כאבים כרוניים בירך שמאל

דיון מתוך פורום  אורתופדיה

01/08/2019 | 09:31 | מאת: יוסף סרוגו

שלום ד"ר אסא לב-אל. אני פונה בשם אבא. זה כשנתיים שאבא סובל מכאבים קשים מאוד באזור הירך השמאלי, במיוחד במשולש הירך , כאבים שבגללם הוא צולע ונעזר במקל הליכה. בוצע בירור מקיף הכולל צילומי סי.טי. לעמוד השדרה וצילום סי. טי וגם מ.ר.י לירך (מצורף). אחד הרופאים קבע שמקור הכאב בהיצרות של התעלה הספינאלית ואחר סבור שלא. הוא קיבל מספר תרופות להקלת הכאב, כליריקה, אולם הוא לא יכול לקחת תרופות אלו לאורך זמן שכן הוא חולה לב. התוכל בבקשה לבדוק את תוצאות הצילומים, היש בהם סיבה לכאבים? הנה התוצאות: בדיקה ראשונה:::::::::: CT עמוד שדרה מותני מ/א כריתת זיז ספינוטי L4. יישור לורדוזיס מותני על רקע ניווני. שינויים ניווניים ודיסקופתיים בגבהים שונים. D12- L1 - שינויים ניווניים ללא עדות לבלט דיסק או היצרות ספינלית או פורמינלית. L1-L2 שינויים ניווניים ודיסקופתיים ללא עדות לבלט דיסק או היצרות ספינלית או פורמינלית. L2-L3 שינויים ניווניים ודיסקופתיים כולל אוסטאופיט אחורי ורטרוליסטזיס קלה של L2 על גבי L3. יחד עם שינויים ניוונים פצטריים והיפרטרופיה פצטרית גורמים להיצרות ספינלית עד 0.7 ס״מ ולהיצרות פורמינלית קלה -בינונית דו״צ בולטת מעט יותר משמאל. L3-L4 שינויים ניווניים ודיסקופתיים יחד עם שינויים ניוונים פצטריים והיפרטרופיה פצטרית ללא עדות ללהיצרות ספינלית אך עם היצרות פורמינלית קלה דו״צ בולטת מעט יותר משמאל. L4-L5 שינויים ניווניים ודיסקופתיים כולל אוסטאופיט אחורי הדוחק את השק הדורלי לאחור ללא היצרות ספינלית משמעותית עקב כריתת זיז ספינוטי של L4. שינויים ניוונים פצטריים קשים והיפרטרופיה פצטרית גורמים להיצרות פורמינלית בינונית דו״צ בולטת מעט יותר משמאל. בנוסף נראים מוקדי הסתיידות בתוך התעלה הגרמית יתכן שינויים לאחר ניתוח. L5-S1 שינויים ניווניים ודיסקופתיים יחד עם שינויים ניוונים פצטריים והיפרטרופיה פצטרית ללא עדות ללהיצרות ספינלית אך עם היצרות פורמינלית בינונית דו״צ. מוקד היפרדנסי בתעלה הגרמית אחורית ל S1 אובלי ברוחב 0.8 ס״מ שארית מהזרקה אינטראתקלית בעבר? לקורלציה אנמנסטית והשוואה לבדיקות קודמות. בדיקה נוספת:: CT בטן ואגן חומר ניגוד לא התקדם למעי גס, והערכתו מוגבלת טכנית. סעיפים אחדים מעי גס ללא עדות לדלקת. ציסטה קורטיקלית פשוטה בכליה ימין. בכבד באונה הימנית נגע היפודנסי פריפרי מעוגל בקוטר 0.5 ס״מ קטן מדי לאפיון, קורלציה עם אולטרסאונד. בקע מפשעתי מכיל שומן מימין. בקע טבורי מכיל שומן. קשרי לימפה קטנים רטרופריטונאלים מזנטריאליים ובאגן, אין עדות ללימפאדנופתיה. באדרנל שמאל מוקד שומני מעוגל בקוטר 0.7 ס״מ מתאים למיאלוליפומה קטנה. הצללות דפנדנטיות קלות רשתיות ומסוג זכוכית מט ותמטים תת-פלאורליים בבסיסי הריאות יתכן על רקע שכיבה לקורלציה קלינית. שינויים טרשתיים בכלי הדם. |~שינויים ניווניים במפרקי ה-SI יותר מימין. שינויים ודיסקופתיים בעמוד שדרה ראו תשובת ה-CT עמוד שדרה. בדיקה שלישית בדיקת MRI של מפרקי הירכיים: הבדיקה נעשתה בטכניקות שונות, בשקלול T2-1 Tl, PD, ללא דיכוי שומן, בפרוטוקול המקובל להפחתת ארטיפקטים מתכתיים (MARS). היא נעשתה במישורים שונים. לפני ואחרי הזרקת גדוליניום לוריד. במפרק הירך השמאלי קיימים ארטיפקטים הנובעים מהמשתל המתכתי וממסכים על חלק מהסטרוקטורות האנטומיות. לא הודגמו קולקציות נוזליות או תהליכים פתולוגים אחרים סביב המפרק. עד כמה שניתן להתרשם, לא הודגמה בצקת מח העצם בירך. במפרק הירך הימני נראה מבנה גרמי, מפרקי ואות מח העצם של האצטבולום והירך הפרוקסימלית בגדר הנורמה. לא הודגם נוזל מפרקי בכמות משמעותית. שכבות השרירים, מישורי השומן, העור והתת עור בגדר הנורמה. תודה רבה, שי .

פיזור הכאב כפי שאתה מתאר מתאים לפגיעה בשרש L2 ואמנם בגובה זה יש ב בת"מ הדגמה של היצרות קשה של תעלת השדרה ( 7 מ"מ כשהנורמה זה מעל 12 מ"מ)

מנהל פורום אורתופדיה