשר מעוניינים לשפר את הכושר הגופני ולעקוב אחר מדדים שונים כגון: זמן, דופק וקלוריות כולל ממוצעים של כל מדד יהנו משעון דופק. שעון הדופק יכול להראות לך אחרי תקופת אימונים האם הדופק יורד במאמץ מסוים, אך קרוב לוודאי שגם תרגיש זאת. הדופק בו אתה מתאמן איננו כל כך חשוב כל עוד אתה מרגיש שהמאמץ שאתה מבצע הוא נוח לך (לא קשה מידי ולא קל מידי). שעון הדופק יכול לספק מדד כלשהוא לגבי תקינות הלב, כלומר במידה ותבחין בשינויים חריגים כגון דופק גבוה מידי במאמץ נמוך או דופק שאינו עולה במאמץ רצוי לברר את הסיבות... במידה ומטרת האימון שלך היא שיפור סיבולת לב ריאה, שיפור הבריאות והורדת גורמי סיכון (לחץ דם, סוכר, כולסטרול, עודף משקל וכד') אין צורך בדופק גבוה. מספיק אם תתאמן בין 60-80% מדופק מירבי (220-גילך = 165, 60-80% מ- 165 הם 100-130) וזאת בהנחה ודופק המנוחה (הדופק כאשר אתה במצב מנוחה מוחלט) שלך הוא בסביבות ה- 60, במידה והוא גבוה יותר כך עולה גם טווח דופק האימון. במידה ותנסה להתאמן בדופק גבוה מידי (> 85% מדופק מירבי) אתה עלול להתעייף מהר ולקצר את האימון. למטרות בריאות כגון אלה שדיברנו, משך האימון חשוב מעצימותו. 2. אנשים הסובלים ממחלת לב - להם שעון הדופק חשוב יותר בעיניי. אנשים אלה נוטים לסבול מהפרעות קצב ושעון הדופק יוכל להראות להם אם משהו אינו תקין במהלך האימון. מלבד זאת, לחלק גדול מאנשים אלה ישנו גבול דופק עליון אותו מומלץ לא לעבור עקב הופעת סימפטומים (כגון תעוקת חזה) או הופעת מצוקת אספקת חמצן ללב. לסיכום: לאנשים בריאים אין שום חובה לרכוש שעון דופק, הוא בעיקר מהווה כלי להעלאת המוטיבציה, בעיקר אם הם אינם רצים או רוכבים על אופניים. לחולי לב אני כן ממליצה להתאמן עם שעון עקב הפן הבריאותי בטיחותי. מקווה שזה עזר, שנה טובה ובברכת כושר ובריאות. יעל

06/10/2008 | 18:16 | מאת: יורם

תודה רבה על התשובה המושקעת סוף כל סוף אני מרגיש שאני מתחיל להבין את הנושא .שנה טובה

15/02/2009 | 18:22 | מאת: דוד

שלום לך אני עובר בתקופה זו שיקום לב באסף הרופא לאחר ארוע לב לפני חודש רכשתי היום שעון דופק מסוג פולאר F-11 ,לציין שהמכשיר לא קורא את הדופק אצלי ,תוך כדי קריאה, הבחנתי שרשום ,שיתכן מצב כזה למי שעבר ארוע לב. על איזה שעון את ממליצה? למראית עין זה נראה לי בדיוק כמו שעון הדופק במכון שיקום הלב אודה לתשובתך. בברכה דוד

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני