חרדת בחינות
דיון מתוך פורום התמודדות עם מתח, לחץ וחרדה
ההודעה שלך התקבלה בהצלחה
היא נמצאת כעת בבדיקת עמידה בנהלי הפורום
ההודעה צפויה להתפרסם תוך 24 שעות ממועד הגשתה
במידה וההודעה לא פורסמה בתוך 24 שעות, מומלץ לעיין שוב בנהלי הפורוםולהעלות את ההודעה מחדש.
בתי בת ה17תלמידה מצטיינת כל השנים עם ממוצע 95 100בכל המקצועות. בזמן האחרון החלה להיכשל במבחנים במקצועות מטמתיקה ופיזיקה.היא טוענת שהיא יודעת את החומר וגם המורים הפרטיים שלה אומרים את זה ואז בזמן בחינה היא אומרת שהיא מתפזרת.ומסתבכת עם השאלות.ביתי פרפקציוניסטיתמכיתה א והלימודים מאד חשובים לה.היא מרגישה שהיא מאבדת ריכוז..מה עושים?ללכת לטיפול פסיכולוגי זה לוקח זמן ויש לה המון בחינות כבר בתחילת ינוארץמה עושים?
ליאורה האם זה משמעותי לדעתך שאת שפנית לפורום ולא ביתך הסובלת וה"פרפקציוניסטית" (?) לפורום ?! כך או כך, נראה שמתבקש טיפול פסיכולוגי. הטיפול עשוי להיות קצר וממוקד ואף להתחיל להשפיע די סמוך לתחילתו. הכיוון הטיפולי המומלץ הוא בגישת ה-CBT (התנהגותי-חשיבתי) והיפנוזה.
בוקר טוב ליאורה, בהחלט ניתן ורצוי לטפל בחרדת בחינות. הטיפול שידוע היום כיעיל ביותר אל מול התופעה, הוא טיפול שנקרא טיפול CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי. מדובר בטיפול שהוא יחסית קצר טווח ובעל תוצאות מאוד ברורות אל מול יעדים ברורים, ותוך זמן קצר יחסית. ומדוע זהו הטיפול המתאים ביותר? ובכן, חרדת בחינות ניזונה בעיקר מדפוסי מחשבה: דפוסים תוקעים, דפוסים שמזהים איומים גם היכן שאין כאלו, דפוסים שמכניסים את כל המערכת המחשבתית ובעקבותיה הגופנית למצב של מגננה וחרדה ובכך משמרים את הבעיה. אדם הסובל מחרדת בחינות לרוב יריץ בראשו תסריטים שליליים קיצוניים שמנבאים לו כישלון, מפח נפש, אכזבה ועוד המון מחשבות קשות שמכניסות למצב של חרדה ולחץ. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי פונה לטפל בדיוק בדברים אלו. מה עושה למעשה טיפול CBT? ובכן טיפול CBT הינו טיפול שמתייחס לשני רבדים חשובים: הראשון הוא הרובד הקוגניטיבי, הרובד המחשבתי. זיהוי ואבחון של בדיוק אותם דפוסי מחשבה בעייתיים ומצוקתיים. לאחר האבחון, נלמדות טכניקות שונות להחלפת הדפוסים השליליים המכשילים בדפוסים חדשים, מקדמים וחיוביים. מדובר כמובן בתהליך מחשבתי שאותו לומדים ומתרגלים באמצעות מטפל אישי שמכוון, מנחה ומלווה לאורך כל הדרך כאשר האדם הסובל נמצא ברמת מודעות אחרת שמסייעת לקדמו. ואילו הרובד השני, הרובד ההתנהגותי, הוא למעשה הזירה האמיתית בה נבחנים הדפוסים החדשים ומקבלים חיזוקים אל מול המציאות. האדם יוצא לעולם האמיתי ומתמודד עם סיטואציות מוכרות של מבחנים שונים אבל באמצעות כלים חדשים שהוא מקבל. בנוסף לשינוי המחשבתי והעלאת המודעות, לומדים טכניקות שונות להרגעת הגוף והנפש ושחרור. ישנה גם אופציה לליווי אישי צמוד בסיטואציות אמיתיות בזמן אמת או תרגול וחיזוק של הטכניקות השונות במסגרת של קבוצות, במידת הצורך והרצון.
בוקר טוב ליאורה, בהחלט ניתן ורצוי לטפל בחרדת בחינות. הטיפול שידוע היום כיעיל ביותר אל מול התופעה, הוא טיפול שנקרא טיפול CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי. מדובר בטיפול שהוא יחסית קצר טווח ובעל תוצאות מאוד ברורות אל מול יעדים ברורים, ותוך זמן קצר יחסית. ומדוע זהו הטיפול המתאים ביותר? ובכן, חרדת בחינות ניזונה בעיקר מדפוסי מחשבה: דפוסים תוקעים, דפוסים שמזהים איומים גם היכן שאין כאלו, דפוסים שמכניסים את כל המערכת המחשבתית ובעקבותיה הגופנית למצב של מגננה וחרדה ובכך משמרים את הבעיה. אדם הסובל מחרדת בחינות לרוב יריץ בראשו תסריטים שליליים קיצוניים שמנבאים לו כישלון, מפח נפש, אכזבה ועוד המון מחשבות קשות שמכניסות למצב של חרדה ולחץ. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי פונה לטפל בדיוק בדברים אלו. מה עושה למעשה טיפול CBT? ובכן טיפול CBT הינו טיפול שמתייחס לשני רבדים חשובים: הראשון הוא הרובד הקוגניטיבי, הרובד המחשבתי. זיהוי ואבחון של בדיוק אותם דפוסי מחשבה בעייתיים ומצוקתיים. לאחר האבחון, נלמדות טכניקות שונות להחלפת הדפוסים השליליים המכשילים בדפוסים חדשים, מקדמים וחיוביים. מדובר כמובן בתהליך מחשבתי שאותו לומדים ומתרגלים באמצעות מטפל אישי שמכוון, מנחה ומלווה לאורך כל הדרך כאשר האדם הסובל נמצא ברמת מודעות אחרת שמסייעת לקדמו. ואילו הרובד השני, הרובד ההתנהגותי, הוא למעשה הזירה האמיתית בה נבחנים הדפוסים החדשים ומקבלים חיזוקים אל מול המציאות. האדם יוצא לעולם האמיתי ומתמודד עם סיטואציות מוכרות של מבחנים שונים אבל באמצעות כלים חדשים שהוא מקבל. בנוסף לשינוי המחשבתי והעלאת המודעות, לומדים טכניקות שונות להרגעת הגוף והנפש ושחרור. ישנה גם אופציה לליווי אישי צמוד בסיטואציות אמיתיות בזמן אמת או תרגול וחיזוק של הטכניקות השונות במסגרת של קבוצות, במידת הצורך והרצון. מקווים שעזרנו, צוות מכון CBT