מה הסיבה שלספורטאי יהיה גיל עצמות מאחר וגדילה איטית

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים

18/12/2017 | 18:33 | מאת: מה הסיבה שלספורטאי יהיה גיל עצמות מאחר וגדילה איטית

בן 13.5, ספורטאי מצטיין בנבחרת, גיל עצמות 11.5. נמוך יחסית לבני המשפחה, גדל לאט. מה הסיבות היכולות לגרום לכך?

אין לכך סיבה אחת ועל כן יש צורך בברור הסיבות האפשרויות הן 1) תזונה לקויה: א) הכי שכיח שספורטאי תחרותי במאמץ גדול אינו מצליח להחזיר לעצמו את הקלוריות שהוא מוציא ודברים נוספים. חוסר של 20% מהקלוריות אינו מאפשר גדילה תקינה. על כן הוא יגדל פחות מהצפוי. ב) חוסר במרכיבי תזונה יכול לגרום להתבגרות מאוחרת ועד שלא יתוקן המצב הפער בינו לבין בני גילו יגדל ג) אם במקרה יש מחלה הגורמת להפרעה בספיגת מזון כגון צליאק או מחלת מעי דלקתית 2) התופעה של הפרעה בהתבגרות ידועה באופן בולט למשל אצל בנות הרצות מרתון- המחזור נעלם. כך שלספורט עוצמתי יש השפעות רבות 3) מחלה כללית סמויה. כמו שלכל אדם תיתכן הופעת מחלה כלשהיא כך שלהחליט סתם, ללא כל הוכחה על סיבה מסויימת מסוכן כי לא מטפלים בסיבה האמיתית. 3) תיתכן התבגרות מאוחרת ללא כל מחלה או בעיה למשל, דגם משפחתי של התבגרות מאוחרת כל ספורטאי שיש בעית גדילה ו\או התבגרות אני מבצע את הדברים הבאים: 1) שולח אותו לדיאטנית עם יומן אכילה שהוא רושם במשך 3 ימים כדי לחשב חוסרים שיש להשלים 2) מבצע בדיקות לשלילת אפשרויות מחלה שונות: Glucose, urea, creatinine, Na, K, Ca, P, Alk. Phosphatase, GOT, GPT, ,Proteins, Albumin CRP, blood count, Iron, ferritin, folic ac., B12, IgA, Anti transglutaminase IGF-I, TSH, FT4 אם ההתבגרות מאוחרת גם הורמונים של התבגרות. יש לזכור שפעילות גופנית יכולה לשנות את סימני המחלה שיהיו שונים מילד לא ספורטאי. למשל במחת קושינג בה יש עודף קורטיזול וגורמת להפרעה בגדילה, איחור בגיל עצמות, יתכן איחור בהתבגרות והשמנה בולטת שהיא סימן אופיני. לפני מספר שנים בספורטאי שהפסיק לגדול איתרנו מחלה זו לא בקלות, כיוון שהוא היה ספורטאי תחרותי הוא היה רזה באופן בולט בניגוד להופעה האופינית של המחלה.

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים