אספרטיים ואסוספלום K
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום , רציתי לדעת מהם אספרטיים ואסוספולום K אשר קיימים בכל המוצרים הדיאטטיים? מה הם עושים, מה הנזק שהם גורמים (זה בטח לא יכול להיות בריא , כי זה לא טבעי , חוץ מזה כתוב בכל מוצר לא לצרוך יותר מכמות מסויימת שלהם לכל ק"ג ממשקל הגוף ליום). האם זה נכון שיש קשר בינם לבין סרטן במוח?
שלום אבי שאלת שאלה טובה. נכון, מוצרים מעשה ידי אדם כמו אספרטיים ואסולפם K חשודים גם בעיני, אין אותם בטבע, ולכן ברור שהם לא טבעיים גם לנו. יחד עם זאת, כמות המחקרים שנעשתה עליהם די מוגבלת. ברור שהם לא גורמים לנזק כל כך ברור וקטלני כמו סרטן במוח, שכן איש לא היה מאשר שימוש בהם במצב כזה. אך לא ממש ברור מה השפעתם לטווח ארוך על שכיחות של סרטן בכלל, האם נשים הרות או מיניקות יכולות להשתמש בהם, וכדומה. נכון להיום מעט המחקרים שנעשו לא מצאו קשר בין צריכת ממתיקים אלה לבין עליה בשכיחות הסרטן בעכברים. חשוב לציין שבמחקרים אלה משתמשים בכמויות יחסיות אדירות של הממתיקים. אספרטיים הוא חומצה אמינית (אבן הבניין של חלבון)שעברה שינוי כימי כלשהו. ההגבלה בכמות נובעת מכך שעודף שלה עלול לגרום לבעיות מטבוליות שונות. עוד לא שמעתי על מישהו שזה קרה לו. חולי PKU צוברים חומצה אמינית שהיא תוצר של החומצה האספרטית, ולכן אסור להם להשתמש בממתיק זה. על אסולפם K לא הצלחתי למצוא שום מידע רלוונטי עד היום. בהצלחה.
יש לי שני דברים לומר בנושא: א. כפי שנירה כתבה, כנראה שלא נמצאו עדויות חותכות לנזקים חמורים שהחומרים האלה גורמים. לעומת זאת, הנזקים הידועים של משקל עודף ושל צריכה מוגזמת של סוכר הם סיבה מספקת לחפש תחליפים לסוכר. לדעתי, כל אדם צריך לעשות את החשבון הסטטיסטי שלו: אני יודע שיש לי כולסטרול גבוה ועודף שומנים בדם ומשקל מעט עודף, ולכן ברור לי הרווח הגבוה באיכות ותוחלת החיים שלי מהורדת הצריכה הקלורית. לדעתי הרווח הזה שווה את הסיכון המועט בצריכה של החומרים ה"לא טבעיים" האלה. אם אתה יודע שאתה לא נמצא בקבוצת סיכון כלשהי שעבורה צריכת סוכר או קלוריות מסוכנת יותר מהרגיל, ייתכן שלא כדאי לך לקחת את הסיכון המועט הזה. ב. אני חייב להתייחס לקלישאה הזו: "זה בטח לא יכול להיות בריא, כי זה לא טבעי". אנו חיים בעולם שרובו ככולו מעשה ידי אדם - רוב הדברים נעשו מתוך כוונה לשפר את איכות החיים שלנו. ניתוחי מעקפים, שלא לדבר על השתלות איברים, הם הרבה יותר לא טבעיים. האם גם הם לא בריאים? אנשים אחרי ניתוח מעקפים בדרך כלל חוזרים לחיים הרבה יותר טובים מאשר לפני הניתוח בעוד שבלי הניתוח בחלק גדול מהמקרים הם לא היו אמורים לחיות. מאוד אופנתי לדבר היום נגד אנטיביוטיקה או חיסונים, אולם סביר שחלק משמעותי מאיתנו לא היה עובר את גיל הילדות בלעדיהם. תוחלת החיים ה"טבעית" של האדם, אם לא היו סביבו כל התמיכות שהוא בנה, היא בסביבות 30 שנה. אתה בטוח שאתה מעוניין בחיים האלה? גם במזון - המצאת דגני הבוקר, תוספת הויטמינים A+D למוצרים שונים, וכן, גם המוצרים הדיאטטיים למיניהם - שיפרו, לדעתי, לאין ערוך את בריאות הציבור. לא כדאי לזלזל בזה... שי
שלום שי אני מסכימה בעיקרון לרוב דבריך. אין ספק שהרפואה המודרנית שיפרה את איכות חיינו לאין ערוך, ובלעדיה רבים מאיתנו לא היו פה היום. יחד עם זאת, בתחום התזונה אני כן מסתייגת ממזונות מעשי ידי אדם. כבר נוכחנו לא מעט פעמים בכך שתחליפים מעשה ידי אדם התגלו, במוקדם או במאוחר, כחסרים, או כמזיקים, יחסית למקורות שמגיעים מהטבע. אין כל ספק היום שסלק הסוכר בריא ורצוי פי כמה וכמה מסוכר לבן, שקמח לבן שודד מאיתנו ויטמינים בניגוד לחיטה מלאה שתורמת לנו ויטמינים, שמרגרינה גרועה בהרבה מחמאה ומשמן (שלא לדבר על שומנים טבעיים לחלוטין כמו באגוזים או זיתים), ועוד המון דוגמאות, אך נראה לי שהנקודה הובהרה. דגני בוקר טעימים וקלים להכנה , ומועשרים בויטמינים ומינרלים מסויימים. אך לחלוטין לא ברור מה מתוך אותם ויטמינים ומינרלים נספג, תכולת הסוכר אפילו בדגני הבוקר הבריאים ביותר היא גבוהה, ובעיקרון ללא ספק מזונות טבעיים כמו חיטה מלאה, שיבולת שועל וכד' הם פחות נוחים לצריכה מיידית, אך בריאים הרבה יותר. לא בטוח שסוכר לבן בריא יותר מאספרטיים. זה נבלה וזה טריפה, כפי שאמרו חז"לינו. רק ימים יגידו מי מהם מזיק פחות. הסוכר הלבן נמצא עימנו הרבה יותר זמן, ולכן יודעים יותר על השפעותיו, זהו יתרונו היחיד בשלב זה. בתיאבון.