היסטוריה משפחתית של סרטן השד: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סרטן השד: האם יש סיכון בצביעה והחלקת שיער?

נשים, שימו לב: מחקר חדש בדק האם שימוש קבוע בצבע לשיער ובכימיקלים להחלקת שיער עלולים להביא לעלייה בסיכון להתפתחות סרטן השד. המסקנות בפנים במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer עולה כי שימוש בצבע קבוע לשיער או כימיקלים להחלקת השיער עלול להוביל לעלייה בסיכון לסרטן שד, כאשר במחקר הנוכחי הסיכון היה בולט במיוחד בקרב נשים שחורות. רבים מתכשירי שיער מכילים מרכיבים העלולים להשפיע על המערכת האנדוקרינית וכן מרכיבים העלולים לעודד התפתחות מחלות ממאירות. מחקר חדש שנערך לאחרונה ביקש לבחון את הקשר בין שימוש בצבע לשיער וכימיקלים להחלקת השיער ובין הסיכון לממאירות שד. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת International Journal of Cancer.   צילום: שאטרסטוק   מה כלל המחקר? במחקר Sister Study נכללו למעלה מ-46,000 נשים בגילאי 35-74 שנים אשר לא אובחנו עם סרטן שד, אך הייתה להן אחות שאובחנה עם הממאירות. שאלונים שמילאו הנשים...
ללמוד עוד על היסטוריה משפחתית של סרטן השד
מה התחדש בתחום הטיפול בסרטן השד?-תמונה

לרגל חודש המודעות לסרטן השד, שוחחנו עם 5 מומחיות בתחום: שתי...

מאת: מערכת זאפ...
29/10/2019
סרטן השד: אבחון וטיפול-תמונה

האם כל גוש בשד הוא סיבה ללכת להיבדק? מי נמצאת בקבוצת סיכון?...

מאת: איה מדיקל -...
16/04/2016
סרטן השד: האם יש סיכון בצביעה והחלקת שיער?-תמונה

נשים, שימו לב: מחקר חדש בדק האם שימוש קבוע בצבע לשיער...

מאת: ד''ר עמית...
11/02/2020
סרטן שד: הסרת גידול ושחזור - בניתוח אחד-תמונה

אחרי ההלם הראשוני בעקבות אבחון סרטן שד, המחשבה נתונה בראש...

מאת: ד"ר קוראקין...
10/04/2019
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל להיסטוריה משפחתית של סרטן השד?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

היסטוריה משפחתית של סרטן השד: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום ד"ר, אני בת 28, בריאה בדכ, 7 חודשים לאחר לידה (הנקתי חודשיים והפסקתי). כבר כמעט חודש שאני מרגישה מתחת לשד ימין (לא בשד עצמו אלא מתחתיו, בצלעות ולכיוון רום הבטן) תחושה של רגישות.. לדוגמא אם אני שוכבת על הגב ומותחת את החולצה כלפי מטה, אני מרגישה באותו איזור, כאילו אני מושכת משהו נוסף.. גם במקלחת כשאני מכוונת את הטוש לאיזור, יש את אותה רגישות..זה לא מורגש באופן קבוע אלא רק במקרים מסוימים. רופאת משפחה בדקה ואמרה שלדעתה זה אולי חיידק בקיבה (אבל אני לא חושבת שזה זה, כי חיידק כבר היה לי ואני יודעת במה זה מתבטא). היא גם שאלה אותי אם בדקתי שאין חלילה גושים. אז מצד אחד אני לא מרגישה גוש/שינוי בשד עצמו, מצד שני, אני לא באמת יודעת לבדוק ב100%. השאלה שלי היא האם יכול להיות שזה קשור לשד? יש לי בדיקה של כירורג שד רק בעוד שנה, ויש לי היסטוריה משפחתית של סרטן השד. האם באולטרסאונד שד, נבדק גם האיזור שתארתי? האם כדאי לגשת בהקדם לבדיקת כירורג שד? תודה!

שלום בת אל, התלונות כשלעצמן (בתיאור כתוב) לא נשמעות מחשידות, אבל ברור שיש להבדק אצל כירורג שד ולציין את האיזור שמציק בהפנייה לUS שד. בהיותי רופאה גם בשירות הציבורי (בקופת חולים) לא הגיוני שתור לכירורג הוא רק לעוד שנה. נסי כירורג אחר או לבקש תור דחוף דרך המזכירות במרפאה (יותר מוקדם אולי). בריאות שלמה

אני נוטלת גלולות פמינט מגיל 25 לערך. כיום בת 39, ללא ילדים ברקע אנדומטריוזיס. משתמשת בגלולות ברצף שלושה חודשים ולאחר מכן הפסקה לקבלת מחזור וחוזר חלילה. כל זה בהוראת רופא נשים המבין באנדומטריוזיס והחליט שהטיפול השמרני מונע את התפתחות והתקדמות האנדו. לאחרונה בעקבות כל המחקרים על הסיכון ללקות בסרטן השד במיוחד בגילאים מאחורים ולאחר שימוש ממושך התחלתי לחשוש מהשימוש בגלולה. תודה לאל אין היסטוריה משפחתית של סרטן השד אבל עדיין לא חייב להיות לזה קשר למשהו משפחתי לפי כל המחקרים. יצויין כי אני עושה בדיקה ידנית אצל כירוג אחת לשנה. לאחרונה אף התעקשתי לבצע בדיקת us. בגלל שבלי גלולות האנדו ימשיך וישגשג אני אובדת עצות ולא יודעת מה לעשות. האם בגילי שימוש בגלולות הוא שכיח ? האם לא רצוי להפסיקו? כמובן שאתייעץ גם עם הרופא אבל אודה לכם באם תוכלו להשיב לי גם כן. תודה

מודעות ובדיקות מעקב חשובות, אבל אלה לא מונעות סרטן אלא מביאות לגילוי מוקדם, וחשוב להבין את זה. לגבי הסיכון של הגלולות - הסיכון במאמרים הוערך פי 1.2-1.3 לעומת סיכון הרקע למחלה בנשים באותו גיל, כשמתחת לגיל 50 עדיין מדובר בסיכון אבסולוטי קטן יחסית. האם הסיכון הזה "שווה" לעומת התועלת של מניעת החמרת אנדומטריוזיס? רק את יודעת. אולי אפשר לעשות ניסיון להפסיק לכמה חודשים ולראות אם בכלל התופעות חוזרות באותה עוצמה. אם לא, תרוויחי מההפסקה. אם כן, לפחות תדעי שניסית ותחליטי אם שווה לחזור. למיטב זכרוני, יש היום גלולות עם מינוני אסטרוגן יותר נמוכים מפמינט, כדאי לבדוק גם את זה מול רופא הנשים.

ד״ר רונית, תודה על תשובתך. מבקשת לברר האם יש דרכים למנוע סרטן שד? המלצות מסוימות? לאחרונה קצת נכנסתי לחרדה מזה..אולי בגלל הגיל.. האם כאשר מפסיקים הסיכון יורד? ומה מומלץ בגילי (39) ממוגרפיה או us השימוש בגלולות אינו אהוב עליי אבל זה הדבר היחיד שמונע את האנדו׳ אבל אני בהחלט אתייעץ עם רופא הנשים לגבי האפשרות להפסיק לתקופה מסוימת אודה לתשובתך

אין דרכים למנוע, אלא להוריד סיכון (אפילו כריתת שדיים מלאה לא מונעת ב-100%). אורח חיים בריא, ספורט, פחות אלכוהול ועישון ועוד ועוד. אבל יש גם דברים שלא תלויים בך והם גורמי סיכון, כמו גיל וסת ראשונה, סיפור משפחתי, גנטיקה (שלא תמיד מודעים לקיומה עד שמישהו חולה במשפחה). לגבי בדיקות מעקב - אולטראסאונד זו לא בדיקה מספיק רגישה כסקר אלא אם יש ממצא לא תקין במישוש, ובד"כ משלבים אותה עם ממוגרפיה. האם מוצדק לבצע ממוגרפיה בגיל 39? בד"כ אם אין סיפור משפחתי - לא, אבל יש דרכים נוספות להעריך סיכון ולקבוע אם יש מקום להתחיל מעקב ממוגרפי כבר עכשיו. ממליצה לפנות לכירורג שד ולקבל המלצות ספציפיות עבורך

גם אני סובלת מאמדומטריוזיס והשכלתי מהדיון בשאלה זו. רציתי רק לשאול לגבי גלולות בלארה. איך הן ביחס לגלולת אחרות. האם האסטרוגן הוא הגורם לסרטן שד ? מה ביחס לפרוגסטרון ? תודה

בכמה עולה הסיכון לחלות לאנשים שיש להם מוטציה בגן? ובכמה עולה הסיכון אצל אנשים שיש להם סיפור משפחתי?

אם את מתכוונת ל-BRCA1/2, הסיכון לסרטן שד מוערך בין 50-80% עד גיל 80. יש גנים אחרים שמעלים סיכון לפחות מזה. מוטציות ב-BRCA מעלות סיכון גם לגידולי שחלה, ערמונית, לבלב, שד בגברים. כשיש סיפור משפחתי, תלוי כמה נשים במשפחה חלו, באיזו דרגת קרבה ובאיזה גילאים - הסיכון יכול לנוע בין 20-40%

יש לי בערך חודש כאב בא והולך בבית שחי ימין. לעיתים רחוקות גם קצת בצד שמאל אבל כמעט ולא. הייתי אצל 2 כירורגי שד שונים שניהם אמרו שהבדיקה תקינה. האם עלי בכל זאת לדאוג? אין היסטוריה משפחתית של סרטן השד יש נפיחות קלה מאוד. אציין גם שהיתה לי קצת נפיחות שם בעבר כשהייתי בהריון, עשיתי אז us ונאמר לי שזו רקמת שד והבדיקה היתה תקינה. מה זה יכול להיות? האם כדאי לבצע עוד בדיקות? תודה

תוצאת בדיקת crp יצאה 18 אם זה משמעותי

שלום שירה, כאבים בשדיים זו תלונה שכיחה מאד וברוב המקרים אינה מהווה סיבה לדאגה. לא ברור אם הכאב בבית השחי או בחיבור בין השד לבית השחי. בכל מקרה נבדקת ע"י כירורג שד ששלל בעיה כלשהי וביצעת סונר שדיים כך שניתן להניח שהכל תקין. אני מציע לחזור על הדמיה של השדיים (סונר וממוגרפיה) אם נעשו מעל יותר משנה ולהתמיד במעקב כירורג שד. בברכה, ד"ר אביעד הופמן