שאלה לגבי בדיקת מעי ופיסורה תודה מראש :-)

דיון מתוך פורום  פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות

27/02/2009 | 10:33 | מאת: מיכל

שלום רב ד"ר, בעוד כשבוע אני אמורה לעבור בדיקה של המעי הגס (קולונסקופיה). הסיבה שבגינה אני עוברת את הבדיקה היא הופעת טחורים ופיסורה, דימום לפני כחודשיים ותחושה של משהו שקיים בפנים וחוסם את היציאות. בנוסף, אבי נפטר מסרטן המעי הגס בהיותו בן 64. את הסרטן גילו כ10 שנים קודם לכן. אני מניקה הנקה מלאה, האם אני יכולה לעבור את הבדיקה? לשתות את החומר, לצום, לא להניק למחרת בשל הבדיקה וכו'? האם עליי לעבור את הבדיקה לאור הדברים שכתבתי לדעתך? המועד מתקרב ואני חוששת ממנה.. האם אני יכולה לבצע בדיקת דם ולראות האם הגן של הסרטן נמצא אצלי ואם לא, אז האם זה אומר שאני לא אצטרך לעבור את הבדיקה? עברתי בדיקה אצל פרוקטולוג במרכז רפואי זבולון בקריות, בדיקה מזעזעת אצל רופא שנראה לי לא אמין. הוא קבע כי אני סובלת מפיסורה. האם אוכל בזמן בדיקת המעי להזמין פרוקטולוג באופן פרטי (אותך לדוגמא) על מנת שבזמן הטשטוש כבר יבדוק בשנית האם זו פיסורה, טחורים ומה מצבם? זאת אני שואלת היות והיה לי מאוד קשה לעבור את הבדיקה הקודמת, נורא כאב לי. אני משתמשמת בנפדיפין, כבר בפעם השניה, המצב קצת יותר טוב, אבל עדיין יש כאבים כאמור בזמן יציאות. האם אוכל להשתמש גם בפעם השלישית והאם יש הגבלה בכמות? אם שימוש בקונסיל יוכל לעזור? גם מקלחות חמות שאני עושה מדי פעם עוזרות מעט, אבל הכאב לא עובר ובכל יציאה זה סיוט מחודש. המון שאלות... מקווה שתוכל לענות...

27/02/2009 | 15:50 | מאת: ד"ר בנימין פרסון

שלום מיכל, עקרונית אין מניעה לעבור קולונוסקופיה בעת הנקה. תמיד אפשר לשאוב את החלב ולתת אותו לצאצא דרך בקבוק. החומר עצמו אינו נספג בגוף ולכן לא מופרש בחלב כך שזו לא הבעיה. לצום יהיה קצת קשה, אך לעניות דעתי מותר לשתות נוזלים צלולים (מים, תה) עד שעתיים לפני קולונוסקופיה. אפילו לפני ניתוחים בהרדמה כללית מותר לשתות נוזלים צלולים (לא קפה עם חלב ולא מיץ תפוזים) עד שעתיים לפני, וקולונוסקופיה לא מבוצעת בהרדמה כללית, והנוזלים לא ימלאו את המעי הגס כך שלא תהיה (או לא אמורה) להיות הפרעה לבדיקה. שאלתך השניה - אנשים עם סיפור משפחתי כמו שלך צריכים לעבור קולונוסקופיה בגיל שהוא 10 שנים יותר צעיר מהגיל בו אובחנה המחלה אצל קרוב המשפחה. הסרטן של אביך אובחן בגיל 54 ולכן את אמורה לעבור קולונוסקופיה בגיל 44. כל זה נכון באנשים ללא כל תלונות. אצלך המצב מעט שונה כי לך יש סימפטומים של דימום ותחושת מלאות מה שמחייב יתר זהירות. לאור כל זאת אני ממליץ לך לעבור את הקולונוסקופיה כפי שמתוכנן. לא בכל מקרה של סרטן מעי גס משפחתי יש קשר גנטי. להפך - במיעוט המיקרים יש גן הניתן לאיתור בבדיקות דם. יש הבדל בין סרטן מעי גס משפחתי לבין סרטן עם הקשר גנטי, לכן אפילו אם תעשי בדיקה לחיפוש הגן ולא יימצא הגן החשוד, זה לא אומר שאפשר לוותר על הקולונוסקופיה. לעומת זאת, אם בבדיקת דם יימצא גן הסרטן אצלך (אגב - יש יותר מגן אחד כזה), הדבר מחייב יתר זהירות ולכן בדיקות קולונוסקופיה תכופות יותר - פעם ב-3 שנים. בדיקה רקטלית - זוהי בדיקה שאף פעם לא נעימה (לא לחולה ולא לרופא). בעת ביצוע קולונוסקופיה הרופא המבצע אמור לבצע בדיקה רקטלית בתור השלב הראשון עוד לפני החדרת המכשיר. פיסורה מאובחנת בהסתכלות ואין צורך בהחדרת האצבע לפי הטבעת. ברוב המוחלט של המקרים החולה כל כך כאוב/ה ומכווץ/ת שלא ניתן להחדיר את האצבע כלל, אבל את הפיסורה רואים ולא ממששים. אין צורך להזמין פרוקטולוג באופן פרטי. תזכירי לגסטרואנטרולוג שיבצע את הקולונוסקופיה לבדוק גם את פי הטבעת שלך - כך תדעי אם יש פיסורה ו/או טחורים ומה מצבם. אפשר להשתמש בניפדיפין אפילו 3 פעמים (כל פעם למשך 6 שבועות רצופים), אך אם אין הטבה, או שיש הטבה מזערית בלבד, יתכן שלא יהיה מנוס מניתוח. קונסיל עוזר בשילוב עם שתיה מרובה, ובמקום מקלחות יש צורך לבצע אמבטיות. העיניין במים החמים הוא לא שטיפה של האיזור אלא השרייה של הישבן במים חמים לצורך שיפור זרימת הדם לאיזור. לאחר הקולונוסקופיה צרי קשר שוב ונראה איך מתקדמים עם הטיפולים והבירורים. מקווה שעזרתי קצת. בהצלחה!

27/02/2009 | 16:38 | מאת: מיכל

תודה רבה על תשובתך המפורטת. קיבלתי זימון לבי"ח רוטשילד לביצוע הבדיקה. יש אפשרות להעביר אותה לרמב"ם ושאתה תבצע אותה? התינוק לא לוקח בקבוקים, לכן לא אוכל לשאוב ולתת לו בבקבוק, מה הדחיפות של הבדיקה? אולי אדחה אותה בחודשיים או שזה ממש דחוף לטעמך?

מנהל פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות