גידול שפיר גדול בחלחולת

דיון מתוך פורום  פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות

15/06/2018 | 00:07 | מאת: א

שלום, אובחן אצלי (בן 70) גידול שפיר בחלחולת, 2 ס"מ מעל לאנוס אשר מתמשך מעלה עד לגובה של כ 13 ס"מ מהאנוס. הגידול היקפי, ורוד, בעל הפרשה רירית ואינו עמוק. האם יישנו טיפול אשר אינו כולל כריתה אזורית? למשל גירוד? השתלה? תרופתי וכו'? תודה רבה!

לפי פנייתך אובחן אצלך גידול המתמשך לאורך כ11 ס"מ בכל היקף הרקטום. גידול כזה דורש כריתה כירורגית של הקטע הנגוע. בגידול בגודל כזה יש סיכוי גדול מאד למצוא מוקדים של התמרה סרטנית ולכן יש חובה להסירו בניתוח.

15/06/2018 | 00:18 | מאת: א

תודה רבה על תשובתך המהירה ד"ר! האם בכל זאת יישנו תהליך (סיכוני או ניסיוני) מקדים לכריתה אשר עשוי לתרום להקטנת הגידול ובכך להקטנת הכריתה אשר שמה בספק רב את יכולת התפקוד של החלחולת לאחר הניתוח? למשל, אם יישנו סיכוי גבוה להתמרה סרטנית כפי שציינת, אז אולי טיפול כימותרפי עם או בלי הקרנות, בכל זאת מוצדק אם הדבר יגרום לכריתה קטנה יותר בהינתן צמצום הגידול כתוצאה מהטיפול.

יש כאן מצב קצת משונה. מכיוון שמדובר בתהליך שפיר (לפחות במקומות שנדגמו), הרי שהוא אינו מגיב כמו גידול סרטני לטיפול אונקולוגי (כימוטרפיה/הקרנות) ולכן יש צורך בהסרה כירורגית. אני מניח שנלקחו מספר דגימות ובאף אחת מהן לא היו תאים סרטניים. זה לא אומר שבממצא הריקמתי לא יכולים להיות מוקדים זעירים של השתנות סרטנית, במיוחד בגודל כזה של פוליפ. הגודל גם אינו מאפשר כריתה מקומית כפי שנעשה בממצאים קטנים.

15/06/2018 | 18:27 | מאת: א

הבנתי. אציין שבממצאי האולטרסאונד, נמצא כי הגידול אינו עמוק לתוך דפנוס החלחולת אך היקפי. תוכל בבקשה לחוות דעתך ואולי להפנות למקורות מדעיים על תהליך גירוד של הגידול במקום כריתה?

לא ידוע לי על טיפול כזה. סטטיסטית הסיכוי למצוא מוקדים של שינוי סרטני בפוליפ בגודל כזה הם גבוהים מ80% ולכן הטיפול המומלץ והיעיל הוא כריתת הקטע הנגוע

19/06/2018 | 21:23 | מאת: א

תודה רבה!

מנהל פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות