הורמון גדילה

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

30/12/2015 | 12:51 | מאת: אסתי

growth hormone 0.08 ng/ml בילד בגיל 13.8 גיל צילום עצמות כף יד תואם מה פירוש התוצאה של הורמון הגדילה

אם זו בדיקה בודד שנלקחה בבוקר אין לה כל ערך והיא אינה מלמדת דבר. בקרוב יודפסו עבור רופאי הילדים והמשפחה ההנחיות לבדיקות הורמון גדילה. מצ"ב הקטע העניני עבורך: הורמון גדילה מופרש בשיאים (פולסים) במשך 24 שעות גם ביום וגם בלילה, כאשר בלילה הפולסים בדרך כלל גבוהים יותר. ההפרשה הממוצעת ביממה הולכת ועולה עם הגיל ומגיעה לשיא עם שיא ההתבגרות ולאחר מכן הולכת ויורדת עם הגיל עד רמות נמוכות מאד בזיקנה. עקב ההפרשה בשיאים, ממדידה בודדת של הורמון גדילה אין יכולת ללמוד על כושר הפרשתו. על כן מבצעים גירוי מלאכותי-טסט דינמי להפרשת הורמון גדילה. סוכר מדכא את הפרשת הורמון גדילה על כן התבחין חייב להיות בצום. הבדיקות הנהוגות בארץ היום: החומר הניתן דרך מתן מינון זמני דגימות דקות שיא ההורמון בדקות בדרך כלל כלונידין כדור 0.15מגר\מ"ר, MAX 0.15 מגר 0 30 60 90 120 60-90 ארגינין בערוי במשך 30 דקות 10%, 0.5 גר\קג, MAX 30 גר 0 30 45 60 90 120 45-90 גלוקגון תוך שרירי או ורידי 0.03 מגר \קג, MAX 1 מגר 0 30 60 90 120 150 180 90-180 אינסולין תוך ורידי 0.1-0.05 IU\קג 0 15 30 60 90 120 תופעות לוואי של תבחינים דינמיים: אזהרה: בחוסר הורמון גדילה עצם הצום גורם להיפוגליקמיה. על כן אין לשחרר הביתה לפני שהנבדק אכל ולפני שיודעים שרמת הגלוקוז בדם תקינה. כלונידין: ירידה בלחץ דם, ישנוניות. יתכן שימשך 4-8 שעות. שולחים הביתה לאחר התאוששות וחזרת לחץ דם לנורמה. קיים דיווח בודד בספרות שכלונידין יכול לעורר התקף אסטמה בנוטים לכך. פרט לכך אין הוכחה לתופעת לוואי זו ארגינין: באופן נדיר תיתכן תופעה אלרגית גלוקגון: כאבי בטן, בחילה, באופן נדיר הקאה (בודק כבדיקת סקירה גם הפרשת קורטיזול) אינסולין: למי שיש חשד סביר לחוסר בולט בהורמון גדילה, נותנים מינון אינסולין נמוך. אין לבצע בדיקה זו מבלי שידועה רמת האשלגן בדם. ברמת אשלגן נמוכה עלולה להיות הפרעת קצב וסכנת חיים. ליד הנבדק יש להכין מזרק עם גלוקוז 25-50% במקרה היפוגליקמיה סימפטומטית יש לתת אותה לתוך הוריד להעלאת רמת הסוכר לנורמה.

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים