דום לב
דיון מתוך פורום פיזיותרפיה - שיקום לאחר אירוע מוחי
ד"ר גוטליב שלום, לפני כארבעה שבועות אבי עבר דום לב כתוצאה מהפרעת קצב. לפי הדיווחים שקיבלנו, דום הלב ארע שניות ספורות לפני הגעת האמבולנס ומיד החלה פעולת החייאה, שבסופה, לאחר כמספר דקות, חזר הדופק. מאז, אבי עדיין מחוסר הכרה אך יחד עם זאת מבצע את הפעלות הבאות: נושם בכוחות עצמו, מחמצן יפה (ערכים שגבוהים כמעט תמיד מ-94%), דופק ולחץ דם תקינים, פוקח עיניים לאורך זמן רב ביממה, מזיז גפיים, מזיז את הצוואר והראש, מגיב לכאב, מגיב לאור ולרעש ואף בימים האחרונים צפינו בתזוזת אישונים, תזוזות ראש בתגובה לקריאת שמו וכן מחייך לבקשתנו (יש לציין כי פעולות אלו אינן קונסיסטנטיות ומתרחשות מעת לעת). שאלותיי הן: 1. האם חולים במצב כזה שומעים את הקורה סביבם (קראתי במספר מקומות שישנן עדויות לחולים שזכרו את הנאמר על-ידם)? 2. מה הרישומים המתועדים בספרות הרפואית לגבי סיכויי ההתעוררות של חולה שעבר מקרה של אנוקסיה ובמשך בערך חמש דקות לא הגיע חמצן למוחו? 3. האם תוכל להפנותני למחקרים או לספרות מקצועית בנושא, הן לגבי שיטות לגירוי, שיטות טיפול או מחקרים שנמצאים כרגע בתהליך לגבי חולים מחוסרי הכרה כתוצאה מאנוקסיה? 4. האם ישנו טיפול ניסיוני שניתן לבצע כרגע? 5. האם ניתן לגלות משהו באמצעות בדיקת FMRI לחולים כאלה ותגובתם לסביבה? 6. האם דיבוב החולה פעיל את המוח ולדמיין מקומות שהיה בהם, גדל בהם או פעולות שאהב לעשות יכולים להאיץ את תהליך השיקום? 7. האם ישנן תרופות מסוימות שניתן לקחת במקרים כאלו, המעודדים את הגוף לחזור לערנות, לשקם את האזורים שנפגעו, וכו'? 8. מה היה פרק הזמן הארוך ביותר, התועד בספרות הרפואית, עד להתעוררות של חולה בעקבות מקרה של אנוקסיה? 9. היכן ניתן למצא רשימה מקיפה של מוסדות לשיקום בארץ לחולים כאלו (ככל הידוע לי ישנם שלושה מקומות: בית לווינשטיין, תל השומר ורעות)? 10. האם ישנם מקומות/ בתי חולים פרטיים המבצעים פעולות של שיקום לחולים כאלו? 11. מהם בתי החולים / המקומות המובילים לשירותי סיעוד? תודה רבה!!!
קשה במקצת להתרשם מהתאור אם מדובר במצב וגטטיבי "קל" או במצב סטופורוטי אבל אני מניח שהאפשרות הראשונה סבירה יותר וחולה יכול להשאר במצב כזה תקופה ממושכת , לעיתים שנים, וכמובן ככל שעובר יותר זמן הפרוגנוזה פחות טובה. למען האמת הפרוגנוזה רעה מלכתחילה וגם אם יתאושש למצב הכרה טוב יותר סביר שיוותר עם נכות קשה מאוד על כל המשתמע מזה. למרות זאת אין זה בסדר להתנהג , במידת ההגיון הבריא, כאילו הוא חש את הסובבים אותו ועל כן גרויים פשוטים כמו לטיפה ומגע בכלל וגם מוזיקה ואור מקובלים ורצויים אבל קרוב לודאי שאדם במצב כזה אינו מסוגל "להבין" את הנאמר לו ובודאי שאין לצפות ממנו לתגובה בהתאם. קריאת שמו או מילים פשוטות כמו שלום הם סבירים בגלל שמדובר לא רק במילים אלא באינטונציות (צלילים) מוכרים אבל שיחות ארוכות זה בסדר רק אם לא נתפסים לאי הבנות טרגיות בקשר למתרחש אצל אדם במצב כזה ומבינים שהם נועדו בעיקר לעזור לדובר ולא למאזין..בהצלחה
נדמה לי שלכל השאלות האחרות ענית בעצמך ולא אין תרופות או בדיקות שבאמת רלבנטיות מעבר למעקב הנוירולוגי הקליני המקובל אחרי חולה במצב כזה..לפחות לדעתי..
תודה רבה על תשובתך, בימים האחרונים ישנן תגובות רבות יותר! חזקות יותר! וכן כמעט לאורך כל שעות היום!!! אבי מזיז את ראשו למשמע שמו, לבקשת הצוות ולבקשת בני המשפחה, סוגר עיניים חזק לבקשת הצוות, מחייך ועוד. הרופאים בבית החולים השיקומי מאוד מרוצים מההתקדמות ואנו מחכים לבאות. אשמח לשמוע את דעתך המלומדת.