קידום גיל עצמות ו17OHP גבוה

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

17/06/2020 | 14:57 | מאת: נועה

שלום רב, בני בן 6 וחצי, מקבל הורמון גדילה מגיל שנתיים וחצי לאור חסר חלקי. לאורך השנים עלה ממצב של 3.4 סטיות תקן מתחת לממוצע, לאחוזון 5%, ובבדיקה האחרונה אף לאחוזון 10%. בבדיקת גיל עצמות לפני חצי שנה, היה קידום בגיל עצמות, שבבדיקה היום הגיע לכדי 3 שנים קידום. במקביל נערכו בדיקות הורמונליות ואלה התוצאות הרלוונטיות: טסטוסטרון לא מדיד 17OHP 36.5 אנדרוסטנדיון 1.7. טאנר - P-1 A-1, נפח אשכים 2.5 ה - IGF, היה מעט גבוה - 211, ועל כן הורד המינון מ - 0.9 ל - 08.5. כעת הוא נשלח לבדיקת ACTH. יצוין שאחיו מקבל מזה כשנתיים הורמון גדילה ללא חוסר, ובבדיקת דם שעשה השבוע (טרם היה אצל הרופא שלו), ה 17OHP - 15.45, טסטוסטרון 0.5 שאלותיי: 1. האם התוצאה הלא תקינה של ההורמון, יכולה להיגרם מעצם מתן הורמון הגדילה? לדו', אם אובחן חסר חלקי אך למעשה אין חסר חלקי (נאמר לי פעם השערה כזו על ידי רופא). 2. אם התבחין ACTH ייצא תקין, מה יכולה להיות סיבת הקידום בגיל עצמות והאם זה אומר שהוא למעשה יסיים את הגדילה בסופו של דבר בגובה המקורי ללא הורמון הגדילה? 3. אני מאוד נמוכה (145) וגם אמי. לא זכור שלי שבזמנו עשו לי בדיקה לחסר הורמון גדילה, וגם, כי ההתבגרות שלי לא היתה מוקדמת - קיבלתי מחזור בגיל 14. האם עדין יכול להיות שהערכים הלא תקינים בהורמון הם גנטיים והשפיעו על הגדילה שלי? 4. האם תוצאות הIGF קשורות באופן כלשהו לתוצאות הנ"ל, וכן האם לרוב ה IGF יורד לאחר הורדת המינון. בברכה!!

תשובות לאחר כל שאלה 1) 1. האם התוצאה הלא תקינה של ההורמון, יכולה להיגרם מעצם מתן הורמון הגדילה? תשובה א: את לא אומרת לתשובה של איזה תשובה לא תקינה את מתכוונת? . IGF? 17 הידרוקסי P? הורמון גדילה מעלה את ריכוז ה IGF. 17OHP אינו קשור להורמון גדילה לדו', אם אובחן חסר חלקי אך למעשה אין חסר חלקי (נאמר לי פעם השערה כזו על ידי רופא). תשובה ב: הגבול התחתון של הנורמהשל הורמון גדילה בטסט הוא 7.5 נגר\מל. כל ערך מתחת ל 7.5 הוא נמוך=חוסר בהורמון גדילה. כלומר, שיא הורמון גדילה בטסט בין 0.5 ל 7.4 הוא חוסר בהורמון גדילה. חוסר בולט בהורמון גדילה הוא למשל בין 0.5 ל 3 . וערך ביניים של הורמון גדילה למשל בי ן5 ל 7.4 הוא חלקי, כי הוא לא חוסר בולט. 2. אם התבחין ACTH ייצא תקין, מה יכולה להיות סיבת הקידום בגיל עצמות תשובה: לא תמיד יודעים והאם זה אומר שהוא למעשה יסיים את הגדילה בסופו של דבר בגובה המקורי ללא הורמון הגדילה? תשובה: מחשבה שטותית 3. אני מאוד נמוכה (145) וגם אמי. לא זכור שלי שבזמנו עשו לי בדיקה לחסר הורמון גדילה, וגם, כי ההתבגרות שלי לא היתה מוקדמת - קיבלתי מחזור בגיל 14. האם עדין יכול להיות שהערכים הלא תקינים בהורמון הם גנטיים והשפיעו על הגדילה שלי? תשובה : לקומה נמוכה יש סיבות רבות ולא תמיד יודעים. חסר בהורמון גדילה בגלל גן פגום הוא נדיר. ולרוב לא מוצאים פגם בגן.אם לא בדקו את אמא שלך ואותך האם חסר לכם הורמון גדילה, לא ניתן לדעת. לניחושים, פני לאתר של ניחושים 4. האם תוצאות הIGF קשורות באופן כלשהו לתוצאות הנ"ל, לא יודע לאיזה "הנ"ל" את מתכוונת וכן האם לרוב ה IGF יורד לאחר הורדת המינון. תשובה: בדרך כלל כן טסט ACTH בודק האם יש פגם גנטי בבלוטת יותרת הכיליה בפגם כזה עולה 17OHP ועולים הורמונים בעלי גוון זכרי הגורמים לקידום גיל העצמות. אם יש פגם כזה יש טיפול יעודי לכך

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים