בדיקת CT ודלקת לבלב - דחוף

דיון מתוך פורום  כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב

16/10/2010 | 09:35 | מאת: שירה

ד"ר שלום אמי בת 76 לאחר אשפוז בגלל דלקת לבלב (פנקריאטיטיס) חריפה. אציין שזו פעם ראשונה של מקרה כזה. אמי היתה אשה בריאה ופעילה עד להתקף זה. שוחררה ללא טיפול תרופתי עם המלצה ל- CT חוזר ו- MRCP. בוצע CT במכון מאר ביום א' האחרון ולהלן הממצאים: "כבד לא מוגדל, בעל הסננה שומנית דיפוזית, לא הומוגנית. הודגם נגע היפודנסי קטן בקוטר כ- 6 מ"מ, לא עובר האדרה ויכול להתאים לציסטה. הודגמה הרחבה של CBD עד כ- 11 מ"מ והרחבה קלה של דרכי מרה תוך כבדיות. הודגם עיבוי של גוף הלבלב עם מספר איזורים היפודנטיים בתוכו וטשטוש של השומן מסביב וכמות קטנה של נוזל מסביב לזנב הלבלב - התמונה יכולה להתאים לפנקריאטיטיס. אין עדות לחסימת מעיים. החומר הניגודי עובר בחופשיות במעיים. דיברטיקוליזיס בסיגמואיד קולון, ללא עדות לדיברטיקוליטיס. שינויים ניווניים בע"ש מותני. כיס מרה לא הודגפ." שאלותי: 1. מה הכוונה ב- הרחבה של CBD של דרכי מרה תוך כבדיות ? האם הדלקת נגרמה מהכבד ? 2. מהו אותו נוזל מסביב לזנב הלבלב ? העיבוי ? 3. מה פירוש המונח היפודנסי ? 4. האם יש חשד לגידול ? ממאירות? (הרופא העלה חשד כזה). 5. האם דלקת לבלב יכולה לחזור ? אציין כי הומלץ לאמי לעבור ניתוח פתיחת בטן לבירור ומציאת הסיבה לדלקת הלבלב. אני חוששת מניתוח כזה, כי אמי חלשה ובגיל כזה לנתח - זה יכול להיות מסוכן. אמי מסרבת להינתח. אודה לך אם תענה לי ותבהיר מה מצבה של אמי כרגע. טרם נקבע תור ל- MRCP, ואני מקווה שתענה לי בהקדם. בתודה מראש, שירה

17/10/2010 | 00:54 | מאת: ד"ר גיל אוחנה

אינני רואה בתשובת הסיטי עדות לגידול בלבלב. הרחבת צינור המרה המשותף יכולה להיות משנית לדלקת הלבלב. לא ממליץ לנתח רק בכדי למצוא הסיבה לדלקת זו. הסיבות לכך רבות החל מאבנים בכיס המר, יתר שומנים בדם, שתיית אלכוהול או ארוחה דשנה במיוחד, דרך רמת סידן גבוהה בדם ותרופות מסוימות היכולות לגרום לדלקת לבלב. ידנן כמובן סיבות נוספות. דלקת לבלב עלולה לחזור, ולכן צריך לברר הסיבה. הסיבות לדלקת לבלב מתבררות ע"י בירור הרקע הבריאותי של החולה , דרך בדיקות דם והדמייה כמו MRCP, אבל בהחלט לא ע"י ניתוח.

17/10/2010 | 10:45 | מאת: שירה

משום מה הרופאים מתעקשים לנתח כדי לבדוק את כיס המרה ולמצוא את הגורם לכך (הועלה חשד לממאירות, ציסטה). במהלך האשפוז ולאחר שתי בדיקות CT לא הודגם כיס מרה. לציין כי אמי מעולם לא עברה ניתוח להוצאת כיס מרה. שאלותי : 1. מה הסיבה לכך שלא רואים את כיס המרה ? 2. אמי ירדה במשקל כ- 6 ק"ג ואין לה תאבון. האם דלקת לבלב גורמת לירידה במשקל וחוסר תאבון? 3. אם לא יהיה מנוס מניתוח - האם הוא נועד לכיס מרה וצפייה על הבטן? אודה על תשובותיך בהקדם, ושוב - אודה על התייחסות מפורטת (עד כמה שהנך מסוגל לענות). בתודה מראש, שירה

מנהל פורום כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב