אבחון של לבלב אטרופי עם מבנים ציסטיים

דיון מתוך פורום  כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב

31/07/2009 | 23:24 | מאת: טל

ד"ר גיל, שלום רב, לפני מספר ימים ערכו לסבתי CT של הבטן ובין הממצאים נרשם - "לבלב מעט אטרופי. מספר מבנים ציסטיים עד 15 מ"מ בראש/גוף פרוקסימלי של לבלב. קשרית 15 מ"מ היפודנסית באדרנל ימין - ייתכן אנדומה" האם יש מקום לדאגה? האם יש חשש לגידול סרטני על פי הממצאים הנ"ל? אודה לך מאוד על תשובתך, טל

01/08/2009 | 11:45 | מאת: ד"ר גיל אוחנה

הלבלב אצל אנשים מבוגרים נוטה להיות מנוון יותר או אטרופי. ציסטות בלבלב יכולות להיות שפירות או כביטוי לתהליך ממאיר. לרוב ציסטות קטנות מ- 2 ס"מ, מרובות פחות מחשידות, וזאת בניגוד לציסטות גדולות ובודדות. כמובן קיימים מאפיינים נוספים היכולים לסייע להבדיל בין ציסטות שפירות לממאירות כמו צורת הציסטה, אם מכילה מחיצות או הסתידויות בתוכה וכול'. למעשה, הדרך המדויקת ביותר להתרשמות מממצא זה היא הסתכלות ישירה על ה- CT לעיתים, יש צורך בבדיקה נוספת מסוג EUS אשר באמצעותה ניתן לדגום נוזל מהציסטה לבדיקה. דבר נוסף שפשוט לבצע הוא רמת מרקרים בבדיקת דם פשוטה מסוג CEA, CA19-9. לגבי האדנומה, הרי שממצא זה לרוב שפיר. מהם התלונות של סבתך? ולמה נעשתה בדיקת ה- CT?

מנהל פורום כירורגיה של הכבד, דרכי המרה והלבלב