התעוררות שמיעה

דיון מתוך פורום  מכשירי שמיעה, טיניטוס והיפראקוזיס

12/10/2008 | 12:27 | מאת: רון

שאלה מוזרה: ילד כבן שנתיים וחצי, אובחן בגיל ארבעה חודשים כסובל מלקות שמיעה עמוקה (לא הגיב בברה ל-85 דציבל). החל לחבוש מכשירי שמיעה בגיל שנה, אך במשך כמה חודשים לא היתה התקדמות ממשית (מלבד קליטה סביבתית - ולא שמיעתית - מפותחת מאד). בגיל שנה ושבעה חודשים עבר ניתוח כפתורים בשתי אזניו, לאחר שהתברר שהוא סובל מריבוי נוזלים באופן כרוני. בתוך כמה שבועות ניכר שיפור ממשי, החל לשמוע עם המכשירים והחל תהליך מהיר יחסית של רכישת שפה. בבדיקות קוגנטיביות שנערכות לו במסגרת השיקומית אובחן שעם המכשירים הוא שומע ברמה של 15 דציבלים וללא המכשירים ברמה של 35-40 דציבלים. לאחרונה, ללא שום הסבר, קורה שהילד שומע ללא מכשירים. במידה והוא מתרכז בשמיעה, הוא יכול לחזור על מלים שנאמרות לו, מילה במילה, עשרות מילים, ויודגש שהוא אינו רואה את השפתיים אלא מבין שזהו משחק שעליו לקלוט את המלים כשהן מושמעות מעבר ליד המסתירה את השפתיים. דבר זה קורה מפעם לפעם, ללא קשר לשעה משעות היום או למצב סביבתי מסוים, אך בלבד שהילד מרוכז ואינו עסוק במשחק כלשהו. שאלתי: האם קיימת תופעה מסוג זה? האם זה אומר בעצם שהוא שומע אך אינו מסוגל להפיק שמיעה בתנאי עיסוק? כיצד זה מתיישב עם הרקע הכללי? ובכלל, האם בדיקה ABR שנערכה לו בגיל ארבעה חודשים (ולאחריה בדיקה נוספת לאימות כחלוף שנה) ובה נקבע שהוא סובל מלקות שמיעה עמוקה ויידרש לשתל קוכליארי, יכולה להיות כה מופרכת לאחר ניתוח כפתורים מוצלח?

12/10/2008 | 20:16 | מאת: ד"ר טליה מרק

שלום רב מאחר ולא הייתי מעורבת בברור כולו בעבר - איני יכולה לחוות דעתי. יתכן שהליקוי יותר בתדרים הגבוהים, ולכן ב BERA היה נראה רע מאוד ובתפקוד מילולי (שכולל גם תדרים נמוכים) המצב טוב יותר. עדיין זה גם לא אומר מה יהיה בעתיד והאם השמיעה תהיה יציבה על המצב הטוב יחסית או שתהיה גרועה יותר.... כשיש ילד לקוי שמיעה - מלכתחילה כל מה שקשור לתקשורת ושמיעה קשה לו, כך שכמובן כאשרהוא עסוק בדברים אחרים יותר קשה לו גם להתרכז בשמיעה... בכל מקרה לא להרפות מהמכשירים, כל הזמן שיהיה איתם ולנסות להגיע כמה שיותר מהר לבדיקות מלאות של השמיעה. בברכה ד"ר טלי מרק, מומחית ברפואת אא"ג טלפון לקביעת תורים 03-5272477

מנהל פורום מכשירי שמיעה, טיניטוס והיפראקוזיס