פורום תזונה קלינית
בתי בת 7 חודשים. בטיפת חלב נאמר לי כי ניתן להוסיף קטניות לארוחת הירקות שהיא אוכלת (כרגע ללא בשר, אך בקרוב מאוד עם בשר). מאיזה קטניות כדאי להתחיל? איך מבשלים אותן? (יש צורך בהשריה מוקדמת קודם להכנסתן למרק)? האם הן עלולות לגרום לעצירות (מידיי פעם סובלת מיציאות קשות וכואבות)? תודה.
גל שלום! בשר עדיף על קטניות בשלב זה, בגלל תכולת הברזל ואיכות החלבון שבו. התחילי להוסיף קודם כל בשר ואת הקטניות בשלב מעט מאוחר יותר, כך שלא יבואו על חשבון הבשר. בעיקרון כל הקטניות טובות ואף מסייעות ליציאות רכות יותר בגלל הסיבים המסיסים שבהן אך כמובן עלולות לעשות גם גזים... את האפונה והעדשים אין צורך להשרות וניתן להוסיפם למרק או להגישן בצורת מחית. את כל יתר הקטניות יש להשרות ללילה במים. כדי להפחית את הגזים כדאי להחליף את מי ההשרייה מספר פעמים. נועה
מה זה קטניות הנקראות "עטר" , המקובלות מאד אצל יוצאי תימן. מה השם הלועזי שלהן?
אשמח לקבל רשימה של צבעי מאכל מסרטנים, אם אפשר גם לציין כינויים ולא רק מספרים. תודה.
שרית שלום! אם תשתמשי באופצית החיפוש ותקלידי בה "צבעי מאכל" תמצאי את מבוקשך. נועה
אני בת 24 עוד מעט, ;1.60 ושוקלת 65 ק"ג. מעט גבוה, לא נורא. במשך החיי הקצרים הספקתי לעשות דיאטה אחת רצינית, ומאז המשקל התייצב על הערך הנ"ל, פלוס מינוס 5 קילו, לפרקים. לאחרונה החלטתי שנמאס לי מהנשנושים ומלהיות "מלאה", והתחלתי להקפיד יותר על מה שאני אוכלת. אני אוכלת בערך 1,000 קלוריות ליום (לא יותר! בדוק, ספור ומדוד) ומתעמלת שלוש פעמים בשבוע בספינינג. כך במשך החודש וחצי האחרונים. לדאבוני, המשקל לא רק שאינו ירד, עליתי אפילו חצי קילו!!!! מה יכולה להיות הבעיה? אני רוצה לציין שאני שותה הרבה מים, לא מסתובבת רעבה, לא מנשנשת, אוכלת ארוחת בוקר ואוכלת הרבה ירקות, חיים ומבושלים. מה אני עושה לא טוב? ואם הכל טוב - אז למה אני לא מרזה??
שלום אלמונית, תנסי למדוד את ההיקפים ואת אחוזי השומן. אם מדדת בהתחלה, אז סביר להניח שאלו ירדו. עדי
תנסי את דיאטת רז קל- ספרו לי שניסו והיו תוצאות טובות ! [פרטים בעיתונים]
אז ככה, אם לא עסקת לפני הדיאטה בפעילות גופנית, סביר להניח ששרפת שומן ובמקום זה קיבלת שריר וזה מסביר את העליה של החצי קילו. מילת המפתח היא התמדה. המשיכי כך לפחות מספר חודשים עד שהמשקל הרצוי יתייצב. מניסיון, שקלתי 67 ק"ג (גובה 167) והיום 50 ק"ג כשהגדלתי משמעותית את מסת השריר על חשבון השומן.
איך עשית את זה ובכמה זמן?
למתוסכלת שלום! דיאטה דלת קלוריות כזו, יש לעשות בייעוץ דיאטנית ופיקוחה. לפי דעתי את זקוקה ליותר קלוריות ומאוד יכול להיות שהכנסת את גופך למצב חיסכון שאינו מאפשר ירידה במשקל. ייתכן גם שכפי שענו לך כאן, הפעילות הגופנית שלך תורמת לבנייה של מסת שריר ולכן עלית במשקל. כאשר עושים פעילות גופנית, יותר טוב למדוד הקפים ולא משקל. בכל מקרה אני ממליצה לך לפנות לייעוץ אישי. נועה
האם מישהו ניסה את דיאטת רז קל? אני מאוד רוצה לשמוע תגובות והמלצות.....
שלום! רציתי לדעת מהי התזונה המומלצת כדי להעלות רמות HDL ? ומהי התזונה המומלצת כדי להעלות רמות LDL ? תודה
גם אני שייך למועדון הקולסטרויים ומחכה לתגובת המומחים לשאלתך. רק רציתי לתקן אותך בכך ש HDL רצוי שיהיה גבוה לעומת זאת LDL חשוב שיהיה נמוך בניגוד למה שכתבת. האם הערכים של הבדיקה האחרונה שלך עדיין בתחומים המותרים או אי שם מעבר להם.
שאלתי היא לגבי העלאת רמת הכולסטרול במקרה והיא נמוכה ולא לגבי הורדת הרמה (של שני סוגי הכולסטרול). כן ידוע לי שרצוי ש-hdlיהיה גבוה אבל אני חושבת שגם LDL נמוך מאוד אינו בריא. ערכי הבדיקה האחרונה שלי אינם בתחומים המותרים אלא הרחק מתחת לטווח. השאלה נשאלה גם בשביל אבי שהבדיקה האחרונה שלו הראתה LDL תקין אך HDL נמוך.
שכחתי לציין עובדה חשובה, אני צימחונית ולכן אשמח לקבל פירוט של מאכלים שמעלים את הכולסטרול אבל הם לא בשר או דגים. תודה מראש
היי גלי (ולמשה גם שלום), למה לא דגים ? בגלל שאת צמחונית ? יש המלצה לצרוך שמנים מסוג אומגה 3. תוכלי למצוא כמוסות מתאימות בחנויות הטבע השונות (שלחי לי אמייל ואשלח לך המלצה למוצר). אני יודע מניסיון שזה מאד עוזר ביחד עם תזונה נכונה ופעילות גופנית. כנראה שהגיע הזמן שתתחילי לעשות איזה שינוי ? מקווה שעזרתי איך שהוא, עדי
גלי שלום! רמות כולסטרול נמוכות מהנורמה (כל הפרמטרים - TC, LDL, HDL) הן בד"כ אינדיקציה לתת תזונה ומופיעות כאשר יש ירידה דרסטית במשקל תוך זמן קצר וגם אצל מי שנמצא בתת משקל זמן רב. הטיפול צריך כמובן להיות תזונה לשם עליה במשקל, מאוזנת ומכילה מכל אבות המזון, לא רק שומנים אלא גם פחמימות וחלבונים. כדאי לפנות לייעוץ דיאטטי אישי. נועה
שלום רב, שאלתי היא לגבי ליפופרוטאין ליפאז. ידוע לי שהוא מפרק שומן. כלומר מפרק את ה T.G מהליפופרוטאין שנושא אותו. עוד ידוע שלאחר ירידה במשקל רמות גבוהות שלו הן סימן להשמנה. האם L.P.L גורם לפירוק שומן או לאגירה שלו? תודה מראש, ליטל.
LPL מפרק טריגליצרידים בדם, עקב כך יש כניסה של חומצות שומן לרקמות השומן ולכבד ושם הן נאגרות. במילים אחרות LPL מעודד ליפוליזה בדם וליפוגנזה ברקמות שומן וכבד.
ליטל שלום! המרצה שלך היא הבוסית שלי. את לא באמת מצפה שאתן לך את התשובה... נועה
למרות שמדובר באדם שממעט באכילת שומן מן החי ומרבה בירקות, רמת הקולסטרול בתהליך עליה מתונה לאורך השנה האחרונה מ 190 ל 240. איזה סוגי מזון ראוי להמנע ואחרים להרבות.
דוד שלום! חיפוש באופצית החיפוש יניב תשובות רבות בנושא. גם דרך האתר דוקטורס בפינה שמאלית עליונה של הדף, בתשובות נפוצות. ברמות כאלה כבר מומלץ לפנות לייעוץ. לפעמים פשוט הגיל עושה את שלו... נועה
העם בזמן טיפול בקומודין מותר לישתות חצי כוס יין אדום יבש לארוחת צורים פעם ביום
שלום! קרא תשובתי לניר, בעמ' זה. נועה
שלום. אני עברתי ארוע של פירפור עליות. מאז התחלתי בטיפול של קומודין, נוגד קרישה. רשימת המזונות האסורים גדולה. האםחל איסור מוחלט על אכילתם או שניתן לאכלם באופן חלקי? אני היתי נוהג לשתות כוס יין אדום כל ארוחת צהריים, מהלגבי המשך הרגל זה? אודה להתיחסותכם המקצועית, בברכה ניר.
ניר שלום! תהליך הקרישה הינו מורכב וכולל הרבה פקטורים. אחד מהם הוא ויטמין K. כשמתחילים טיפול בקומדין, החשיבות הגדולה היא להשיג איזון בקרישיות. מבחינת התזונה החשיבות היא להשתדל להגיע לצריכה פחות או יותר קבועה של הויטמין ביום. כך שאם יש סטיות או חוסר איזון, ניתן יהיה לטפל בו במינון התרופה וזה יהיה המרכיב היחידי בו עושים שינויים. אשמח לשלוח לך דף הדרכה מפורט. אנא שלח מס' פקס או כתובת ל:[email protected] לגבי יין אדום, אין בו ויטמין K. נועה
בתי בת 7 חודשים. אוכלת פירות וירקות. הבנתי שניתן כבר להוסיף בשר לארוחת הירקות. איזה בשר כדאי להוסיף? (עוף, שווארמה הודו)? איזה חלקים מהעוף? (שוקיים, כנפיים)? האם עליי להוריד את העור קודם לבישול? האם מבשלים את המרק עם כל הירקות במיים? המון תודה.
גלי שלום! בעיקרון הודו מומלץ יותר (לא כ"כ משנה איזה חלק) בגלל תכולת ברזל גבוהה יותר. החלק שנטחן הכי טוב ונוח לשימוש בשלב הראשון הוא הכנפיים. קשה להוריד את העור מהכנפיים לפני הבישול ולכן ניתן לעשות זאת לאחר הבישול. אין חשש, התינוק זקוק לקלוריות שמקורן בשומן. לא כ"כ הבנתי את שאלתך האחרונה... נועה
אני נמצאת כשנה וחצי בטיפול ולוקחת פלוטין. אני רוצה להכנס להריון אבל מלאת חרדה. אני לא יודעת עד כמה המחלה פגעה בגופי וגם לגבי לקיחת הפלוטין בהריון אני לא רגועה. בתקופה האחרונה אני אוכלת הרבה יותר מגוון (יחסית לתקופה לפני שנתיים), אבל עדיין... אני מאוד רוצה לדעת האם גופי יכול לתפקד כמו שצריך בהריון ומה צריך לאכות על מנת לשפר את מצבו..תודה רבה
אננה שלום! אני מציעה לך בחום לפנות לייעוץ דיאטטי במסגרת המטפלת בהפרעות אכילה, כמו זו שלנו או אחרות שיוכלו להציע לך: http://www.rambam.org.il/departments/detail.asp?cod=5&depID=459 נועה
אני רוצה בבקשה לדעת יותר אינפורמציה לגבי שומן מוקשה.מדוע הוא לא מומלץ? האם הוא יותר משמין? שאלה חשובה נוספת: האם כל קלוריה היא קלוריה או שקיים הבדל בין קלוריות הנובעות משוקולד או אותן קלוריות הנובעות מפחמימות(לחם וכדו') ? והאם שריפת קלוריות והשומן והירידה במשקל היא זהה?
שלום דלית שאלת מספר שאלות: א. לגבי שומן צמחי מוקשה, מדובר בעיקר בשומן קוקוס ושומן דקלים,והסיבה שאינם מומלצים היא היותם שומן רווי, ולא בגלל שהם יותר משמינים. ב. את צודקת, קלוריה היא קלוריה, אך ההבדל הוא שמקורות שונים של אבות מזון אינם נותנים את אותה כמות קלוריות! למה הכוונה? גרם שומן-נותן 9 קלוריות גרם פחמימה-נותן 4 קלוריות גרם חלבון-נותן 4 קלוריות. מכאן שאם אכלנו משהו עתיר שומן באופן יחסי-סביר להניח שהוא יכיל יותר קלוריות. דוגמא ספציפית: קחי תפוח אדמה מבושל, המכיל בעיקר פחממות, לעומת אותה כמות של תפוח אדמה כאשר היא מטוגנת כצ'יפס- כלומר תוספת משמעותית של שומן. איפה יהיו יותר קלוריות? כמובן שבצ'יפס, ורק בגלל תוספת (מיותרת) של שומן. ג. כאשר מנסים לרדת במשקל יש חשיבות לא רק לכמות הקלוריות אלא גם להרכב, ואני מקווה שזה עונה לשאלתך השלישית. אם זה לא היה כך, סביר היה להניח שאפשר היה לכתוב תפריט של 1500 קק"ל המורכבת משלוש חבילות שוקולד, כל אחת 100 גרם. בפועל, אי אפשר לבצע דיאטה כזו ולשמור על הרכב גוף בריא, ולפיכך מוצא הקלוריות חשוב לא פחות מכמותן הסופית בברכה-ליטל
ליטל שלום. אני פוגשת אותך פעם ראשונה והצלחת להרשים אותי מעל הציפיות. ענית לי תשובות מעניינות, מלאות ומוסברות בפירוט ניכר . אני מודה לך מאוד. ויש לי בקשה ממך ,אני רוצה לאכול אוכל בריא ,לא משמין ולא שומני ואולי תוכלי לעזור לי בתפריט תזונה של 1500 קק"ל. אני בריאה לחלוטין ולא אלרגית למזון כלשהו. אבל אינני אוהבת בשר. אני אוהבת דגים. חלבי . גלידות. שוקולדים. דגני בוקר ,לחם שיפון . אני סובלת מעצירות. אנא עזרי לי ואל תפני אותי לדיאטנית בקופת חולים.
האם מומלץ לשתות כוס או כפית של לימון או מיץ לימון ליום ?
השכמה: כאשר אתם ישנים הגוף שלכם צורך מים, לכן כאשר אתם ערים, שתו כוס גדולה של מים חמים (אך לא רותחים), הוסיפו פיסת לימון הידוע בתכונות הניקוי שלו וטעמו העדין. לקוח מתוך "מים והבריאות שלכם" - http://www31.brinkster.com/ezdiet/today.asp
שלום יעל הלימון יכול להיות מקור טוב לויטמין C אך אני לא רואה כל צורך לשתות כוס שלמה של לימון ביום!! ניתן להשיג ויטמין C מהרבה מקורות אחרים כולל פירות הדר אכילים (תפוז, אשכולית, קלמנטינה וכו) ואין צורך להתענות בשתיית לימון (-: בברכה-ליטל
אלא לכוס מים עם פיסת לימון...
אני מנסה כבר שנים לרדת במשקל (10 ק"ג), כבר ניסיתי הכל, יורדת חלק ומעלה שוב. יש לי חוסר גדול ב-B-12 ואני לא אוכלת בשר בכלל וכמעט לא דגים. האם יכול להיות הקשר בין אי הירידה לבין החסך בB-12? אשמח לשמוע רעיונות לגבי הירידה במשקל תודה
שלום גלית איני יודעת באיזו דרך ניסית לרדת במשקל,אך יתכן כי דיאטה לא מאוזנת, היא שגורמת לחוסר ההצלחה המתמשך, וככל הנראה לא תורמת בחיוב לנושא החסר בויטמין B12. לא חושבת שישנו קשר בין החוסר בויטמין ובין אי ירידה במשקל, אך מה שבטוח הוא כי את חייבת לטפל מידית בחסר הויטמין. זה לא דבר שהייתי משאירה ללא טיפול. ובאשר לאי הירידה במשקל, פני לדיאטנית קלינית שתעזור לך בכך. בברכה-ליטל
קיבלתי מהרופאה שלי את כדורים האלו אבל עדיין לא התחלתי את הטיפול אך ברצוני לדעת איזה תפריט הכי מתאים לדיאטה זו על מנת שאוכל להוריד את עודף השמקל שלי בצורה הכי בריאה שאפשר תודה רבה מראש גניפר
שלום גניפר אין תפריט ספציפי המתאים לנטילת רדוקטיל. זוהי תרופה שמטרתה דיכוי התאבון. יש להקפיד על דיאטה מאוזנת המכילה את כל אבות המזון, ומוגבלת מבחינת סדר גודל של קלוריות. פני ליעוץ מקצועי אצל דיאטנית שתעזור לך בהרכבת תפריט שכזה. בברכה-ליטל
מהו התפריט הרצוי לבן תשעה חודשים אשר בד"כ ניזון מתחליף חלב אם (סימילאק)וכבר אוכל את רוב הפירות, הירקות, בשר עוף והודו ואף מעדני חלב, משקלו הוא ממוצע לגילו (תשעה קילו) וכיצד מונעים השמנה? האם כדאי להימנע בגיל זה מארוחות לילה? תודה נטע
נטע שלום! נראה כי את נוהגת על פי הספר... בירקות כמובן נכלל תפו"א וניתן להוסיף את קבוצת הדגנים (גם מה שמכיל גלוטן) - אורז, לחם, קרקר או עוגיה וכמובן את כל סוגי הדייסות. גם קטניות מבושלות הייטב ומעוכות למשהו שדומה לפירה אפשר לתת בגיל זה. החל מהחודש העשירי מומלץ להוסיף גבינות ומוצרי חלב ניגר (הכוונה למעדנים, יוגורט, לבן, שמנת). מגיל שנה מוסיפים חלב ניגר,ביצה ודגים ובגיל זה מותר גם דבש. אם תחשבי על זה תראי שהתפריט הוא מגוון דיו, מזין ומאוזן מבחינה תזונתית. אין צורך בגיל זה לשאוף לתפריט שהוא הרבה יותר מגוון מזה. צריך לזכור שהתינוק - פעוט מתחיל ללמוד טעם ומרקם של מזונות ואין צורך להפציץ אותו במבחר רחב מדי אלא לתת לו להתיידד ולבסס לעצמו בשלב ראשון את המזונות הפשוטים הללו. בגיל זה הפעוט יכול לאכול כ - 6 ארוחות ביום ולקראת גיל שנה זה יכול לרדת ל- 5 או 4 ארוחות. הצורך בארוחת לילה כמובן אינו הכרחי אך צריך לנסות ללכת עם נטיתו של הילד בשלב זה. אם זה נכנס "במכסת" הארוחות אז וודאי שאין מקום לדאגה. לגבי השמנה, מוקדם לדאוג או להתערב נקודתית. הדגש להורים הוא לנסות לחנך לאכילה של אוכל בסיסי ובריא (לכל המשפחה) ופחות חטיפים וג'אנק במהלך החיים. לאכול יחדיו, כל המשפחה, תוך מתן דוגמא אישית של אכילת מזון בריא. פעולה נוספת שתתרום לאורח חיים בריא היא כמובן לעודד כבר מגיל צעיר לפעילות גופנית - טיולים, משחקים, בריכה ובהמשך גם חוגי ספורט. נועה
האם יש סכנה בשתיית 2-3 לימונים ביום שכל לימון מהול ב 2ליטר מים-בגיל 13?
בניגוד למה שרבים חושבים, לימון במערכת העיכול הוא בסיסי ולא חומצי. יחד עם זאת, הסכנה שאני רואה היא יותר לאמייל השיניים של אותו ילד, מיץ לימונים עושה שמות באמייל השיניים, ולכן הייתי ממליץ למי ששותה מיץ לימון מרוכז (פחות בעייתי עם הוא מהול עם הרבה מים), לשתות אותו בשיטה שהספרדים שותים יין - זרם קילוח דק מתוך נאד שיכנס ישר לגרון ולא יגע בשניים. חוץ מזה לימון הוא פרי בריא. הוא המזון ה - 100% אניוני - ANIONIC היחידי שקיים. כדאי לבדוק אם כזו כמות של לימון ומים (איזה מים אגב - לא ציינת) לא יכולים בעקיפין לגרום לניקוי כבד די אינטנסיבי. אם כן במצבי בריאות מסוימים, כמו למשל סוכרת הייתי נזהר. זוהי כמובן רק דעתי האישית.
אני מוסיף עבורך קטע המשך להסבר בהודעתי הקודמת Liver-regeneration protocol The liver regeneration protocol is quite simple. Feed it the only anionic food available on this planet: The lemon. Use a neutral non-anionic, non-cationic liquid as a medium: Distilled water fits in perfectly. The protocol is as follows: Make fresh lemon juice and add 9 parts of distilled water to the 1 part of juice, i.e. 4 ounces vs 36 ounces distilled water. Four ounces of the lemon-water solution each hour and Four ounces of plain distilled water take on the half hour. Example: 9:00 4 ounces of lemon-water solution, 9:30 4 ounces distilled water, 10:00 lemon-water, 10:30 distilled water, 11:00 lemon-water, 11:30 distilled water, etcetera. WARNING! THIS MUST NOT BE DONE BY ANYONE UNLESS IT IS DONE UNDER THE SUPERVISION OF A DOCTOR TRAINED IN THE BIOLOGICAL THEORY OF IONIZATION. THIS MUCH LEMON WATER COULD BE FATAL TO ANYONE WITH EITHER A HIGH OR LOW BLOOD SUGAR. NEITHER THIS AUTHOR, NOR ANYONE ELSE, ASSUMES RESPONSIBILITY FOR THOSE WHO ATTEMPT THIS LIVER REBUILDING TECHNIQUE ON THEIR OWN WITHOUT PROPER SUPERVISION. ABOUT ONE PERSON IN A THOUSAND HAS AN ALERGY TO THE JUICES OF THE LEMON. Why can it be fatal ? It's because the pancreas gets a lot more enzymes that it was used too and all of a sudden starts to produce a lot more insulin. You can imagine what happens. When bloodsugar levels fall too low, due to excessive insulin, you can fade or fall into a coma, which might very well prove to be fatal הקטע לקוח מתוך: http://www.newtreatments.org/reams תן תשומת לב לאזהרה ב - אותיות BOLD.
בוקר טוב! הייתי רוצה לדעת פחות או יותר מהו החומר הנלמד בנושא- פיזיקה של תזונאים, האם זה אותו חומר הנלמד בפיסיקה הרגילה? (כלומר חשמל ומכניקה) תודה מראש
דניאל שלום! בפקולטה לחקלאות ברחובות, פיסיקה למדעי התזונה א+ב מתוך השנתון: "מושגי יסוד: מדידה ויחידות, כוחות, תנועה. אנרגיה: חוק שימור האנרגיה, חוקי התרממודינמיקה, אנרגיה וגוף האדם. תכונות מכניות של חומר: מצבי צבירה, כוחות לכידה ודביקה, מכניקה של בעלי חוליות, הידרוסטטיקה, הידרודינמיקה, מתח פנים ונימיות, מיצלות וממברנות. שדות: שדה הכובד. שדה חשמלי: המטען החשמלי, האטום הגרעיני, זרמים חשמליים, פעילות חשמלית של עצבים ושרירים, השדה המגנטי, שימושים רפואיים בתהודה מגנטית גרעינית. קול ושמיעה: מתנדים וגלים מכניים, אפקט דופלר ושימושיו הרפואיים. אור וראיה: מכשירים אופטיים, סיבים אופטיים ואנדוסקופיה, התאוריה הגלית והקוונטית של האור, הלייזר ושימושו ברפואה. רדיואקטיביות וקרינה מייננת: קרני X בשרות האבחון הרפואי, ההשפעות הביולוגיות של קרינה מייננת, קרינה רדיואקטיבית בשירות הרפואה." במכללת תל חי, פיסיקה 1+2 מתוך השנתון: "מדידה, קינמטיקה: תנועה שוות תאוצה, ווקטורים, תנועה בשני מדדים, תנועה יחסית למערכת נעה, טרנספורמציית גליליי. מכניקה: חוקי ניוטון, סטטיקה, דינמיקה, כוח גרר, תנועה מעגלית קצובה ותאוצה צנטריפטלית, מתקף ותנע, עבודה ואנרגיה, הספק, תנועה סיבובית, מומנט סיבוב ושיווי משקל, תנע זוויתי ומומנט אינרציה. זורמים: נוזלים וגאזים, צפיפות, הידרוסטטיקה וחוק פסקל, הידרודינמיקה, צמיגות, משוואת ברנולי ועקרון וונטורי, משוואת פואסיי, הספק בזרימה, חוק סטוקס, מספר רינולדס, מתח פנים, נימיות. חשמל: אלקטרוסטטיקה, חוק קולון, שדה חשמלי, פוטנציאל חשמלי, קיבול, זרם והתנגדות, חוק אוהם, מעגלי זרם ישר וחוקי קירחוף. מגנטיות: שדה מגנטי, כוח אלקטרומניע מושרה. זרם חילופין ותופעות גליות: תנועה הרמונית פשוטה, גלי קול, התאבכות ועקיפה, גלים עומדים, אפקט דופלר, גלי אור, מבוא לאופטיקה וחוק סנל." נועה
שלום אינני כבד משקל אך רמת השומן בגופי עלתה בתקופה האחרונה(רואים...). שאלתי היא,במידה ואני כמעט מתנזר מפחמימות האם גופי יפרק מאגרי שומן על מנת להפיק אנרגיה או שגם יפרק חלבונים החיוניים לגוף(כמובן שאני מדבר על תזונה כזו לזמן מוגבל ולא כדרך חיים).ברור וידוע לי שעדיף לשלב עם פעילות ספורטיבית,אך כרגע אין באפשרותי להשקיע בצורה כזו שתשפיע על אחוזי השומן בגוף.אני בן 26... תודה מראש
גיא שלום! זה כמובן תלוי מאוד בכמויות (סה"כ הקלוריות ו% הפחמימות, חלבונים ושומנים בדיאטה) אך כעיקרון, הגוף במצב כזה (המפוענח כמצב חירום), פונה למאגרי אנרגיה שזמינים לו יותר ומדובר אכן בחלבונים - שרירי הגוף. לאחר תקופת הסתגלות של מספר שבועות, תתכן התחלה של שימוש במאגרי השומן לאנרגיה. התועלת למול הנזק איננה שווה זאת. אני חולקת על קביעתך שפעילות גופנית יומית דורשת השקעה כזו מרובה. די אם תקדיש 20 דקות בכל יום להליכה נמרצת (לכולם יש 20 דקות פנויות ביום... אם כי נכון שיש לשאוף ליותר) וכבר תהה לכך השפעה על ניצול מאגרי השומן בגוף לאנרגיה. מחקרים בתחום הפעילות הגופנית הוכיחו זאת. אין לי ספק שזהו הפתרון הנכון עבורך, וודאי עדיף על פני ניסויים מטבולים בגוף האדם... נועה
שלום דיאטנית, אני בת 14 וגובהיי 155 ומשקלי 46 ק'ג. רציתי שתגידי לי תפריט יומי מאוזן ובריא כדי שאני אגדל עוד. אני עוד לא קיבלתי את המחזור אז אני יכולה עוד לגדול עם אני יאכל אוכל מזין ובריא. תודה רבה שירה
לשירה שלום! אנו לא נוהגות לתת תפריטים בפורום כי חשוב לכל דיאטנית לפגוש את המטופל ולתת לו תפריט אישי שמתאים לו. בפורום זה לא מתאפשר. בכל זאת, רציתי להסביר לך על אבות המזון ואיך הם תורמים לגדילה: פחמימות (כמו לחם, תפו"א, תירס, אורז, פסטה וקורנפלקס) נותנות לגוף אנרגיה זמינה בה הוא משתמש לפעילות יומיומית וגם לתהליך הגדילה. אם לא אוכלים מספיק מקבוצה זו, הגוף משתמש במרכיבים הבונים אותו לאנרגיה ואז הגדילה נפגעת. יש פחמימות גם בפירות אותם מומלץ לאכול 3 פעמים ביום, גם בירקות ואפילו בממתקים אבל מאלו לא צריך לאכול יותר מדי (כדי לא לפגוע בשיניים ולהשמין). חלבונים (בשר, עוף, דגים, ביצים, חלב ומוצריו) הם אבני הבניין של הגוף. חוץ מלבנות את הגוף, החלבונים גם יוצרים אנזימים והורמונים. חשוב לאכול מהם בכל ארוחה ומנה של בשר לפחות פעם ביום. אם אוכלים מספיק חלבונים הגוף יכול לגדול. בחלב ומוצריו יש מרכיב נוסף מאוד חשוב לגדילה והוא סידן. הסידן בונה ומחזק את העצמות ולכן טוב מאוד לשתות חלב ולאכול גבינות. שומנים (שומן מהחי, שמן צמחי, זיתים, טחינה, אבוקדו, אגוזים ופיצוחים מכל הסוגים) חשובים לגוף גם כמקור אנרגיה וגם כמרכיב הבונה את קרומי התאים. שומנים גם בונים הורמונים מסויימים (כמו הורמוני המין). ויטמינים ומינרלים - מצויים בכל קבוצות המזון שציינתי וחשוב לאכול מכל הקבוצות כדי שאפשר יהיה לקבל את כל הכמות הדרושה מכל אחד ואחד מהם. אלו מרכיבים שחלקם קשורים בתהליכים מטבוליים המתרחשים בגוף וחלקם קשורים בבנייה וחיזוק של רקמות (כמו הסידן ובניית העצם). צריך לאכול בכל ארוחה מכל אבות המזון הללו כדי להשיג גדילה ולשמור על בריאות טובה. נועה
שלום, מוצרי חלב רגילים גורמים לי לבעיות רבות, ביניהן ליחה רבה, נפיחות עייפות וכו'. חלב סויה גורם לנפיחות ועייפות. מה אפשר לאכול במקום?
הלו שמוליק נשאר: חלב אורז - RICE MILK - ניתן להשגה ברשתות שווק ובחנויות טבע. חלב שקדים - קנה "שקדיה" בחנות טבע. ערבב היטב 1-1.5 כפיות שקדיה עם כוס מים מינרלים ויש לך חלב שקדים טעים, בריא ומעט מתקתק.
...מזעזע :) מה לגבי תכולת סידן?
חלב סויה לא גורם לשום נפיחות ועייפות !!
האם מומלץ לאכול את הצהובה הטובה [גבינה צהובה] בלי כולסטרול ? או שזה לא משנה ?
לילך שלום! בין גבינה צהובה רגילה ל"צהובה הטובה" יש הבדל מבחינת קלוריות, שומן רווי וכולסטרול (אם כי ההבדל אינו משמעותי כשאוכלים כמות קטנה - נאמר פרוסה אחת) שהוא לטובת "הצהובה הטובה". לעומת זאת מבחינת כמות חלבון וסידן, יש יותר (ומשמעותית), בגבינה צהובה רגילה. צריך לציין ש"עמק לייט 9%" מצטיינת ביתרונות של שני סוגי הגבינה שצויינו (כלומר, פחות קלוריות שומן וכולסטרול ויותר סידן). לדעתי כאשר אוכלים מעט, זה ממש לא משנה, ומי שאוכל הרבה, זה תלוי במצבו הבריאותי אם יש צורך בכלל להגביל במרכיב תזונתי זה או אחר. נועה
מידי פעם מופיע אצלי ריח רע מהאף נבדקתי ע"י רופא שיניים ואת תעלות האף הכל תקין טופלתי ע"י תרסיס מי מלח, זה לא עזר האם יתכן שזה קשור לסוג אוכל? אם כן איזה? אשמח לקבל חוות דעת תודה מראש שירי
שירי שלום! את יכולה לנסות את מרפאת המומחים הזו באיכילוב - 6973545-03 נועה
לעיתים קרובות מאד (פעם או פעמיים ביום) אני סובלת מריח רע מהאף ניבדקתי במרפאת חוץ א.א.ג. בבלינסון ועברתי בדיקות רבות בתעלות האף כולל טיפול ממושך באנטיביוטיקה אך ללא הועיל, מסקנות הרופא שהבעיה לא באף אלא ממקור אחר . מה יכול להיות גורם הריח? לאיזה סוג טיפול לפנות?
מזה מספר חודשים אני מרגישה בעת נשימה כי יש לי ריח רע מאוד מהאף, לציין שיש לי דלקת ממושכת בסינוס שמאלי שלא מצליחים לדעת ממה היא נובעת, האם יתכן שזה כתוצאה משתל שן שנוגע בסינוס, בצילום סי. טי. רואים כי השתל נוגע בסינוס, לציין שהשתל כבר 6 שנים אין לי כאבים בשיניים, שאלתי האם שתל יכול לעשות בעיות אחרי שנתיים מיום השתלתו? כמו כן עברתי ניתוח פייס אני סובלת מליחה ירוקה מרובה מאוד, עד לניתוח פייס שנתיים לערך גם היתה לי ליחה אבל שקוםה וללר ריח אחרי הניתוח כחודש לאחריו התחילה ליחה ירוקה ועאמור אני מרגישה ריח של בשר רקוב מתוך האף. אנא תשובה ותודה מעומק הלב
שלום, רציתי לדעת אילו דברים יכולים להוריד את רמת הכולסטרול הרע ? פעם שמעתי על אגוזים ועוד כמה דברים ? תודה למשיבים.
גליה שלום! את יכולה לעשות חיפוש לפי מילת המפתח "כולסטרול" ולמצוא את כל השאלות והתשובות שניתנו בעבר בנושא זה. כמו כן, דרך אתר דוקטורס, יש בחלקו העליון של העמוד תשובות לשאלות נפוצות אשר גם שם יש תשובה לשאלתך. אם משהו ישאר לא ברור, תוכלי לחזור ולשאול אותנו. נועה
שלום.... אני בן 20 1.85 ושוקל 65 קילו... לא משנה כמה אני אוכל,ואני אוכל לפחות 5 ארוחות ביום עם תפריט שהוכן לי במיוחד,אני לא מצליח להשמין... הבעיה אצלי היא כנראה גנטית,אך האם יש תרופה מסויימת שתאט לי את קצב חילוף החומרים בגוף?
תומר שלום! כדי לתת פתרון (שלצערנו לא תמיד קיים) צריך להבין לעומק את הבעיה. לא נתת מספיק נתונים כדי שאוכל להתייחס. האם התפריט שקיבלת תוכנן ע"י דיאטנית? האם שבת אליה לאחר שזה לא עזר? אציין רק שאמנם משקלך נמוך אך נמצא בטווח הנורמה. נועה
ידוע שלאננס יש אנזימים מסויימים הטובים לעיכול. האם כך הדבר גם לגבי אננס משומר? תודה ציפי
ציפי שלום! באננס יש אנזים פרוטאוליטי (בעל יכולת פירוק חלבונים לחומצות אמינו, כמו אנזימי העיכול בקיבה והמעי) שנקרא bromelain. הוא נחשב יעיל כי הוא פעיל גם בחומציות של הקיבה וגם בבסיסיות של המעי. למיטב הבנתי, האנזים מצוי בחלק המרכזי של האננס. את החלק הזה מוציאים ולא מכניסים לשימורים ולכן לדעתי אין את האנזים בשימורים. נועה
שלום לאנשי הפורום, ילדי בני 3/5. אשתי ואני מתלבטים באופן התזונה הנכון לארוחות בוקר וערב וכן למינון הממתקים או מינונם של "מאכלי פינוק" אחרים כגון במבה,צ'יפס משקית וכדומה. ילדינו גם אינם אוהבים ירקות או פירות ויש לנו דילמה קשה וכמובן כמו ילדים רבים אחרים, אוהבים לאכול מאכלים קבועים כגון פסטה, נקניקייה, שניצל צ'יפס מטוגן וכיוצ"ב. אנחנו בהחלט זקוקים להכוונה ועזרה בנוגע לתפריט הנכון, לדרך הנכונה להטמיע זאת ולשינויים בצרכיהם שמקורם בגדילה.כמו כן, אנו זקוקים לכתובות של אתרים מכוונים בענין, גם באנגלית, עברית(או הולנדית:-). תודה מראש
רן, תעשו חיפוש ב"גוגל" ובכל מקרה תלכו לתזונאית ילדים. עדי
רן שלום! אני שמחה על שאתה מקדיש זמן ורואה חשיבות בנושא זה. יחד עם זאת צריך לזכור שלפעמים עודף דאגה והתייחסות לנושא זה או אחר גוררת התנהגות "דווקא" מצד הילדים. הדרך הבריאה לכולם היא פשוט לתת דוגמא אישית מתמידה. אני שולחת לך קישור לאתר בו כתבות יפות בנושא: http://www.horim.co.il/5/53.htm ומציעה לכם בחום לפנות לייעוץ (אפילו חד פעמי) של דיאטנית העוסקת בתזונת ילדים בכדי לקבל הכוונה וייעוץ אישי המתאים למשפחתכם. נועה
היי נועה, תודה על התשובה. את כמובן צודקת בעניין דאגה מוגזמת. לשמחתנו, אנחנו לא היסטריים ולא מראים דאגה החוצה כללוכלל.זה ענין שעולה בשיחות ביני ואשתי והחלטנו לעשות סדר בנושא ולהתוות קו. הבעיה היא שאנחנו מאד בענין של אוכל בריא לעצמינו וכך גם נותנים דוגמא אישית אבל הילדים אוהבים רק מה שילדים אוהבים. אני מחפש דרכים לחבב עליהם גם ירקות ופירות. בכל אופן, אני אנסה אתה קישור ואחפש תזונאית ילדים. עוד פעם תודה רן
אז ככה... אני בן 30, עובד בעבודה לא פיזית כ 10 שעות ביום בממוצע ללא זמן פנוי לאכילה. גובהי 1.68 ושקלתי בעבר, בגיל העשרה כ 56 ק"ג, באותה תקופה הייתי גם משחק כדורגל בצורה מסודרת. אחרי תקופת הצבא התחלתי להשמין לאט לאט, גם בספורט הפסקתי לעסוק... החיים מתגלגלים, מתחתנים, לומדים והנה אני היום בגיל 31 שוקל כ 20 ק"ג יותר, כמובן עם כרס קטנה. כל יום אני מתעורר בערך ב 8 בבוקר, לפעמים אוכל ארוחת בוקר קטנה, לרוב לא, והפעם הבאה שאני אוכל היא רק ב 11 בלילה, וגם לא תמיד ארוחה גדולה ולמרות זאת לא מרזה. אבקש לקבל הסברים , מדוע כל-כך שמנתי ומדוע אני לא מרזה אם לא אובל כמעט כל היום. אודה מאוד על כל התיחסות ! השואל.
לשואל שלום! גוף האדם אמור (בתאוריה...) לקבל בין 3 ל - 6 ארוחות ביום, שיספקו, במקרה שלך (לשם שמירה על משקל) כ - 2000 קק"ל. יש חשיבות לכך שכמות המזון הזו תתחלק על פני כל היום. צום רוב שעות היממה המלווה בארוחה אחת (וודאי גדולה...) באמת יביא בד"כ להשמנה או לפחות לא יביא לירידה במשקל. למה? אתה מעמיד את הגוף שלך במצב בלתי אפשרי. הדרך היחידה של הגוף לפעול במצב זה היא להבין שזוהי שעת מחסור ולפעול בהתאם. צום ממושך למול ארוחה גדולה בודדת מתורגם למחסור קלורי. בהתאם לזאת הגוף ממצמצם את צרכיו ומקיים רק את המינימום האפשרי בעזרת הקלוריות המעטות אותן מקבל. כל חריגה מהמינימום הזה עליו התאזן לתפקוד מינימלי, מתורגמת לעודף קלוריות ואלו (בשעת מחסור) מתורגמים לשומן הנאגר בגוף כמחסן לשעת חירום. מתי אתה חורג? בימים מסויימים של השבוע אתה וודאי אוכל יותר ארוחות וכך מגדיל את העודפים. איך נלחמים בזה? מתחילים לאכול מסודר! לפחות 3 ארוחות ביום, בשעות סבירות ומתחילים לעשות פעילות גופנית יומיומית לפחות 20 דקות בכל פעם. והמלצה חמה נוספת, אפשר לפנות לדיאטנית לייעוץ כיצד להכניס סדר ושפיות להרגלי האכילה וכיצד לרדת למשקל הרצוי. נועה
GUBI קראתי את ההערות שלך לגבי הסכנות בצריכת מוצרי סויה, ויש לי אליך מספר שאלות האם זה תקף ל- 1. חלב סויה העשוי מסויה אורגנית. 2. פתיתי בוקר העשויים מחלבון סויה. 3. גלולות של ISOFLAVONES תודה
הי שלומית, צריכה של מוצרי סויה אורגניים מבטיח כי הם לא יוצרו מפולי סויה שעברו הנדסה גנטית, מה שמכונה GM. אולם עובדה זו לא מצליחה עדיין להפטר לחלוטין מהרעלנים כמו הפיטטים (חומצה פיטית) שגם סויה אורגנית מכילה. מהם ניתן להיפטר רק באמצעות תהליך ההתססה. לכן תזונאים ומרפאים הוליסטיים רבים ממליצים לצרוך את אותם מוצרי סויה שעברו התססה כמו: רוטב TAMMARI, רוטב סויה, טמפה, מיסו, נאטו או חלב סויה שמצוין עליו כי עבר התססה. לחולים במחלות כרוניות, ובמיוחד לחולי סרטן ולאנשים עם בעיות במערכת העכול לא מומלץ לצרוך מוצרי סויה שלא עברו התססה. בין היתר, לחולי סרטן למשל גם לא מומלץ לצרוך רוטב סויה או תמרי בגלל תכולה גבוהה של נתרן. להשתדל למצוא בחנויות שמוכרות מצרכים מהמזרח הרחוק רטבים אלה עם תכולת נתרן מופחתת. לגבי גלולות איסופלאבון לא צריכה לדעתי להיות בעיה. אני למשל מאד ממליץ על פיטואסטרוגנים מסוג ליגנן שמשיגים באמצעות אכילת זרעוני פשתן טחונים. אני אישית משתמש יום יום בזרעונים טחונים+שמן פשתן+יוגורט עיזים (חלבון עתיר גפרית) כל זה אני שם בגרנולה תוצרת בית שאנו אופים ולזה מוסיפים מעט פירות עונה ומעט דבש או סילאן. ממממ... אני מתחיל להיות רעב רק מלחשוב על זה. נ.ב - מצטער שלא קבלת תשובה מוקדם יותר, פשוט רק היום נתקלתי בשאלתך.
לנועה שלום ! בהמשך לשאלתי מתאריך 30.5 אני מצרפת נתונים מעטיפת גבינה צהובה ללא כולסטרול: אנרגיה 298 חלבון 16 גרם שומן 24 גרם מתוכו שומן רווי 6 גרם פחמימות 4.5 גרם נתרן 0.8 גרם סידן 310 מ"ג מרכיבים: חלבון חלב, שמן חמניות, מים, עמילן תירס, מלחים, E-202, בטא קרוטן. אני מקווה שהנתונים יעזרו לך. חג שמח
רוני שלום פרוט הרכיבים שסיפקת המופיע על גבי האריזה אינו פותר את הבעיה, משום שלא ידוע לנו דבר על תהליך יצור הגבינה ואילו שינויים עוברים השומנים, אם בכלל בהפיכתם מנוזל למוצק. לכן קיים כרגע קושי למתן המלצה ועדין איני יכולה לתת המלצות אחרות מעבר למה שכבר כתבתי בתשובתי הקודמת. נועה
מהם החומרים המצויים במאכלים או תוספות האסורים לחולי צליאק? האם מותר להשתמש במרק עוף "דגש" של תלמה-הרכיבים הם:מלח,עמילן ,דסטרוזה,שמן צמחי,ירקות מיובשים.? תודה
מרסל שלום אנשים הרגישים לגלוטן שהוא חלבון המצוי בחיטה, שעורה , שיבולת שועל, השייכים למשפחת הדגניים צריכים להימנע ממזונות בהם מוזכרים הדגנים הנ"לבאופן מפורש. או מוצרים המופקים מדגניים אלו למשל בירה, לתת קווקר. כמו כן כדאי להיזהר מרכיבי מזון שמקורם מהדגנים הנ"ל כך למשל עמילן חיטה או שעורה אינו רצוי אך עמילן תירס או סויה מותר. אותו הדבר לגבי מרכיב ברשימת המרכיבים שמוגדר כחלבון צמחי, השאלה היא איזה חלבון צמחי? חלבון חיטה? חלבון סויה? כאמור חלבון חיטה אסור לעומת הסויה שמותר וכד'. לכן אם ברשימת המרכיבים לא מפורט איזה עמילן או איזה חלבון צמחי משמש כדאי להיזהר ולנסות לברר זאת אם ע"י שימוש במדריך שהוציאה עמותת הצליאק ו/או ע"י התקשרות אל החברה לברור. לפעמים תבלינים מסוימים מכילים קמח ולכן למשל לא מומלץ לאכול את הדוריטוס בטעמים או הצ'יפס בטעם עגבניות וכד'. לסיום לקניית המדריך תוכל לפנות לעמותת הצליאק טל: 6781481 - 03 כמו כן במידה ואינך חבר עדין בעמותה, הדבר מומלץ ביותר. בהצלחה נועה
האם מומלץ לאכול יותר מ- 3 פירות ליום ? או שעדיף פחות.
מיכל שלום! ראי בבקשה את תשובתה של דנה ויינר לאילן מה - 2/6 (שאלה דומה מאוד לשלך). נועה
ברצוני לשאול איזה דיאטה ממולצת שלושה חודשים אחרי לידה, אני מניקה ולא מצליחה לרדת במשקל ופעילות גופנית, כך הבנתי אינה ממולצת מאחר וזה משנה את טעם החלב, יש דבר כזה? איך נפטרים מ9 קילו עודפים?
קרן, פעילות גופנית מומלצת מאוד! עדי
קרן שלום! את מוזמנת לקרוא את תשובתי לאביב בעמ' זה, היא נכתבה גם בעבורך. כמו כן, אין שום מניעה פיזיולוגית מפעילות גופנית בתקופת ההנקה, להפך! זה מומלץ ורצוי בכל גיל ובכל מצב. נועה
איך להתגבר על אכילת שוקולד למרות שאני בדיאטה
סוגרים את הפה או לא קונים שוקולד
דאני המנעות ממזונות שאנו אוהבים היא קשה מאד. ישנן לדעתי כמה אפשרויות והכל תלוי איזה טיפוס את/ה: 1. אם אי אפשר לעמוד בפני המאכל או בפני כמויות קטנות שלו, משתדלים לא להכניסו הביתה או להיות בסביבתו. 2.אם אפשר לשלוט בכמויות שאוכלים, אז לא צריך להימנע לגמרי ואפשר לצ'פר את עצמינו בכמות קטנה ומוגבלת. למשל לצ'פר את עצמינו ב 2- 3 קוביות אך לא כל יום. 3. אם הגעת/ה למסקנה כי אתה יכול לעמוד בכמות קטנה חטיף מיני מידי פעם יכול גם כן להתמודד עם הצורך ולמנוע את תחושת ההמנעות, לגמרי שלפעמים רק היא מספיקה בשביל להישבר. בהצלחה נועה
לא ידעתי למי לפנות על כן אני שואלת כאן האם שתית יין יותר משתי כוסות ביום מזיקה לכליות תודה
לי שלום, צריכה גבוהה של אלכוהול לאורך זמן עלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים למס' איברים עיקריים בגוף בייחוד כבד ולבלב ולב ואימפוטנציה( מדובר בשתיה כרונית או אלכוהוליזם ). שתיה מתונה של אלוכוהול באנשים בריאים, כלומר בין 1-2 מנות ביום זמן ארוחה המכילה שומן וחלבון הינה מותרת, ויש אף שיאמרו מומלצת. ההמלצה מתייחסת בעיקר לנושא של מחלות לב וכלי דם תוך התייחסות ליין אדום ( לאנטיאוקסידנטים הנמצאים בענבים שחורים במיוחד ). שתיית אלכוהול מעבר למנה אחת ביום אינה מומלצת לאנשים הסובלים מסוכרת ויתר לחץ דם. באשר לפגיעה כלייתית : אין פגיעה ישירה בכליות אך פגיעה בכבד כמו שחמת הכבד יכולה להוביל באופן עקיף לפגיעה בתפקוד הכלייתי ע"י חסימת עורקי הכליה. לכן ההמלצה הכללית לגבי אלוכוהול לאוכלוסיה הבריאה : עד 2 מנות ביום של אלוכהול לדוגמה מנה = 1 כוס יין לבן/אדום, פחית בירה, כוסית (100 מ"ל ) משקה חריף כגון ויסקי, וודקה. בברכה, דנה
האם יש הסבר מדעי כלשהוא שממליץ להמנע מאכילת מוצרי חלב לאחר ארוחה בשרית? אינני מתכוון להיבט דתי כי אני חילוני. שמעתי שזה פוגע בספיגת הברזל מהארוחה הבשרית. האם זה נכון?
שאול שלום אם אינך דתי כי אז אין מניעה. בהקשר של הברזל, ספיגת ברזל נפגעת כאשר הוא נצרך יחד עם מוצרי חלב עקב הסידן שמצוי בהם. ולכן לא מומלץ לצרוך מוצרי חלב באותה ארוחה עם מזונות עשירים בברזל. לעומת זאת ויטמין C מגביר את ספיגת הברזל. נועה
שלום, תמיד שעושים דיאטה קצב חילוף החומרים יורד, האם יש תרופות או תוספות מזון שאפשר לקחת להגברת חילוף החומרים בגוף, וזאת מבלי לעסוק בפעילות גופנית יומיומית?
עידן, חייבים לעסוק בפעילות גופנית יומיומית! אין פתרונות קסם לחילוף חומרים מלבד זה. עדי
עידן שלום! ישנם גורמים רבים שמשפיעים על קצב חילוף החומרים בגוף. בחלקם אנו יכולים לשלוט אך רובם אינם תלויים בנו (כמו מין, גיל, סטטוס הורמונלי וכו'). הגורם היחיד שהוא בשליטה מלאה (באדם בריא) הוא הפעילות הגופנית. זו תהיה גם בעלת האפקט המשמעותי ביותר על העלאת הקצב המטבולי הבסיסי של הגוף. ישנם גורמים כימיים שגם הם בעלי תרומה (קטנה יחסית) להעלאת הקצב המטבולי הבסיסי אך אינם מומלצים לשימוש למטרה זו (סיגריות,, קפאין, סמים מסויימים). נועה
שלום, אני 5 שבועות לאחר הלידה , הריון שני ומאוד רוצה לרדת במשקל לפני חזרתי לעבודה. אני מניקה ומאוד מקפידה על תפריט דל קלוריות , אך אנני מצליחה לרדת . האם יש סיבה שהגוף שלי מסרב לרדת במשקל?אולי צריך להמתין 6 שבועות (זמן משכב לידה)
אביב, האם את עוסקת בפעילות גופנית כלשהי? עדי
אביב שלום! קודם כל אכן יש להמתין 6 שבועות לפחות. מעבר לכך, ההנקה עצמה אמורה לסיייע רבות בירידה במשקל (אך זו תהיה מתונה ולא תתרחש בן לילה!), בשל העובדה כי הגוף משתמש במאגרי השומן שלו (שנאגרו לפני ובתקופת ההריון בעיקר באזור הישבן) כמקור עיקרי לאנרגיה בחלב אם. דיאטה בזמן ההנקה אפשרית, אכן אמורה להיות דלת קלוריות (אךלא מוגזמת!) וחשוב להבטיח שתהיה מאוזנת ומלאה מבחינה תזונתית, בעיקר כדי להבטיח שמירה על בריאות האם. בדיאטה חריפה, חלב אם כמעט ואינו נפגע אך גוף האם כן. צרכי התינוק עולים על אלו של האם וכל מרכיבי התזונה החסרים מתפריטה לשם יצירת החלב "יישאבו" מגופה וכך היא עלולה להגיע למחסורים תזונתיים שעלולים להיות קשים. אם מדובר בק"ג בודדים, המלצתי היא להמתין עם הדיאטות עד לאחר הפסקת ההנקה ובנתיים להתרכז בפעילות גופנית. אם נדרשת ירידה במשקל משמעותית יותר, אני ממליצה לפנות לדיאטנית קלינית שתעזור לך לבנות תוכנית אישית שתבטיח בריאותם של כל הנוגעים בדבר... נועה
אני מחפשת מאמרים מדעים בעברית על הפרעת אכילה. איפה אני יכולה להשיג אותם?
סבטלנה, תעשי חיפוש ב"גוגל". עדי
סבטלנה שלום עיתון הרפואה הוא היחיד שמתפרסם באופן קבוע ורציף בעיברית ובו לדעתי תוכלי למצוא מאמרים בעברית על הפרעות אכילה. את העיתון תוכלי למצוא בספריות אוניברסיטאיות שונות בהן מתקיימים לימודי רפואה למשל בטכניון, ירושלים, בת"א ובאר שבע. כדי לאתר את הנושא הספציפי תצטרכי לעשות חיפוש באמצעות קטלוג הסיפריה או בעזרת הספרנית. בהצלחה נועה
נועה תודה רבה על עזרתך.
מהו מספר הפירות המקסימלי שאפשר לאכול ביום (תפוזים בננות ותפוחים)?
אילן שלום, בקרב האוכלוסיה הבריאה, כלומר ללא מחלות כגון סוכרת וטריגליצרידים גבוהים או השמנה אין הגבלה לגבי כמות הפירות ליממה. הגבלה בפירות נובעת מכמה סיבות : אם רמת הסוכר בדם גבוהה יש להגביל, בשל תכולת הסוכר הגבוהה בפירות. אם רמת הטריגליצרידים גבוהה גם כן יש להגביל ( בהתאם לרמות ) שכן הסוכר בפרי עובר במסלול ישיר לטריגליצרידים. כמו כן אם אדם סובל מעודף משקל/השמנה יש לשקול הגבלה של פירות בשל התכולה הקלורית. לכן מס' הפירות ביום מותאם לפי המטופל, לפי הרגלי אכילה, וכמובן בשילוב עם מזונות מקוצות מזון אחרות. בברכה, דנה
שלום רב אני בת54 בריאה .בבדיקת דם שלי רמת הטריגליצרידים היה 45 מה הסיבה ומה לעשות? שאר הבדיקו תקינות. תודה
שושנה שלום, אם הרמה שכתבת נכונה, כלומר 45 מ"ג/ד"ל, אין כל בעיה, אין כל משמעות לטריגליצרידים נמוכים מהטווח הנמוך. אם המספר שונה כתבי שוב. בברכה, דנה
קראתי את ההודעה הנ"ל וראיתי צורך להוסיף פן אישי שאני חווה בתור אב. ביתי בת 18 ונראה לי כי יש לה נטייה לבולימיה אבל אני לא בטוח במאה אחוזים הייתי מעונין לדעת יותר על דרכים לזיהוי סימנים של המחלה הנ"ל ודרכים למנוע אותה.
ג'ורג', ללא הסכמתה אי אפשר לעזור לה. תיפנו לאיש מקצוע. עדי
גורג הי, אני מבינה שאתה דואג לילדה שלך, אם אתה רוצה לדעת איזה סימנים יש למחלה אז בבקשה: עיניים אדומות..(מרוב הקאות) כניסה מרובה לשירותים ויציאה משם במראה קצת פרוע... (אם כי לא בהכרח כי אפשר להסתדר לפני היציאה..) אחרי כל ארוחה העלמות קצרה.. (לשירותים) בולמוסי אכילה.. (לא בהכרח ליד כולם אלא בסתר) העלמות של מזון... בזמן בולמוס אוכלים בלי הכרה ומה לעשות המזון "נעלם" מהבית... הישקלות מספר פעמים ביום. עיסוק בלתי פוסק בכמה אכלתי למה וכמה... אין לי מושג אם הבת שלך אכן חולה בהפרעת אכילה ויכול להיות למחלה המון שלבים ככה שלא תזהה אצלה את כל הסימפטומים... אני מציאה לך לנסות לדבר איתה ולשאול אותה מה מציק לה ואם אתה יכול לעזור... אם היא לא מוכנה לשתף, אתה יכול לומר לה שאתה יודע שמשהו איתה לא בסדר ושזב מסוכן, אבל שוב אם היא לא מוכנה לקבל עזרה אז זה יהיה קשה. אני מצטרפת לדעה של עדי פנו לאיש מקצוע!! בהצלחה!! מקווה שעזרתי...
בתי בת 6.5 חודשים. הבנתי שניתן להוסיף למזונה מולסה ושקדיה. מהי המולסה? מהי השקדיה? האם אכן מומלץ, ואם כן למה? מה מוסיפים למה (לירקות? לפירות?) תודה.
אריאל שלום! מגיל 6 חודשים אכן מתחילים להוסיף מזונות חדשים (בהדרגה...) לתפריטו של התינוק. בתחילה, הם אינם מחליפים שוב מרכיב אמיתי מבחינה תזונתית אלא מהווים ניסיון, שיעור, למידה של טעמים ומרקמים חדשים ואופן אכילה שהוא שונה. המזונות איתם מתחילים צריכים להיות הכי פחות אלרגניים, מבושלים וטחונים. בקבוצה זו נכללים בשר, ירקות (בתוכם תפו"א ואורז) ופירות (לא טרופיים). ההמלצה שלי היא להתחיל עם בשר עוף מבושל וטחון ואליו להוסיף בהדרגה תפוח אדמה, גזר וקישוא. אפשר בהמשך כמובן לגוון עם ירקות נוספים. כשמתבססת ארוחה כזו היא יכולה להחליף ארוחת חלב במובן העיקרי של תכולת קלוריות, חלבון וברזל. יש שמתחילים עם הפירות. זו לטעמי עלולה להיות טעות אסטרטגית. הטעם המתוק מועדף ע"י התינוק ובהמשך הוא אינו שש לנסות משהו חדש, מזין יותר, אם כי פחות "טעים" לחיכו כמו בשר או ירקות. מכיוון שנשארים רק עם פירות שאינם נותנים ערך תזונתי רב (לא שווים לארוחת חלב), חיפשו פתרון להעשרה תזונתית של הפירות ויש מי שממליץ היום על מולסה ושקדיה. מהם? מולסה היא סירופ סוכר המופק מקנה סוכר. היא תתן תוספת קלורית אך גם תמתיק עוד יותר את המזון. שקדיה - שקדים (או אגוזים אחרים) טחונים. אלו יתנו תוספת חלבון ואף ברזל וסידן (אך יש לזכור שמקורם הצמחי אינו איכותי וספיגת המינרלים האמורים פחותה בהרבה). לטעמי, אם מתקדמים בצורה נבונה אין צורך לפנות לפתרונות בלתי נחוצים אלו. בנוסף, קיים חשש לתגובה אלרגית בגיל צעיר זה שעלולה להופיע לשקדים ולכן לא הייתי ממליצה להשתמש בהם לפני גיל שנה וגם אז יש חשיבות עצומה לטחינה טובה שתמנע חו"ח חנק מחלקי שקד גדולים. שימוש בהמתקת מזון אינו מומלץ מבחינות רבות ולכן איני ממליצה על המולסה. במידה ויש צורך בהעשרה קלורית, יש שיטות יותר מוצלחות לכך ומומלץ להתייעץ עם דיאטנית ילדים לגבי הדרך המתאימה. נועה
אריאל שלום, המולסה (דיבשה) היא ה"פסולת" הנוצרת בתהליך הזיקוק של קנה הסוכר או סלק סוכר, אשר הופך בסוף התהליך לסוכר לבן המכיל קלוריות ריקות והוא חסר ערך תזונתי. המולסה נראית כמו סירופ כהה והיא מכילה הרבה מינרלים ובעיקר ברזל, סידן, מגנזיום ואבץ. היא מצויינת לטיפול בחוסר ברזל אצל תינוקות ונשים (הרות, מניקות, במחזור וכד'). היא עדיפה על התכשיר התרופתי שגורם לעצירות אצל חלק מהאנשים. היא גם טובה לטיפול בעצירות. בגלל האופי המשלשל צריך לתת בזהירות לתינוקות. "שקדיה" הוא שם של חמאת שקדים. זהו מזון טעים, מזין ובעל זמינות ביולוגית גבוהה (נספג טוב בגוף). הוא אינו מכיל שקדים שלמים או שבורים ולכן אין סכנת חנק!!! לעומת זאת יש בו שפע של חלבון (18% - לעומת 3.5% בחלב ו 12.5% בביצה), שמנים רב בלתי רוויים, סידן (255 מ"ג - פי שנים מאשר בחלב), אשלגן, ברזל (4.5 מ"ג - פי שנים מביצה), אבץ וויטמין B. אפשר לעשות מהשקדיה תחליב עם מים מינרליים, או רתוחים, או מסוננים ולהמתיק עם קצת מולסה). בעוד מספר חודשים אפשר לעשות "חלבה" לערבב עם מולסה, או דבש ולמרוח על לחם, או לתת בכפית כממתק בריא. כנ"ל אפשר עם טחינה. לבריאות צביקה
שלום רב . האם גרנולה זה מאכל מומלץ ובריא ? האם הויטמינים והמינרלים שבשיבולת שועל נשמרים גם לאחר קלייתם כמו בגרנולה? שמעתי שגרנולה מכילה שומנים מוקשים המזיקים לבריאות , האם זה נכון ? תודה אבי
אבי שלום! על פניו אין כל רע בגרנולה. תערובת של דגנים, אגוזים ופירות אשר בנוסף לקלוריות שבה תורמת כמות יפה של סיבים תזונתיים ויטמינים ומינרלים. נכון שיש ויטמינים שפעילותם נפגעת בחלקה ע"י חימום. זו אחת הסיבות מדוע רוב חברות המזון מוסיפות בכל מקרה ויטמינים לדגנים ללא קשר לתכולת הויטמינים הטבעית. מינרלים אינם נפגעים או משתחררים בעקבות הקלייה. לגבי שומנים מוקשים, אלו בהחלט לא מומלצים. כדאי לבחור גרנולה שאינה מכילה שומן צמחי מוקשה. נועה
שלום, רציתי לדעת אם קציצות טופו מוכנות וקפואות (של טבעול למשל) הם מזון בריא והאם הם יכולים להחליף מנות של בשר או עוף במספר ימות השבוע. לפי מה שראתי על התוית מוספים להם ויטמינים בעיקר מקבוצת B, ברזל וחומצה פולית. אין בהם כולסטרול ויש רק מעט שומן רווי למרות שכתוב שהן מכילות שומן צמחי.
אבי שלום, כפי שאנו ממליצות לכל המטופלים, במידה ואין אנו מתמקדים על מזון אחד ומגוונים מכל קבוצות המזון, במקרה שלך אוכלים בחלק מימות השבוע בשר מסוג כלשהו, בחלק מן הימים דגים ושאר מזון צמחוני, אין בכך כל בעיה, בהנחה כי מדובר באדם בריא. בתאבון, דנה
שלום דנה, מדובר במזון מעובד ותעשייתי ועד כמה שאני יודע מזון מעובד לא מומלץ ע"י האגודה למלחמה בסרטן. מה דעתך? שאול
האם זה בריא לאכול תפו"א ? קראתי באיזשהו עיתון שזה לא כ"כ בריא.
יעל, אינני יודעת באזיה עיתון קראת לגבי תפוח אדמה שאינו מומלץ לאכילה, לי לא ידוע על כך דבר. כמו כל מזון יש לצורכו במידה סבירה, ואין סיבה לאוכלו כל היום או להורידו מן התפריט בכלל. בברכה, דנה
שלום, אני סובלת מאי סבילות ללקטוז. בהתאם להמלצה קודמת קראתי את כל החומר בפורום הקשור ללקטוז, אולם לא מצאתי עדיין תשובה חד משמעית לשאלה שרציתי לשאול : האם יוגורט אכן מכיל לקטוז רב כך שיש לצרוך אותו רק בליווי הכדורים ? כשאובחנתי הגסטרולוג אמר לי שבמוצרים החמוצים, יוגורט ולבנה, הלקטוז מפורק ואין חשש לאכול אותם. אני אכן אוכלת מוצרים אילו הרבה וללא בעיות עיכול נלוות. לאחרונה נתקלתי במידע שונה, וגם כאן בפורום צויין היוגורט כמכיל לקטוז רב. רציתי לדעת גם לגבי מוצרי חלב עיזים, האם הם מכילים פחות לקטוז ממוצרי חלב פרה דומים ?
בר שלום! נראה לי שצריך להבדיל בהתייחסות ללקטוז במוצרי החלב בין הרגישים ללקטוז עצמו לבין אלו אותם מעניינת תכולת הסוכר הכללית. ביוגורט, סוכר החלב (לקטוז) ברובו מפורק לגלוקוז וגלקטוז, זאת בשל פעילות חיידקי היוגורט. לכן מוצרי מזון אלו מתאימים לרגישים ללקטוז. מבחינת תכולת הסוכר הכללית, היא יחסית גבוהה למוצר חלב ולכן חולי סכרת נדרשים להתייחס לכך. להערכתי זהו מקור הבלבול. לגבי חלב עיזים (או כבשים...), התייחסנו לכך בעבר בתשובותנו. את יכולה לחפש את הפרטים. בכל מקרה, תכולת הלקטוז דומה. נועה
רציתי לשאול מהם התנאים- להתקבל ללימודי דיאטנית.
מיכל שלום! את יכולה לברר באתרים הבאים (של בתי הספר הקיימים כיום): http://departments.agri.huji.ac.il/nutrition/ http://www.telhai.ac.il/academic/Nutrition/index.htm בהצלחה! נועה
הבנתי שאין בעיה להקפיא את מחית מרק הירקות שאני מבשלת עבור בתי בת החצי שנה. שתי שאלות: 1. איזה שילובי ירקות מומלצים במרק (היא עדיין לא אוכלת בשר)? 2. האם להקפיא את המחית מייד עם הכנתה (היא עדיין חמה מאוד), או ניתן לחכות כחצי שעה-שעה עד להקפאה? 3. מהי הדרך המומלצת ביותר להפשרה וחימום (ניתן במיקרוגל)? תודה
גלית שלום! כל השילובים אפשריים... אפשר להתחיל בשר. כדאי לחכות שהירקות יצטננו לפני ההקפאה (כמו בכל מזון מבושל שמקפיאים). לגבי המיקרוגל, עניתי לך בתשובתי הקודמת. אפשר לחמם גם על הגז או באמבט מים חמים. נועה
בתי בת 6.5 חודשים. התחילה לאכול מחית ירקות ומחית פירות. לצערי מגיל חצי שנה סובלת מעצירות (מהאוכל המוצק?! מטיפות הברזל?!). רציתי לדעת איזה פירות וירקות עלולים לגרום לעצירות ואילו פירות וירקות דווקא יכולים לעזור ליציאות רכות. המון תודה.
גלי שלום! את מדברת על עצירות הנמשכת מזה שבועיים. כיצד היא מתבטאת? מה תדירות היציאות ומרקמן? הסיבות לכך יכולות להיות מגוונות. שימי לב האם סה"כ הנוזלים שצורכת פחתו באופן משמעותי. לגבי מזונות העלולים לקדם עצירות, ניתן לציין את האורז והבננה המתאימים לאכילה בגיל זה. אין הכרח שיגרמו לעצירות אך בהחלט ייתכן. שאר הירקות והפירות בד"כ מקדמים יציאות רכות יותר. לגבי הברזל, קשה להניח שזו הסיבה מכיוון שהתחלת אותו (אני תקווה...) כבר לפני כחודשיים. אם העצירות נממשכת, כדאי לפנות לרופא גסטרואנטרולוג ילדים לבירור סיבתה ומתן טיפול הולם (לפני שהופכת לבעיה כרונית). נועה
שלום רב, אני סובלת מלחץ דם נמוך באופן קבוע. הלחץ הסיסטולי נע בין 85 ל 100 הדיאסטולי נע בין 55 ל 70. הדבר מתבטא בחולשה, סחרחורות, בחילות,בעיות ריכוז ונטייה לשינה מרובה. אני רק בת 30, אבל רמת התפקוד שלי נמוכה ביותר בשל כך. היו תקופות שהרגשתי טוב יותר, אבל ככלל, לאורך השנים האחרונות התופעה לצערי קיימת. מבדיקות כלליות שערכתי לא עלו ממצאים שיכולים להסביר זאת. האם קיימים מזונות או תוספים טבעיים להעלאת הלחץ? אשמח ואודה על כל מידע ועצה.
דנית שלום, באופן הגיוני היינו חושבים שמזונות הגורמים להחמרה בלחץ הדם אצל אנשים הסובלים מיתר לחץ דם יפעל באותה מידה גם על אלו הסובלים מתת לחץ דם, אך אין הדבר נכון תמיד. לחץ דם נמוך מושפע מממספר גורמים, ביניהם הורמונליים או פיסיולוגיים - אנטומיים. ציינת כי במקרה שלך לא נמצאה הסיבה לתת לחץ דם, לכן כל שאוכל להמליץ לך במסגרת זו אינו מוכח באופן רשמי, אך גם אינו יכול להזיק באופן משמעותי : 1. הקפדה על שתיה מרובה - 1.5-2 ל' ביום. 2. העשרת התפריט במלח ( נתרן ), ע"י המלחת האוכל או צריכה של מזונות עשירים במלח ( גבינות מלוחות, כבושים, אבקות מרק, בשר משומר, שימורים ועוד. 3. הוספת קפאין לתפריט - תכולת הקפאין הגבוהה ביותר נמצאת בקפה שחור, נס קפה, קולה או דיאט קולה, תה רגיל. 4. גם למשקאות אלכוהוליים יכולת להעלות לחץ דם , אך אינני ממליצה על העשרה באלכוהול. בברכה, דנה
דנית שלום, הפתרון ללחץ דם נמוך אינו להרבות בשתיית קפאין והוספת מזנות עתירי מלח. הקפאין הוא סם ממכר שמעלה את לחץ הדם באופן זמני בלבד ןגורם לנזקים רבים וביניהם הפרשת סידן בשתן. את אמנם צעירה אבל צריך כבר לחשוב על העתיד... גם הוספה מסיבית של מלח מסוכנת מאד! בספרו "הגוף ותפקודו" כתב פרופ' עזרא זוהר, כי אנו צריכים רק גרם אחד (1000 מ"ג) מלח כדי להתקיים ולא מומץ לצרוך יותר מ 5 גרם ביום (הכליות לא יכולות להפריש יותר מכך). גם עודף מלח גורם לבריחת סידן, חומציות יתר, אצירת נוזלים, לפגיעה בכליות ועוד. אני מציע לך להכניס תיקונים בתזונה ובאורח החיים כגון: להרבות בשתיה של מים, מיצי ירקות ופירות ומשקאות ספורט. הוספה מתונה של מלח לתפריט. שתיית תה רוזמרין (מעלה לחץ דם) במקום קפה שימוש בתבלינים "מחממים": קינמון, ג'ינג'ר, קארי, פפריקה חריפה. צריכה מאוזנת של כל אבות המזון פעילות גופנית: 30 – 60 דקות ביום : הליכה נמרצת, או אופנים, או שחיה, תנוחות הפוכות (ראש לברכים, עמידת כתפים) השלמות מזון: מולטיויטמין, גינסנג, שמן דגים (EPA/MAX), ויטמין – E עיסוי בשמן שומשום או שקדים שאליו מוסיפים: רוזמרין, פלפל שחור, טימיה, אורן, מנטה (כדאי להתייעץ עם איש מקצוע בנושא הכנת השמן). לא לקום בפתאומיות משכיבה לישיבה או מישיבה לעמידה. יעוץ נטורופתי טיפול גוף מאזן (מסג', שיאצו, רפלקסולוגיה, דיקור וכד'). בהצלחה, צביקה