הסבר על בדיקות רפואיות
דיון מתוך פורום סרטן הערמונית
ד"ר אריאלי שלום רב, קודם כל אני מקווה שלא פרסמתי אותה הודעה פעמיים.. אבי נשלח לבדיקת ביופסיה בעקבות בדיקות PSA לא תקינות, בן 64, חולה לב, אין היסטוריית מחלות סרטניות. בדיקה גופנית מ15/05/09: בטן רכה, לא רגישה, כיס שתן לא נמושו אבר המין ואשכים תקינים P.R - קטנה ולא חשודה. ערמונית קטנה + אלסטית ולא חשודה לגידול. בדיקת דם בתאריך 17/5/09: PSA 2.88 FREE PSA 0.28 FREE PSA RATIO 10% בבדיקת הביופסיה מ24/05/09 משום מה היה רשום PSA 3.0. הערמונית במשקל 20 גרם ללא זיהוי איזור חשוד. TRUS+BX: נלקחו 8 גלילים בדיקה מאקרוסקופית: X-611 ימין: 4 קטעי רקמה(גלילים) באורך מ 1.5 עד 2 ס"מ. X-612 שמאל: 4 קטעי רקמה(גלילים) באורך מ 1 עד 1.5 ס"מ. אבחנות: In 4 of the fragments out of 8 prostatic adenocarcinoma Gleason score 7 (3+4) of right AND left side, involving about 10% of the specimen submitted. אודה מאוד על הסבר והמלצתך להמשך הטיפול. תודה רבה, שמעון.
לשמעון שלום המדובר על סרטן הערמונית בדרגת ממאירות בינונית ( עד 6 ממאירות נמוכה,7 בינונית, 8-10 גידול מאד ממאיר ) ב- 2 אונות של הערמונית , בנפח קטן של 10% . הייתי מציע המשך בירור ע"י CT בטן ומיפוי עצמות ואז ניתן לשקול המשך טיפול . ד"ר אריאלי
שלום ד"ר אריאלי, אכן עשינו את הבדיקות שהמלצת עליהן והנה פירוטן: CT בטן ואגן בסיסי הריאות נורמה. כיפת הכבד לא נסרקה. כיס המרה ודרכי המרה נורמה. מספר ציסטות קרטיקליות בכליות. טחול, לבלב, אדרנלים וכליות נורמה. מספר קשריות לימפה קטנות עד 6 ממ ברטרופריטנאום. כלי הדם הגדולים נורמה. סעיפים בקולון יורד וסיגמא. ערמונית מוגדלת דוחקת במקצת את הדופן האחורי של כיס השתן. מבנה סקלרוטי בכנף האיליום משמאל כ 1 סמ. הרקמות הרכות נורמה. סיכום: אין עדות לפיזור משני לציין ערמונית מוגדלת. נגע סקלרוטי כמתואר בכנף האיליום משמאל קרוב לוודאי מייצג אי גרמי, אך לאור הסיפור הקליני מומלץ מעקב. מיפוי עצם + SPECT המיפוי כלל את כל השלד. SPECT של איזור: ע"ש גבי ומותני. במיפוי: קיימת קליטה מוגברת ב LT. SACROILIAC JOINT אי סדירות בעמוד השדרה הגבי בעיקר ב T8-9 ומותני תחתון ב L4-5 קליטה מוגברת דיפוזית בברכיים בולטת באספקט המדיאלי וקליטה מוגברת ב MTPJ הראשון מימין סיכום: ההמצאים במיפוי יכולים להתאים לשינויים נווניים או ארטריטים? מציעים קורלציה רנטגנית ל T8-9 ול L4-5 צילום עמוד השדרה צווארי בעקבות תוצאות המיפוי: היצרות מרווח בין גופי החוליות C5-C7 עם אוסטיאופיטים אחוריים באותו גובה. צילום עמוד השדרה גבי: ללא ממצאים פתולוגים גרמיים גסים. צילום עמוד השדרה מותני: היצרות קלה במרווח בין גופי חוליות L5-S1 יישור חלקי של לורדוזיס פיזיאולוגית. מה ניתן להסיק לפי כל הנתונים שיש ברשותנו כרגע ? ומה בעצם ניתן לעשות מפה הלאה? שוב תודה רבה, שמעון.
לשמעון שלום כמובן לא אוכל לתת לך תשובה מבלי לראות את הצילומים בעצמי. על פניו נראה שפרט לקשריות לימפה מעט מוגדלות אין בשלב הזה ממש עדות לפיזור משני. הייתי מציע לך בכל מקרה לפנות עם הצילומים לרופא אונקולוג, עדיף מישהו טוב שיראה את הצילומים ולפי הצורך להתייעץ עם רופא רנטגנולוג. הוא יוכל להמליץ לך בהתאם לגבי הטיפול . ד"ר אריאלי