ראשית מזל טוב להולדת הפורום החדש, ובהצלחה כמובן

דיון מתוך פורום  גידולים נוירואנדוקריניים

01/04/2008 | 22:52 | מאת: דניאל

שלום ד"ר רציתי לשאול לגבי 2 נקודות. מאחר ואני רוצה שלא להחסיר פרטים שאולי רלוונטיים אז זה עלול להיות ארוך, אני מתנצל מראש ואודה לך מאוד אם תוכלי להאיר את עיני לגבי השאלות והמצב. א. בירור לגבי לח"ד - אני בן 34, גובה 1.78, שוקל 89, לא מעשן, נוטל אספירין 100 מ"ג בהמלצת נוירולוגית שהגעתי אליה עקב כאבי ראש ותופעות חולפות של חולשות גפיים, ונשלחתי לבדיקת סיטי ובדיקות דם, הסיטי היה תקין, ובדיקות הדם הראו קרדיולפין חיובי, ולכן הומלץ לי אספירין, וכן אלטרולט לכאבי הראש. לאחרונה נמדדו לי לחצי דם מוגברים, בכמה בדיקות ובזמנים שונים, נשלחתי ע"י רופא המשפחה לבדיקות דם כלליות,וכן בדיקת דם לאדרנלין ונור אדרנלין, והתוצאות הראו עליה בערכי הכולסטורול ( בבדיקות הדם לפני 9 חודשים הכל היה תקין) האדרנלין ונור אדרנלין היו בטווח הנורמה. רציתי לשאול האם זה מספיק בכדי לשלול לח"ד על רקע אחר לאור גילי הצעיר יחסית ? האם בדיקת קטכואלמינים כוללת יותר מאשר אדרנלין ונוראדרנלין ? כמו כן הבנתי שבדיקות אלו בדם לא תמיד יעילות אלא צריך איסוף שתן, האם יש מקום לזה ? קראתי על עוד סיבות ללח"ד (היצרות עורקי כליה, אלדוסטרון) האם זה גם דברים שאמורים לבדוק ? מהי המלצתך לגבי הנ"ל ? ב. פרולקטין גבוה - אני במעקב אצל אנדוקרינולוג עקב פרולקטין גבוה מעט, בבדיקת דם הראשונה גם הקורטיזול היה גבוה, אבל אז עשיתי בדיקה לאחר שלקחתי לילה קודם כדור דקסטמהזון, והבדיקה יצאה תקינה (הבנתי שזה מספיק לשלול עליה בקורטיזול). רמת הפרולקטין היתה 472 ובבדיקה החוזרת (לאחר נטילת דקסטמהזון) רמת הפרולקטין היתה 532. הוא רשם לי הפנייה לסיטי אוכף תורכי, הערתי את תשומת ליבו שעשיתי סיטי ראש מעט זמן לפני כן בגלל העניין הנוירולוגי, הוא לקח איתו את הסיטי וחזר אלי לאחר שבוע עם תשובה שקשה לראות שם מיקרואדנומה, וגם אם ישנה, היא קטנה. ורשם לי פארילק במינון חצי כדור מ - 25 מ"ג, לולחזור על הבדיקות לאחר 3 חודשים. לאחר 3 חודשים של נטילת התרופה רמת הפרולקטין היתה מתחת לנורמה 53 . ושוב הומלץ להמשיך לעוד 3 חודשים עם התרופה. בבדיקת דם לאחר 3 חודשים נוספים רמת הפרולקטין כבר היתה מעל הנורמה 368 (כאשר הערך העליון הוא 280. רציתי לשאול איך יכול להיות שבהתחלה בשלושת החודשים הראשונים התרופה גרמה לירידה ניכרת עד כדי שזה היה תחת הנורמה, ובבדיקה לאחר מכן זה עלה מעל הנורמה על אף התרופה ? האם זה נורמלי או דורש בירור ? האם יכול להיות שכן התפתח מיקרואדנומה ? רב תודות

דניאל שלום רב, לגבי שאלתך הראשונה: באופן כללי, בגילך בירור של ל"ד צריך לכלול : 1. בירור אנדוקריני אשר כולל איסוף שתן 24 שעות לקטכולמינים, מטאנפרינים ו-VMA - רמת אלדוסטרון ורנין בדם - לפי התרשמות קלינית, אם ישנו חשד קליני להפרשת יתר של קורטיזול, בדיקת איסוף שתן 24 שעות לקורטיזול חופשי ומבחן של דיכוי של קורטיזול עם דקסמטזון 1 מג 2. בירור לא אנדוקריני, אשר מדובר בסונר כליות ודופלר עורכי כיליה בשאלה של היצרות בערק כילייתי. לגבי השאלה השניה, אתה נמצא במעקב של רופא אנדוקרינולוג, לכן מומלץ להתייעץ איתו לגבי צורך בבדיקת פרולקטין חוזרת או שינוי בטיפול עם מתן תרופה דומה לפארילק, שידוע בשם דוסטינקס (CABERGOLINE ). בברכה, ד"ר גרוזינסקי

מנהל פורום גידולים נוירואנדוקריניים