פצעים בפה

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

11/11/2000 | 02:45 | מאת: מירי

ד"ר נכבד הייתי בטיפול אצל רופא שיניים , באחד המקרים כאשר הגעתי לטיפול הוא התחיל לטפל בי עם כפפות משומשות וכאשר שם לב לכך מיד החליפן. האם יש סיכוי להדבק במחלות שונות והאם קיים סיכוי להדבק באיידס במידה והיה דם על הכפפות? בתודה מירי

11/11/2000 | 09:30 | מאת: ד"ר גרינבאום

מירי שבת שלום. הכפפות על ידי הצוות הרפואי מיועדות בראש וראשונה להגן על הצוות מזיהומים שעלולים לחדור דרך פצעים זעירים בעורם . רחיצת ידיים בין המתרפאים בסבון אנטיספטי המכיל כלורהקסידין 4% או פוביודין יודין 7.5% מספיקה להגנת המתרפא לגבי רוב הפרוצדורות הלא כירורגיות כגון: בדיקה ,סתימה פשוטה,וכו' .המטרה לחסל את החיידקים הפתוגניים על ידי הרופא עד כמה שניתן מושגת כך במרבית המקרים .לא כן הדבר במקרים של טיפולים כירורגיים :עקירות ,ניתוחי חניכים ,גרידת חניכיים, הארכת כותרת ,השתלות וכל פרוצדורה הכרוכה בדימום ויציאת מוגלה - הדורשות רחיצת ידיים ממושכת בסבון אנטיספטי מיוחד ולבישת כפפות סטריליות (אין די בכפפות חד פעמיות ). יחד עם זה שימוש בכפפות משומשות אינו בגדר התנהגות המתאימה לרופא שיניים מצוי ויתכן שלא שמת לב לכך שהכפפות אכן הוחלפו וכאשר הבחין רופא השיניים שלך בחששותיך החליף כפפות על מנת להסיר כל ספק מליבך . במידה והיה דם של מתרפא קודם על הכפפות בן השתמש רופאך, קיים סיכון (אמנם מזערי) להעברת זיהום מן המתרפא הקודם לבא אחריו . כדאי להביא בחשבון שוירוס האיידס נשמד בקלות באויר יבש תוך דקות ספורות לגבי צהבות ושחפת -המיקרואורגניזמים הללו עקשניים יותר . כדי להסיר ספקות בליבך תוכלי לפנות לרופא השיניים שלך ולהביע גלויות את חרדתך ואף לבקשו שיעיין בתיקו הרפו המתרפא, כדי לוודא שאיננו נשא של אחד מהנ"ל ולגבי עצמך -את יכולה להיבדק בדיקת דם תקופתית לצהבות ואיידס ולעבור MANTOUX TEST לשחפת .באם אחת מן הבדיקות חיובית חס וחלילה יש להשוותה לבדיקה קודמת שלך .באם אכן למראית עין חלית (הסיכוי אפסי)באחת מן הנ"ל יהיה עלייך לפנות ללשכת הבריאות במקום מגורייך ע"מ לפתוח בחקירה אפידמולוגית שמטרתה לאתר את מקור ודרכי הזיהום . במסגרת חקירה זו יבדקו את המתרפא שקיבל טיפול לפנייך אם הוא חולה או נשא של אחד מהנ"ל וינסו לברר אם הזיהום הויראלי שבו אולי לקית הוא בן הדור הבא של הוירוס הנישא בדמו של המתרפא הקודם . יתכן גם שיבדקו כל הבאים במגע אינטימי איתך - מאותה סיבה .כך אפשר לברר את מקור ומסלול העברת הזיהום . אני בטוח שאני מדבר על מקרה תיאורתי - אך לגבי קוראי הפורום בעתיד המלצותי כדלקמן: 1)ודא/י שהינך מטופל/ת במרפאת שיניים המקפידה קלה כחמורה על כל הנחיות משרד הבריאות לעיקור וחיטוי - רובם ככולם של רופאי השיניים מקפידים על הנחיות אלו ככתבם וכלשונם .(עותק של ההנחיות ניתן להוריד באתר משרד הבריאות http://www.health.gov.il/nehalim/dentregu.aspבדפי האגף לבריאות השן.) 2) במידה והנך רואה שרופא השיניים אינו מחליף כפפות ו/או אינו רוחץ ידיים בטרם החלפת הכפפות בסבון אנטיספטי (סבון קוסמטי אין בו די) - מוטב להפנות את תשומת ליבו ולדרוש שיחזור על הפרוצדורה .בטוחני שהכפפות יוחלפו לאחר רחיצת ידיים חוזרת בסבון אנטיספטי . 3)אם בכל זאת חששך לא פחת ולא נעשו הצעדים הנ"ל -מוטב לקום לאלתר ולבטל את הפגישה מאשר להלך עם בטן מלאה חרדות ופחדים כשלך. 4)אם הרופא/ה לא נענה/תה לבקשתך להחליף את הכפפות מוטב לדוו"ח על כך למשרד הבריאות ללשכת הבריאות הסמוכה בה יושב רופא השיניים המחוזי , ע"מ לבדוק את השאילתא שלך . 5)באם טופלת טיפול חודרני בכפפה מזוהמת בדם של מתרפא קודם וקיים חשש סביר שהמתרפא/ה שטופל/ה לפניך חולה או נשא/ית , עליך לפנות למחלקת מיון סמוכה במרכז רפואי תוך שעות לקבלת "קוקטייל הבוקר שאחרי " כמו כל קורבן אונס או תקיפה .קוקטייל זה המכיל חמרים קוטלי וירוסים יכול להגן עליך מהדבקות אם הוא ניתן בזמן (תוך שעות ).

12/11/2000 | 15:31 | מאת: משה

מודע אתה מעדיף לחשוב כי מירי הינה פרנואידית ולא כי הרופא רשלן? !!! אני מצפה ממך לנקוט באמצעים כנגד אותו רופא. לרשותך האמצעים לודא מיהו.

מנהל פורום רפואת שיניים