עיוורון צבעים-האם יש הנחייה להבדק

דיון מתוך פורום  בטיחות גהות ואיכות

15/02/2005 | 01:00 | מאת: רחלי

נכנסתי באינטרנט למנוע חיפוש וכתבתי "עיוורון צבעים " וניתקלתי באתר לבדיקה עצמית של עיוורון צבעים-אתר שכדאי להשתמש בו בבית ובעבודה ונראה לי שאם נשתמש נגלה הרבה "עיוורים" סביבנו. אני מבקשת לדעת האם יש יותר גברים עיברי צבעים מאשר נשים(כך קראתי באחד המאמרים) ואם כן אז למה זה? ואם יש בעולם ובישראל חוקים שמחייבים עובדים במקומות רגישים כמו מרפאות,בנקים,מעבדות דם,לעבור בדיקות כאלו לפני שהם מתקבלים לעבודה וכתנאי לקבלתם.והאם מחייבים בדיקות לאנשים שכבר עובדים שיש שהממונה שלהם חושד שם לוקים בעיוורון הזה.

רחלי שלום גם אני ביקרתי בעבר באתר שבו ניתן לבצע בדיקת עיוורון צבעים עצמית, וממש נהנתי. הנושא שגברים עוורי צבעים יותר מנשים נבדק ונמצא כלא נכון. החלוקה הנה זהה. כמובן שעיוורון צבעים איננו דבר מוחלט ורוב הלקוים בו לוקים בעיוורון חלקי שלא מפריע לתפקוד רגיל. לפי החוק מעסיק לא יכול לדרוש ביצוע של בדיקות רפואיות שאינן מוגדרות בחוק, בגלל הדרישה להגנת הפרטיות. אבל, האם לדעתך סביר שבתפקידים שזיהוי צבעים הנו קריטי ניתן להעסיק עובד שהוא עיוור צבעים? לדוגמא בדיקות מעבדה המתבססות על זיהוי צבע לקביעה של התוצאה. עובד שאינו יכול לבצע את הבדיקה במדויק עלול לזהות באופן שגוי ולגרום לפגיעה. או הרכבה של מעגלים אלקטרוניים המתבססים על זיהוי של צבע חוטים לדוגמא, האם סביר לתת עבודה מעין זו לביצוע לעובד שהוא עיוור צבעים. במקרים אלה נראה שסביר שהמעסיק ידרוש בדיקה מעין זו. נראה גם שעובד לא ירצה עבודה מעין זו כי הוא לא ממש יצליח בה. אז, לא ניתן לחייב עובד לבצע בדיקה מעין זו, אבל נראה שבשיקול דעת עובד - מעסיק ניתן להגיע להסכמה הדדית לביצוע בדיקה מעין זו אם היא באמת נדרשת. ורד

מנהל פורום בטיחות גהות ואיכות