נושא קצת לא נעים

דיון מתוך פורום  תזונה טבעית

21/08/2010 | 16:23 | מאת: אייל

ידוע שנפיחה זה חלק מתהליך העיכול האם יש דרך אחרת לשחרר את הגזים ולמונע אי נעימות?

לקריאה נוספת והעמקה
23/08/2010 | 07:34 | מאת: צביקה קורן

אייל שלום, השאלה עלתה רבות בפורום - תבצע חיפוש על המילה "גזים", או "נפיחות". להלן מאמר שכתבתי בנושא והופיע במבזק הבריאות של חודש יולי: הפגת גזים במערכת העיכול נפיחות וגזים במערכת העיכול היא בעיה מציקה, מעיקה, מביכה ולעיתים גם מכאיבה. עם זאת, כל עוד אנחנו חיים ואוכלים נייצר גזים. הגזים נוצרים במערכת העיכול על-ידי חיידקים אשר גורמים לתסיסה של פחמימות וחומרים נוספים. תוצרי הלוואי של תסיסה זו הם גזים כגון: חד תחמוצת הפחמן, חנקן, מתאן ומימן. לסוג המזון ולאיכותו ישנה השפעה ישירה על כמות הגזים וריחם. מזונות צמחיים העשירים בסיבים תזונתיים "מגיזים", אך בד"כ לא מסריחים. חלבון מהחי כמו: ביצים בשר, בשר מעובד נרקב במערכת העיכול וגורם לגזים מסריחים המכילים מימן גופריתי. הגורמים ליצירה מוגברת של גזים רבים ומגוונים ובין השאר כוללים: בליעת אוויר, פרוק לא שלם של המזון, חוסר באנזימי עיכול, עצירות, אלרגיה למזון (לדוגמה חלבון החלב – קזאין, או חלבון החיטה – גלוטן), אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז), פטריות וטפילים במעיים (כמו קנדידה), מחלות מעיים (קוליטיס, קרוהן, מעי רגיש ועוד), צריכת מזונות "מגיזים" (כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, בצל, שום, קיטניות, סוכרים, ממתיקים מלאכותיים, קפה, משקאות מוגזים ועוד), אי הקפדה על צירופי מזון נכונים, אכילה מהירה ואי הקפדה על לעיסה יסודית, תרופות ותכשירים להרזיה. גם מצבים נפשיים כמו: מתח, עצבנות, חרדה וכעס יכולים לגרום לגזים. לא ידוע לי על נזקים בריאותיים חמורים כתוצאה מגזים, למעט אי נוחות וכאבי בטן. במקרים מסוימים קיימת סכנה של התרחבות המעי הגס. מומלץ לשחרר גזים כשהתנאים החברתיים והסביבתיים מאפשרים. הנושא הופך בעייתי כאשר זה מלווה בכמות רבה של גזים, כאבי הבטן חזקים וכאשר אין שליטה על פליטת הגזים. בקטע הבא ריכזתי עבורכם כמה טיפים למניעת גזים. במקביל כדאי לפנות לרופא המשפחה, או למומחה למערכת העיכול (גסטרו') לשלילת מחלת מעיים, לבדיקת אלרגיות למזון, אי סבילות ללקטוז, חוסר אנזימי עיכול' וכד'. 1. לנסות לאתר מזונות שגורמים לנו לגזים ולהימנע מצריכתם. לדוגמה: מוצרי חלב (אפשר יוגורט עיזים), קטניות, מוצרי סויה, צנון, כרוביים, קפה, משקאות מוגזים, סוכרים, מוצרים המכילים את הממתיקים: סורביטול, קסיליטול ואספרטיים. 2. לא ללעוס מסטיק. 3. להימנע ממשקאות מוגזים, מתוקים או "דיאט". 4. ללעוס את המזון לאט וביסודיות. 5. לא לאכול סוגי מזון רבים באותה ארוחה. 6. אם ניתן – לשמור על צירופי מזון. 7. להימנע ממצב של עצירות. (בפרק המאמרים באתר שלי ישנם טיפים לעניין זה). 8. לטחון במטחנת קפה זרעים של: קימל, כמון, שומר, סלרי, אניס ולפזר על המזון. 9. לשתות 3 פעמים ביום תה מהצמחים הבאים: שומר, אניס, מנטה, מרווה, בבונג. (לקנות בתפזורת ולערבב בכלי. לא חייבים את כולם) 10. לאכול פרי פפאיה ואננס - בעונה. בפירות אלה קיימים אנזימים המפרקים חלבונים ומסייעים בעיכולם. 11. תוספי מזון: פרוביוטיקה (אצידופילוס וכד'), אנזימי עיכול (digestive aid), פחם פעיל (בהגבלה). 12. לשלול קיום קנדידה, כרסת (ציליאק), אלרגיה למזון, מחלת מעיים. בהצלחה צביקה קורן

מנהל פורום תזונה טבעית