דלקת מעיים - קוליטיס או קרוהן

דיון מתוך פורום  פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות

15/04/2008 | 19:03 | מאת: שחר

ערב טוב. אני בחורה בת 24 , עברתי בדיקת קונלנוסקופיה בעקבות דם בצואה ושלשול דמי תמיד היו לי עצירויות גם לפני כן.. בבדיקה לקחו לי ביופסיה גם ובתוצאות מהמעבדה נשלחה אלי תשובה שכניראה יש חשד לכיוון מחלת קרוהן הלכתי לרופא גסטרו שמטפל בי והוא שלל את המלחה הזו ואמר שמדובר בקוליטיס והטיפול הוא שונה בין שני מחלות המעיים הללו .אני מקבלת פנטסה וראפסאל . השאלה שלי היא כזו, האם עלי ללכת למומחה נוסף או להסתפק בתשובה של הרופא הזה בלבד, על מנת לדעת איזה טיפול יותר נכון עבורי והאם יש דרך לטפל במחלה הזו היא שהיא כמו שהוא אמר לתמיד? תודה מראש

15/04/2008 | 21:02 | מאת: ד"ר בנימין פרסון

שחר ערב טוב, שתי המחלות שייכות לאותה קבוצה של מחלות מעי דלקתיות, ויש ביניהן קוי דמיון אך גם הבדלים משמעותיים מאוד. קוליטיס כיבית - Ulcerative Colitis מערבת את המעי הגס בלבד, וגם שם היא פוגעת ברירית (הציפוי הפנימי) של המעי בלבד. זוהי מחלה כרונית אך במידה וכורתים את כל המעי הגס והרקטום, המחלה חולפת כי איבר המטרה שלה סולק מהגוף. מחלת קרוהן - Crohn's disease יכולה לפגוע בכל חלק של מערכת העיכול מהפה ועד לפי הטבעת. המקום השכיח ביותר בו פוגעת המחלה הוא החלק האחרון של המעי הדק (בשפה הרפואית - האילאום הטרמינלי) אך לא נדיר שהיא תפגע במעי הגס. בניגוד לקוליטיס כיבית, מחלת Crohn פוגעת בכל השכבות של דופן המעי, והיא אכן "לכל החיים" כי הרי לא ניתן לכרות את כל המעי הדק והגס כולל הקיבה והושט. בשלבים הראשונים לאחר האבחון, הטיפול התרופתי בשתי המחלות הוא די דומה, אך השילוב של פנטאסה וראפאסאל אינו מקובל - אלה למעשה שתי תרופות דומות מאוד בהרכבן הכימי ובד"כ נהוג לתת או פנטאסה או ראפאסאל אך לא את שתיהן יחד. בכדי לנסות ולהבדיל בין קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן, יש עוד מספר בדיקות שצריך לעשות בכדי לאשר או לשלול את אחת האבחנות. הבדיקה הראשונה שהייתי ממליץ עליה היא בדיקת פאסאג' של המעי הדק או CT של הבטן בפרוטוקול של מחלת Crohn. גם אם בדיקות אלה תקינות אין הדבר שולל בהכרח את האבחנה של מחלת קרוהן - כאמור היא יכולה להיות בכל חלק של מערכת העיכול, ולא נדיר שהיא תערב את המעי הגס בלבד. המצב שלך אינו נדיר. הרבה רופאים מאוד מנוסים לעיתים מתקשים להבדיל בין שתי המחלות האלה, אך במקביל הם מנסים לקבל עוד ועוד אינפורמציה בכדי לקבל אבחנה חד משמעית ככל הניתן. בדיקה פתולוגית של דגימה שנלקחה בזמן קולונוסקופיה יכולה לתת את האבחנה במידה ויש ממצאים ספציפיים לאחר מהמחלות, ויש הבדלים כאלה. הבעיה מתעוררת כאשר גם בבדיקה פתולוגית הממצאים הם לא חד משמעיים, ואז לפעמים יש לחזור על הקולונוסקופיה והביופסיות, כולל ביופסיות מהמעי הדק הסופי המתחבר לתחילתו של המעי הגס. זה די מקובל לבקש דעה נוספת של רופא נוסף, ועקב חוסר הבהירות במקרה שלך, יתכן שזו אופציה לא רעה מקווה שעזרתי ובהצלחה בהמשך. עדכני אותי על ההתקדמות בטיפול בך.

16/04/2008 | 21:59 | מאת: שחר

אני אבקש לעשות את הבדיקות שהימלצת, בכל אופן רציתי לשאול מדוע לדעתך אני מטופלת אם כך גם בפנטזה וגם בנרות ראפאסל? כשהורדתי את מינון הנרות לפעמיים בשבוע חזרו הדימומים, אז חזרתי שוב ליום יום.. ופנטזה אני לוקחת 2 כדורים בבוקר לפני א.בוקר כחצי שעה ושני כדורים בערב לפני הארוחה כחצי שעה, ובעלון לשימוש רשום לא לקחת יותר מ3 מנות (דהיינו, 3 כדורים)מה שאומר שאני עוברת על המנה המומלצת.. ולקחת עם הארוחה או אחריה, ואני לוקחת חצי שעה לפני הארוחה.למה הנחו אותי אחרת? אני ממש מודאגת מהמחלה הזו, האם היא מסוכנת ממש הקרוהן?כלומר אם חלילה היא מתפתחת לכל אורכה מה ניתן כבר לעשות? זה ממש מפחיד גם שאין לה מרפא. הרופא שלי לא מספק לי את כל התשובות הנ"ל, לכן אני פונה לפורום. תודה על ההתיחסות דר' פרסון

מנהל פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות