ניתוח פיסורה ופיסטולה - האם כדאי לעבור?

דיון מתוך פורום  פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות

28/11/2017 | 22:14 | מאת: ד.ל

שלום רב, אני בן 31 סובל מפיסורה ומפיסטולה אנאליות שהתפתחו אצלי במהלך השנה האחרונה, כמו גם מסקין טאג שהתפתח באזור פי הטבעת. נבדקתי אצל מספר רופאים פרוקטולוגים, ומכולם קיבלתי המלצה ללכת לניתוח, אותו אני אמור לעבור בשבועות הקרובים. עליי לציין ששתי התופעות הללו - הפיסורה והפיסטולה - לא פוגעות בשגרת חיי היומיומית או באיכות החיים שלי. לעיתים קרובות אני מרגיש גרד באזור פי הטבעת וישנן הפרשות יומיומיות מן האזור, אך מעבר לכך לא חוויתי תופעות כדוגמת כאבים עזים בעת ישיבה בשירותים או דימום מאסיבי, כפי שראיתי שאחרים מתארים. אני הולך אל הניתוח רק עקב המלצת הרופאים ובגלל החשש שהדבר יחריף או יזדהם. שאלתי היא: האם כדאי לי לעבור את הניתוח בכלל? להבנתי, בעקבות ניתוח שכזה עלולה להיות פגיעה מסוימת ביכולת השליטה על האזור וזה מעלה אצלי חששות, בייחוד לאור העובדה שאני לוקה בתסמונת המעי הרגיז. אני מצידי ממשיך בטיפול המונע לפיסורה, שכולל מריחת ג'ל ניפדיפין ושתיית אבקה לריכוך הצואה, אך התהיות הן רבות: האם כדאי לי ללכת בכלל לניתוח? אם כן, האם לבצע את כולו - הפיסורה יחד עם הפיסטולה והסקין טאג? האם ללא הניתוח אוכל להמשיך בשגרת חיי או שעלול לקרות סיבוך במצבי? הודה לך מאוד על תשובתך, ד"ר.

פיסורה הינה פצע דמוי סדק ברירית פי הטבעת. פצע זה גורם לכאבים עזים בזמן יציאה, כאב וצריבה הנמשכים שעות רבות אחר כך. כאשר טיפול תרופתי בפיסורה נכשל מומלץ ניתוח לפתרון הבעיה. הטיפול בפיסורה נעשה כדי לשפר את איכות החיים הנפגעת בצורה משמעותית כתוצאה מהפיסורה (לא נשמע שזה המקרה אצלך כך שאני בספק לגבי אבחנה זו). פיסטולה הינה "תעלה" המחברת את חלל פי הטבעת אל העור וזו הסיבה להפרשה שאתה מתאר. פיסטולה מומלץ לנתח מכיוון שהיא עלולה להסתבך ולהביא למורסה באזור פי הטבעת. כלומר - הניתוח נעשה כדי לפתור בעיה העלולה להביא לסיבוך חמור. הסיכוי לפגיעה בשליטה על הסוגר האנלי הוא מאד קטן אם יודעים מראש את מהלך הפיסטולה ביחס לשרירי הסוגר ואם הניתוח מבוצע ע"י מומחה בתחום. את קפל העור, (skin tag) ניתן להסיר במהלך הניתוח אם הוא באמת גורם להפרעה באיכות החיים.

29/11/2017 | 22:26 | מאת: ד.ל

תודה על המידע ד"ר. עליי לציין שנבדקתי "פולשנית" על ידי שני רופאים פרוקטולוגים, האחד בקופת החולים שלי והשני בבית החולים שבו אני אמור לעבור את הניתוח, ושניהם קבעו שיש לי פיסורה עמוקה שצריכה להיות מטופלת רק בניתוח, וזאת על אף שכאמור בשום שלב (פרט אולי להתחלה, אז סבלתי מכאבים דווקא לאחר שיצאתי מהשירותים) לא התבטאו אצלי התסמינים שפיסורה רגילה אמורה להציג, כפי שאתה תיארת אותם. האם לדעתך, במקרה שאחליט שלא לעבור את ניתוח הפיסורה - ישנו סיכוי שהכאבים המתוארים יתפרצו בשלב מאוחר יותר, או שדבר כזה אינו נפוץ? והאם יש סיכוי שעלי ידי המשך הטיפול המסורתי, בג'ל ובמרכך צואה, הפיסורה תחלים בסוף מעצמה?

כפי שהסברתי הסיבה לניתוח הפיסורה היא כדי לשפר את איכות החיים (כאבי פיסורה הם עזים, ממושכים ומשבשים את מהלך החיים בצורה ניכרת). אם אין לך סבל מהפיסורה אפילו שהיא "עמוקה" אין הכרח בטיפול כירורגי. הסיבה היחידה לניתוח במקרה כזה היא אם מקור הפיסטולה שלך הוא ב"קרקעית" הפיסורה המתוארת

26/01/2019 | 17:45 | מאת: ר

היי האם בסופו של דבר ביצעת את הניתוח ?

לא ברור לי מה הסבל שלך. פיסורה מנתחים אם היא גורמת לסבל ואינה חולפת בטיפול תרופתי. פיסטולה לרוב מומלץ לנתח בשל הסיכון לפתח מורסה. קפל עור (סקין טאג) מנתחים רק אם הוא גורם להפרעה משמעותית באיכות החיים (ברוב המכריע של המקרים הוא לא כזה). כריתת קפל עור היא כואבת (אחרי הניתוח) עד שהאזור מחלים. ניתוח לפיסורה לרוב אינו כואב אחרי הניתוח וניתוח לפיסטולה יכול לגרום לסבל קל במהלך ההחלמה.

27/01/2019 | 08:54 | מאת: ר

הבעיה שלי היא שיש לי פיסורה מעל שנתיים עד מאי 2018 היא הייתה כואבת ברמות של גהנום ועכשיו אני כבר לא מרגיש אותה בבדיקה שנעשה לי ע"י שני רופאים הם קבעו שיש לי פיסטולה בשעה 6 ופיסורה חרונית עם רגישות כאשר נוגעים בה והמליצו לי לעשות ניתוח לפיסורה ולפיסטולה ביחד הוא אמר שהפיטולה היא קלה והפיסורה תמיד תחזור on off כי קיימת ועד שלא נשחרר את שריר הסוגר זה לא יעבור מה אתה אומר על מה שנאמר לי וכמה זמן לוקח לחתך שהם עושים להתרפות ? הרי החתך שיש לי כרגע בפיסורה האחורית כבר שנתיים קיים זה לא אותו חתך ??? אשמח לתשובה

פיסורה שאינה מכאיבה אין חובה לנתח. לא ברור לי איזו פיסטולה יש לך. חתך לפיסורה נשעה בד"כ בצד שמאל של פי הטבעת. איני יודע איפה הפיסטולה שלך ואיך היא ביחס לשרירי הסוגר. ניתן לענות בצורה רצינית רק אחרי בדיקה

מנהל פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות