צליאק
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
הייתי לקבל אינפורמציה לגמי המחלה הנ"ל,האם היא מסוכנת?? האם מגלים אותה בגילאים מסויימים?? האם בבדיקת גאסטרוסקופיה באמת אפשר לוודא שאכן המחלה קיימת,איך מתבצעת הבדיקה?? תודה מראש.
שלום שני, צליאק היא מחלה אוטואימונית (של מערכת החיסון) ובד"כ זו מחלה גנטית, הנמשכת לכל החיים. החולה רגיש לחלבון מסויים בדגנים (חיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון) שנקרא גלוטן, והרגישות גורמת להרס הדרגתי של רירית המעי הדק, מה שמוריד את יכולתו לעכל ולספוג כמות מספקת של מזון. המחלה היא תוצאה ישירה של הנזק - תת-עיכול ותת-ספיגה. ניתן לאבחן את הרגישות הזו מהרגע שהחולה בא במגע עם דגנים, כלומר אפילו מגיל חצי שנה והסימנים הם שלשולים, כאבי בטן, הקאות וחוסר תיאבון. אם לא אבחנו את המחלה (יש דרגות שונות של אי-ספיגה ועיכול), רואים לאורך זמן ירידה במשקל ועיכוב בגדילה. בגיל מבוגר יש סימפטומים מאד לא ספציפיים - עייפות, אנמיה, שטפי דם פנימיים, אובדן משקל ואפילו דיכאון. אדם יכול להיות חולה צליאק במשך שנים ולא לדעת על כך! המחלה מאובחנת קודם כל בבדיקת דם לקביעת רמות נוגדנים ספציפיים - ככל שרמתם גבוהה יותר, כך הרגישות לגלוטן גבוהה יותר. אבחנה סופית ניתנת בביופסיה (לקיחת דגימה) של דופן המעי הדק. בשנים האחרונות יש ירידה בשכיחות המחלה עקב העלאת הגיל בו מתחילים לתת מוצרי חיטה וקמח לתינוקות, ועקב החזרה להנקה. גם הגיל בו מאובחנת המחלה עלה, והיום הוא עומד בערך על 10 שנים ( מדובר בנתונים סטטיסטיים). המחלה לא תהיה מסוכנת אם תישמר ההקפדה לא לאכול גלוטן כל החיים. זה אמנם קשה מאד (לא לאכול לחם!) ומתסכל, אבל מעקב תזונתי צמוד והדרכה ע"י איש מקצוע מאד עוזרת. יש בארץ גם עמותה של חולי צליאק שמספקת תמיכה, מתכונים, ייעוץ מקצועי ותשובות להרבה שאלות.
מאחר ואני חדשה בעניין המחלה הזאת הייתי מעוניינת לדעת מעט פרטים על העמותה,מס טלפון,האם יש להם אתר?? אם אומרים לי בוודאות לאחר בדיקת גאסטרוסקופיה שאכן מדובר במחלה הזאת,אבל לי אין שום תופעות המאפיינות מחלה זו,האם יש אפשרות שהממצאים שגויים??