סאונה: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

בחזרה לעתיד: תעודת מתחסן, מחלים או דרכון ירוק? בואו נעשה סדר!

אחרי 5,526 קורבנות וכמעט 3 מיליון מחוסנים בשתי מנות, ישראל חוזרת לשגרה לאט בשלוש פעימות לבעלי תו ירוק בלבד ונוהל סגול. ראשית יחזור החינוך, אחר כך יחודשו הטיסות ובהמשך ייפתחו גם חדרי הכושר והמסעדות. לא מחוסנים לא ייכנסו כמעט לשום מקום! עם כמעט 4.5 מיליון מחוסנים (מהם 3 מיליון בשתי מנות) אחרי שלושה סגרים ו-511,000 מובטלי קורונה. עסקים שלא מתפקדים שנה, מערכת חינוך כושלת בזום. בלי אירועי תרבות ובילויים, ישראל אוזרת כוחות וחוזרת לשגרה בשלוש פעימות. זה כבר לא יהיה כמו שהיה בינואר 2020. זה ייקח עוד זמן אנחנו בטראומה. בינתיים נודע כי משרד הבריאות ואיכילוב פיתחו בדיקה מהירה בשם Movement GreenPass, אשר עברה פיילוט מרשים במרכולים בעיר לוד ובמפעלים, והיא תאפשר תוצאה תוך 15 דקות. בדיקה זו תאפשר בדיקות לכמות גדולה ותשמש זרז לחזרה לשגרה. זו מתוכננת בשלוש פעימות. ראשית יפתחו מוסדות חינוך, אחר כך יחודשו הטיסות ובפעימה השלישית ייפתחו חדרי הכושר והמסעדות. כל בעלי העסקים יצטרכו להוריד את אפליקציית הרמזור. במקומות קטנים לא יהיה...
ללמוד עוד על סאונה
מדיוסטאר: הסרת שיער בלייזר-תמונה

גברים ונשים רבים מרגישים שעירים מדי. בעבר, הטיפולים להסרת...

מאת: רוזס קליניק
04/03/2018
טיפול בנימי דם בולטים בפנים-תמונה

כדי להעלים נימי דם בולטים בפנים, יש להיעזר בתכשירים...

מאת: זהבית שטנר
14/09/2009
הזעת יתר: הפתרון בהישג יד-תמונה

ניסיתם טיפולים רבים - ואתם עדיין מגירים זיעה, גם בחדר...

01/04/2018
בחזרה לעתיד: תעודת מתחסן, מחלים או דרכון ירוק? בואו נעשה סדר!-תמונה

אחרי 5,526 קורבנות וכמעט 3 מיליון מחוסנים בשתי מנות, ישראל...

מאת: ריקי אמה...
22/02/2021

סאונה: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

פחות או יותר מגיל 25 התחילו לי התעטשויות. בהתחלה הייתי מתעטש בערך אחת לשבוע או אחת לכמה ימים. לאחר מכן עם השנים זה החמיר. הגיע למצב שהייתי פעם או כמה פעמים ביום מתעטש. בעיקר בבוקר. בהתחלה הייתי חולה פעמיים בשנה זה היה קבוע ככה. לאחר מכן ארבע פעמים בשנה. ולאחר מכן פעם בחודשיים ולאחר מכן פעם בחודש. ולאחר מכן כיום המצב הוא שאני חולה מנוזל ומתעטש בלי הפסקה פעם בשבוע. וביום יום אני מתעטש המון עם המון נזלת בעיקר בשעות הבוקר. היו תקופות שניסיתי כל מיני דברים. הייתה תקופה שבה ניסיתי להפסיק עם מוצרי חלב ללא הועיל. הייתה תקופה שהפסקתי עם קפה. הייתה תקופה שהפסקתי עם פחמימות ושום דבר לא עזר. לאחר מכן ניסיתי להוריד במעדן חלבון ספציפי פרו של שטראוס 0 אחוזי שומן שהייתי אוכל כל יום לצורך צריכת חלבון יומית לאימון וכך עשיתי כמה חודשים. המשכתי לאכול מאכלי חלב אבל רק את המעדן הזה הורדתי מהתפריט לעצת רופאת המשפחה ובאמת עזר. (היא הציעה שבמאכלי חלב אדבוק לאלה היותר טבעיים עם יותר אחוזי שומן) חצי שנה לא התעטשתי אפילו פעם אחת. זה היה בתקופת הקיץ מחודש אפריל עד חודש ספטמבר. לאחר מכן בהדרגה חזרו לי ההתעטשויות. שנה לאחר מכן הורדתי קמח לבן מהתפריט ואכלתי אך ורק קמח מלא. זאת בנוסף למעדן חלבון שהורדתי כבר מהתפריט היומי. באמת עזר לאותה תקופה מחודש מרץ עד חודש יוני של אותה שנה. לאחר מכן חזר לאותו מצב בהדרגה מחודש לחודש. כיום אני מתעטש יום יום בעיקר בבקרים. הגיע למצב שאני קם בלילה באמצע השינה ומתחיל להתעטש. לפעמים מרגיש את הריאות סתומות כשאני נושם מרגיש המון ליחה מצטברת בגרון. הדברים היחידם שעוזרים לי בינתיים הם צום. ניקוי רעלים. סאונה. כל אלה עוזרים לתקופה של יום עד ארבעה ימים ואח"כ שוב חוזר למצב העגום בו אני נמצא. בשלוש שנים האחרונות אני עוקב אחר הבריאות שלי ומנטר ומנסה לעלות על הטריגר להתעטשויות הבלתי נגמרות. במשפחה יש לנו אלרגיה לאבק אך לפי מה שראיתי ההתעטשויות מקורן באוכל. הזמנים הגרועים ביותר הם לאחר ארוחה גדולה במיוחד בשבתות. ולאחר קימה משינה בעיקר בבקרים.

כדאי לבצע תבחין לאלרגיה ולהגיע לטיפול במרפאה- דיקור סיני,תזונה ותוספים מתאימים וכן גם הומאופתיה מודרנית. אשמח לעזור

דר' הלפרין שלום, לפני 7 שבועות בביקורי במועדון/סאונה גייז הרגשתי דקירה חדה באמה יד שמאל. קיבלתי PEP-HIV לאחר 12 שעות. ואכן לאחר ימים נראו פצעים מגלידים במקום הדקירה. לאחר שבועיים שלושה החלו בלוטת לימפה בבית השחי. במפשעות. כאב מעל הסנטר. כנראה בלוטות בליעה, כאב ראש, חוסר תיאבון. הזעות לילה. קשות(אולי קשור לחום אוגוסט) זכור לי גירוד בצוואר שהיה קשה מתחת לאוזן. אולי מעט פריחה כמו נקודות חן. כעת כפות רגליים "שורפות". ניבדקתי שלילי ל- HIV מייד בסיום ה-PEP וגם 8 ימים לאחר סיום ה-PEP. ספירת דם ו-CRP תקינים בבדיקת מעבדה מייד בסיום ה-PEP. אני מתכוון להיבדק שוב ל-HIV כעת(3 שבועות לאחר סיום ה-PEP). מה דעתך בכלל על "הסיפור"? ובפרט, האם בדיקה האחרונה שעשיתי 8 ימים מסיום ה-PEP בדר"כ אמינה?

שלום יוסי, בד"כ תוצאת בדיקת 'קומבו' שנעשית 8 ימים מסיום ה-PEP נחשבת כאמינה. הרבה בריאות אפי

שלום רב, יש לי בעיה בקשר להאאורטה שעולה (מהלב) בחזה. בשנת 2000 הגודל שלה היה 33 מ"מ בשנת 2009 הגודל עלה ל 43 מ"מ כלומר ישנה מגמה של עליה. נתונים נוספים: אני בן 66, עברתי צינטור בשנת 2009 (סייפר) ללא ארוע לבבי. וגם אין אצלי אטימה מוחלטת של המסתם. החודש עברתי מיפוי לב והתקבלה תמונה טובה של הלב: בלי פגיעה של התקף לב בעבר, והזרמת דם טובה ללב. הקרדיאולוג אומר שהגודל של האאורטה לא גדול מדי. כמה שאלות האם יש לי בעיה של מגמת עליה שתימשך? מה הגודל שמתחיל להדאיג? כיצד מטפלים בהאאורטה מוגדלת מאד? האם חום של סאונה וג'קוזי (10 דקות) יכולים להרע את המצב? אני מודאג, בתודה מראש, איתן

שלום איתן. הקוטר התקין של האאורטה העולה אצל גברים אמור להיות בסביבות ה 3 ס"מ, לא יותר. מפרצת (הרחבה) של האאורטה העולה הינה מצב בו קוטר האאורטה העולה הוא מעל ל 3 ס"מ. מצב זה מחייב טיפול (ניתוח) כאשר מתקיים אחד מהתנאים הבאים: 1. קוטר מעל 5.5 ס"מ אצל גברים. 2. קוטר מעל ל 5 ס"מ אצל אנשים עם מחלות רקמת חיבור כמו תסמונות מרפאן ואהלרס דאנלוס. 3. קוטר מעל ל 4.5 ס"מ אצל נשים שמעוניינות לכנס להריון, או אנשים (נשים או גברים) עם היסטוריה משפחתית של דסקציה (ביתור/קרע) של האאורטה, או אצל חולים עם מחלת LDS, או אצל אנשים עם מוטציה ידועה בגנים TGFBR1/TGFBR2. 4. קוטר מעל ל 4.5 ס"מ אצל חולים עם בעיה מבנית ותפקודית של המסתם האאורטלי (מסתם דו-עלי) שאפשר לתקן להם את המסתם. 5. קצב גדילה של קוטר האאורטה העולה מעל ל 0.5 ס"מ בשנה. במקרה שלך, קוטר האאורטה הינו 4.3 ס"מ משנת 2009! ציינת גם שהמסתם האאורטלי שלך דולף (אין אטימה מוחלטת לדבריך), מצד שני עברת אקו לב לאחרונה והקרדיולוג ציין שקוטר האאורטה אינו גדול מדי. הנתונים שאתה מוסר מעט סותרים אחד את השני, כי אם ב 2009 הקוטר היה 4.3, הייתי מצפה שהקוטר יגדל במהלך 6 שנים. השילוב של המפרצת עם הדליפה במסתם, מחייב התייחסות אחרת וכן היית מציע לך לפנות למנתח לב להתייעצות. בסאונה יש מאמץ לבבי לא מבוטל והדופק עלול לעלות בצורה משמעותית, דבר שבהחלט עדיף להימנע ממנו. תודה לפניינתך ואשמח לייעץ שוב בעתיד. ד"ר שיך-יוסף.

שלום דר , אישתי בת 25 בריאה אחרי בדיקת ct התגלה שיש לה גידול 47 מ"מ ב אאורטה והיא עדיין מעונינת להיכנס בהיריון אבל כרגע נתנו לה תרופה דרך הוריד בבית החולים ושחררו או ה לקבל תרופה בכדורים מהבית . ולפי מה שאתה רושם אם אישה מעל 45 ורוצה להיכנס להריון צריך ניתוח , מה עושים במקרה כזה

איתן שלום בעקרון טיפול באורטה העולה היא נחלתם של מנתחי הלב . מטפלים כאשר הגדול הוא כ6 ס"מ . הטיפול הוא ניתוחי על ידי פתיחת החזה והחלפת האורטה העולה. בנוגע לגקוזי - יש הרחבה של ורידים וירידה בלחץ הדם. לאו דווקא קשור להרחבה של האורטה.

בנות / רופאות יקרות. מתי מתחילים להרגיש את תופעות הלוואי של ההקרנות כגון עייפות , אודם / גרד וכו' וכו'? האם יש רלוונטיות לצבע העור ( אני בהירה ). אשמח אם תשתפו. תודה מראש.

בקר טוב , מתחילים בערך לאחר שבועיים שלושה אך זה מאוד אינבידואלי עור בהיר בדרך כלל זה לטובה כי הוא פחות מצטלק ( זה נכון גם לגבי ניתוחים וכויות ) תקפידי למרוח ביאפין ולהיות מאוד עדינה עם אזור הקרינה ומהר מאוד לאחר סיום הקרינה תשכחי שזה היה ותמשיכי הלאה תרגישי טוב

נירית יקרה, מה שנותר לי להוסיף למה שכתבו ד"ר לאופר ומלכה, שבאמת זה מאוד אינדיבידואלי, אני הרגשתי קצת עייפות, אך יתכן בשל העובדה שבכל זאת זה יום יום ליסוע לבית החולים, אני נהגתי לשם מיוקנעם לבד, לאחר טיפולים ותוך כדי חיידק, כך שזה קצת עייף אותי. לגבי האודם אני מוסיפה לדברי מלכה לגבי הביאפין (לא זכרתי את השם של המשחה...) לי לא אמרו שום דבר לגבי המשחה והתחלתי מאוחר בכך לאחר שכבר היה לי אודם. חשוב למרוח באמת כל מהלך הטיפולים גם לפני הטיפול ולאחריו מספר פעמים ביום וכך אני מאמינה האיזור לא יהיה אדום ומגורה. לי זה עזר מאוד. בכל מקרה, זה מצב מאוד זמני, שתקופה לאחר הטיפולים חולף. לעומת הכימו אני חושבת שסה"כ ההקרנות זה החלק הקל של העניין, מלבד הטרדה של להיות יום יום בבית החולים, שלעיתים זה חוויה לא כל כך נעימה... אבל זה כבר תחילה של הסוף, ובכך יש להתעודד כי עוד מעט הכל מאחוריך... בריאות שלמה ובהצלחה.

<p>האם אפשר לרחוץ את השד בעדינות בזמן ההקרנות תודה מרסלה</p>

נירית לא מוכרחות להיות תופעות לוואי להקרנות. זה תלוי בהרבה גורמים, בין היתר בגודל השד (האזור המוקרן). תופעות של אודם, אם מופיעות, מופיעות בדרך כלל במחצית השניה של הטיפול, אבל זה מאד אינדיבידואלי. לגבי העייפות - פחות או יותר כנ"ל. יש נשים שכלל לא חשות בה, ויש הסובלות ממנה. חשוב לא לחמם את האזור המוקרן ולא לשפשף אותו, אפילו אחרי מקלחת.. כדאי לא להחשף לחום (עד כמה שניתן) , זה מקל גם על העייפות. טיפול קל.

בגדול אני מסכימה עם מה שכתבו לך, תופעות הלוואי ובכלל זה עייפות הינן אינדיבידואליות אך ע"פ נתוני "ארגון הבריאות העולמי" התופעות הינן בשכיחות שבין 64% לבין 98%. חבל שרופאי וצוות האתר לא נותנים מידע מורחב (כולל השכיחות התופעות) ועוד פחות נראה לי שהם אינם מיידעים את חברי הפורום על תכשירים ותרופות חדשות ויעילות ביותר אשר יכולות לסייע בהתמודדות עם התופעות, ואת צריכה לשמוע עליהם, מחברות ומרופאים אשר "אינם פוחדים למסור" למטופלים שלהם את כל המידע. היה ותסבלי מתופעות לוואי ועייפות צרי קשר ואתן לך מידע על מה ואיפה. בהצלחה בטיפול.

שלום נירית, באתר עמותת אחת מתשע הוקדש פרק על הקרנות - לנוחיותך הועתק הפרק לפורום:- טיפולי קרינה (רדיותרפיה) מהם טיפולי קרינה (הקרנות\רדיותרפיה) ? הקרנות (רדיותרפיה) זו אנרגיה חזקה של קרני רנטגן ( (X raysלטיפול בחולי סרטן. האנרגיה הנפלטת מהמכשירים המיוחדים חודרת דרך הרקמות באזור המטופל ובכך גורמת להריסת התאים ולבלימת גידול התאים של הגוש הנמצא או תאים שעלולים להישאר לאחר הסרת הגידול. למרות שגם התאים הבריאים באזור הנגוע עלולים להיפגע הם עדיין בעלי יכולת טובה יותר מתאי הסרטן לשקם את עצמם.יחד עם זאת יש לקחת בחשבון שעלול להיגרם נזק קצר או ארוך טווח לתאים הבריאים באזור ההקרנות ( ראי תופעות לוואי בהמשך). הטיפול ניתן בדרך כלל בצורה סדירה במשך תקופה כנדרש לשם השגת השפעה מירבית על תאי הסרטן תוך הקטנת הסיכון לתאים הבריאים. מתי מבצעים הקרנות ? השימוש הרווח ביותר בטיפולי הקרנות הוא בשילוב עם ניתוח כאשר הסרטן מאובחן בשלב מוקדם, או בגוש ממוקד וקטן בשד לאחר שהוצא הגוש. בשלב זה המטרה היא להשמיד את כל תאי הסרטן שאולי נותרו באזור ולמזער את הסיכוי לצמיחתם המחודשת. לאחר ניתוח להסרת הגידול (כירתה חלקית) יומלץ לך להקרין את החלק הנותר של השד המנותח. אם תתבצע אצלך כריתה מלאה יתכן ויוקרן בית החזה כולו לאחר קבלת טיפול כימותרפי (ראי הפרק על כימותרפיה) , במיוחד אם הגידול שהוסר היה גדול או מפושט לבלוטות הלימפה של בית השחי. לעתים נעזרים בהקרנות לפני הניתוח במטרה לצמצם את הגידול ולמנוע ממך כריתה מלאה. על פי רוב כאשר הגידול הוא גדול יומלץ לך לעבור קודם כל טיפול כימותרפי לפני הסרת הגידול או הסרת השד – כריתה מלאה. שילוב של הקרנות בטיפול כימותרפי מתבצע בשלבים שונים של הטיפול (לפני, אחרי או במהלך מתן הכימותרפיה), בהתאם למצבך. ההקרנות מופנות לעתים גם לבלוטות הלימפה שליד עצם הבריח או בבית השחי, בהתאם לניתוח הספציפי או למידת הימצאותם של תאים סרטניים בבלוטות הלימפה. הקרנות ניתנות גם במצב של חזרת המחלה על מנת לשלוט במחלה קודמת בשד שלעתים לא טופלה כלל או שהטיפולים, במידה והיו, לא הועילו. הקרנות במצב של סרטן שד חוזר ניתנות גם על מנת להקל על תופעות לוואי הנגרמות על ידי המחלה, דוגמת כאבים כתוצאה מהתפשטות הסרטן לחלקי גוף אחרים. תכנית הטיפולים ועוצמתם מותאמת לכל אישה ואישה בהתאם לנסיבות, אך משך תקופת הטיפולים יהיה בדרך כלל קצר. מהו מהלך הטיפול ? הטיפול מתחיל על פי רוב ארבעה עד שמונה שבועות לאחר הניתוח והוא יינתן מדי יום במשך שלושה עד ששה שבועות. במידה ואת מקבלת כימותרפיה ההקרנות יחלו מספר שבועות מתום הטיפול הכימותרפי. קודם להקרנות תיקבע לך פגישת יעוץ עם מומחה להקרנות (אונקולוג קליני) על מנת לדון בפרטי הטיפול ולוח הזמנים לקבלתו. הטיפול ניתן בבית חולים, בדרך כלל על בסיס טיפול יום ללא אשפוז . אם יש לך בעיות תחבורה להגיע לבית החולים לקבלת הטיפול חשוב שתדעי שקופת החולים בה הנך מבוטחת משתתפת בהוצאות הנסיעה במונית (פרטים בפרק זכויות בקופות החולים). שירותי הרווחה (לבעלי זכאות לקבלת שירותים אלו) או האגודה למלחמה בסרטן ( במקרים בהם החולה עומדת בקריטריונים הנדרשים ואינה זכאית לסיוע משירותי הרווחה) משלימים את ההשתתפות בהוצאות הנסיעה בנוסף להחזר מקופות החולים. חשוב מאד שתקפידי על רצף הטיפולים ועל המעקב הרפואי במהלכם. אם יש לך בעיה לשמור על הרצף בגלל התחייבויות אחרות תאמי את לוח הטיפולים עם הצוות המטפל, אליו צריך לפנות מיידית בכל מקרה של תופעות בלתי מוכרות המופיעות במהלך הטיפול . תכנון הטיפול תכנון הטיפול נעשה לכל אישה בנפרד ובהתאם לנסיבות האישיות שלה ועל כן אל תדאגי אם את מכירה מישהי שמקבלת או קיבלה את הטיפול בצורה שונה למרות ששתיכן עברתם את אותו ניתוח. חשוב שההקרנות תינתנה בצורה היעילה ביותר ובמינימום תופעות לוואי. תכנון הטיפול כרוך על כן בהגדרת המקום המדויק אליו להפנות את ההקרנות ובקביעת עוצמת ההקרנה. מכונת רנטגן מיוחדת המוכרת בשם סימולטור משמשת לתכנון הטיפול. מכונה זו מאפשרת לאזור המטופל להשתקף תחת פיקוח של קרני רנטגן ובכך להבטיח דיוק בקביעת המקום הדורש טיפול. פגישת תכנון מעין זו עשויה לארוך בין חצי שעה לשעה ובמהלכה את מתבקשת לשכב ללא תנועה כל עוד מתבצעת המדידה. חשוב שתוכלי להגיע לטווח תנועה בזרוע שתאפשר לך הרמת המרפק לגובה הכתף לפחות, כך שיהיה לך נוח בתנוחה זו במהלך הטיפול. כאשר יש צורך להקרין את השד השמאלי רצוי להיעזר במכשיר CT כדי להרחיק את הלב משדה הקרינה ולמנוע פגיעה בו. במכשיר סימולטור רגיל לא ניתן לבצע זאת. למטרה זו יש צורך לעתים לטפל גם בשד השני. הדבר חשוב במיוחד לנשים שטופלו באדריאמיצין ולנשים צעירות אשר לגביהן יש משמעות תפקודית ארוכת טווח לנזק עתידי ומצטבר ללב. כאשר מאותר האזור המדויק אליו יש לכוון את ההקרנות מסמנים אותו בדיו על העור, ולפעמים עושים גם סימון קבוע (בהסכמת החולה) בעזרת מחט דוקרת עם דיו. שיטת הסימון תלויה בבית החולים הספציפי ואת יכולה לשאול על כך ולבקש שהסימון לא יישאר קבוע. בכל מקרה אין להסיר את הסימונים עד לאחר תום הטיפול. הסימונים עלולים לדהות או להיספג בבגדים. לבישת גופיה עשויה מכותנה צמוד לעור תמנע הכתמת הבגדים. מומלץ להשתמש בקרם גוף על בסיס מים לפני תחילת הטיפול על מנת לשמור על לחות העור. כיצד ניתן טיפול קרינתי ? ההקרנה מתבצעת בעזרת קרן הממוקדת מחוץ לגוף ( רדיותרפיה חיצונית - external radiotherapy ) או כמקור רדיואקטיבי הממוקם בתוך הרקמה הספציפית ( רדיותרפיה פנימית- internal radiotherapy ) . רדיותרפיה חיצונית היא השיטה המקובלת ביותר בטיפול בסרטן השד. שיטה זו אינה עושה אותך לרדיואקטיבית ועל כן גם אינה מונעת ממך מפגש עם אנשים אחרים, כולל ילדים. במהלך הטיפול תתבקשי לשכב על מיטת הטיפולים כשחצי הגוף העליון חשוף. המטפל מקפיד למקם את גופך בדיוק באותה תנוחה בכל פעם, ועליך להקפיד לא לזוז במהלך הטיפול. יחד עם זאת תוכלי להמשיך לנשום בחופשיות. טיפול לשד או לבית החזה מכוון מזוויות שונות, ומכשיר ההקרנה ימוקם מחדש בשביל כל זווית בנפרד. את לא תחושי כל כאב במהלך הטיפול למרות התנוחה הבלתי נוחה. ייתכן ותצטרכי לקבל סדרת הקרנות נוספת לאזור שסביב הצלקת כ "תגבור" ( boost ). ההקרנה עצמה אורכת דקות ספורות ובמהלכה תשכבי לבד בחדר ותהיי תחת מעקב של המטפל דרך חלון או בעזרת טלביזיה במעגל סגור. במקום בו מותקנת מערכת אינטרקום יוכל המטפל לתקשר אתך במהלך הטיפול ולהרגיעך . חשוב שתרגישי בנוח ובטוחה שהדלת סגורה , או שאת מאחורי וילון, ושרק את והרדיותרפיסט בקשר. מהן תופעות הלוואי של הטיפול ? התגובות לטיפול משתנות אצל כל אישה ואישה. תופעות הלוואי נובעות מפגיעת ההקרנות בתאים הבריאים והן נוגעות רק באזור המטופל. כאשר מסתיים הטיפול התאים הנורמלים מתאוששים וחוזרים לקדמותם. רוב תופעות הלוואי הן על כן זמניות, אך ייתכנו גם נזקים בלתי הפיכים בטווח הקצר או הארוך. תופעות לוואי נפוצות התגובות הראשונות תהיינה בדרך כלל בעור. את עלולה להבחין שהעור מאדים, מתכהה, נהיה רגיש יותר ומגרד . תופעות אלו מתחילות בדרך כלל כ- 10 עד 14 ימים לאחר תחילת הטיפול. בהמשך הטיפול תיתכן גם התקלפות של העור מלווה באודם רגישות ורטיבות. הצוות המבצע את הטיפול יעקוב אחרי התופעות יחד אתך וינחה אותך איך לטפל בעור בהתאם לסוג התגובה. לעתים נוצרות כוויות כתוצאה מההקרנות, בדומה לכוויות הנגרמות כתוצאה מחשיפה לשמש. ברוב המקרים כוויות אלו נעלמות במשך הזמן לאחר סיום הטיפול. יחד עם זאת על מנת להקל על תחושת הצריבה והכאב של הכוויה ניתן להשתמש במשחות שונות , בדומה לטיפול הניתן לכוויות שמש. לפני השימוש בתכשירי העור כדאי שתתייעצי עם הרופא המטפל. את עלולה גם לחוש בכאבים באזור החזה - חדים, חולפים או מתמשכים. כאבים אלו עלולים להימשך גם זמן מה לאחר סיום הטיפול, לפעמים עד מספר שנים, אך בעוצמה הולכת ופוחתת. כללית ניתן לאמר שטיפול קרינתי לשד אינו גורם להרגשה לא טובה אך המאמץ שבטיפול צורך אנרגיה רבה ועל כן את עלולה להיות מאד עייפה. עייפות זו משפיעה על המהלך התקין של חייך ועל סביבתך וחשוב מאד שתנוחי ככל שניתן. תופעות לוואי פחות נפוצות לעתים קורה שחלק מהרקמה העוטפת את הריאה דלוקה וגורמת לשיעול יבש או קוצר נשימה, תופעה שנעלמת מעצמה עם הזמן. יתכן גם אבדן תיאבון, ולעתים רחוקות גם בחילה. הקרנות לשד ולבית השחי עלולות לגרום להתקשות אזורים אלו, תופעה המוכרת בשם לייפת (פיברוסיס - fibrosis ) ונובעת מהיווצרות רקמת הצלקת. לייפת חמורה עלולה לחסום את ניקוז הנוזל הלימפטי מהזרוע ולגרום לנפיחות ( ראי הפרק על ניקוז לימפטי ). תופעות לוואי נדירות המודרניזציה בטכניקת ההקרנות ובציוד ממזערת מאד הופעת תופעות לוואי חריגות אך אלו עדיין עלולות להופיע, לפעמים אפילו חדשים או שנים לאחר סיום הטיפול, ובחלקן להיות בלתי הפיכות. נשים אחדות עלולות לחוש שהשד הולך ונעשה מוצק יותר – תופעה המוכרת בשם לייפת - פיברוסיס. כאשר תופעת הלייפת מחמירה השד מצטמק בצורה ברורה. תופעה זו יכולה להיות קשורה גם עם קיומם של כלי דם מורחבים מתחת לעור וידועה בשם telangectasia. תופעת הלייפת של הריאה העליונה יכולה גם היא להתרחש ובכך לגרום לשיעול יבש או קוצר נשימה. תופעות ארוכות טווח אחרות עליהן דווח מתייחסות ל שברים בצלעות ובעצם הבריח, ונזק עצבי לזרוע היכול להתבטא בגירוי, עקצוץ, נימול, כאב, חולשה, ולעתים אובדן כושר תנועה. חשוב שתזכרי כי מדובר בתופעות חריגות וכי רוב המומחים מסכימים שהתועלת בטיפול הקרינתי עולה בערכה על הסיכון הפוטנציאלי שבתופעות הלוואי. למה עלי לשים לב במהלך הטיפול ? הטיפול יינתן לך בדרך כלל באותה שעה של היום בכל פעם, על מנת לאפשר לך להיכנס לשגרה, ועם הזמן תלמדי להכיר את הצורה בה גופך מגיב . רצוי מאד שתקדישי זמן נוסף מהרגיל למנוחה. במידה ואת נתקלת בהפרעות שינה הקפידי לדווח על כך לצוות המטפל בך . חשוב ביותר שתתני תשומת לב מיוחדת לעורך במהלך תקופת הטיפול, וזאת על ידי : - הימנעי משימוש בבושם, דיאודורנט, משחות קרמים באזור הטיפול, אלא אם הומלצו על ידי הצוות המטפל. - רחצה במים פושרים וסבון עדין, וייבוש במגבת רכה. - אם את מקבלת הקרנות לאזור בית השחי השיער במקום ינשור ואין צורך להסירו. במקרה שצמיחת השיער תקינה ותרצי להסירו רצוי להשתמש במכשיר חשמלי. - הימנעי מחשיפת האזור המטופל לטמפרטורות קיצוניות (סאונה, בקבוק חם או קרח). - אל תחשפי את האזור המטופל לשמש בעת יציאה, הן בזמן הטיפול וגם לאחריו. - חיכוך או שפשוף עלולים להגביר את תגובת העור וכדאי על כן לשים לב לתחושה בעת לבישת חזיה – אל תלבשי חזיה עם תמיכה מתכתית; חזיה עשויה מכותנה נותנת תחושה נעימה יותר; אם עברת כריתה מלאה של השד יהיה לך נעים יותר לרוב ללבוש את חומר המילוי הרך שהיה בשימוש מיד לאחר הניתוח מאשר את הפרוטזה העשויה סיליקון. - הקפידי על תזונה בריאה ומאוזנת ושתית נוזלים רבים במהלך הטיפול הרדיותרפי. למה עלי לצפות בעקבות הטיפול ? תופעה רגילה לאחר הטיפול תהיה שינוי בתחושת רקמת השד באזור הטיפול הנעשית נוקשה יותר. מנקודת המבט של מודעות לשד חשוב שתדעי שזו תופעה נורמלית ואין סיבה לדאגה. תגובות בעור שיתכן והופיעו במהלך הטיפול תחלופנה לרוב לאחר שלושה או ארבעה שבועות. הצוות המטפל ינחה אותך איך לטפל בעורך עד לחלוף התופעות . העור עלול להיות יבש בעקבות ההקרנות ושימוש בקרם לחות פשוט יכול להקל את התחושה . תופעת העייפות עלולה להימשך זמן מה לאחר סיום הטיפול אך עם הזמן ובהדרגה תרגישי את השיפור . לגבי נשים מסוימות זה יכול לקחת מספר חודשים, לפעמים עד שנה . עם סיום הטיפול תקבלי בדרך כלל לוח זמנים לפגישות מעקב, אך אם בכל שלב שהוא תרגישי חשש מסוים או תבחיני בתופעה חריגה אל תהססי להתקשר עם הצוות המטפל בך. התמודדות עם טיפול קרינתי יש נשים המגיבות בסערת רגשות ובפחד או בחוסר יכולת להתמודד עם מה שקורה להן. פחד מפני הבלתי ידוע הוא תופעה מקובלת וכדי להתמודד אתה כדאי שתלמדי מה שיותר על הטיפול הצפוי לך. יתכן וכדאי לך לערוך ביקור במחלקת ההקרנות לפני הטיפול כדי שתדעי למה לצפות. אם במהלך או בעקבות הטיפול תרגישי חלשה, עייפה, ובמצב רוח ירוד, זכרי תמיד שאינך לבד ושיש סביבך אנשים הרוצים ויכולים לעזור. תשתדלי לשתף את הסובבים אותך בהרגשותיך, בעיקר את משפחתך וחבריך הקרובים לך ביותר, וכך יוכלו הם לתת לך תמיכה. לפעמים תרגישי צורך בקבלת יעוץ מקצועי – מהצוות המטפל בך או מיועץ שיוכל לשוחח אתך על רגשותיך העמוקים לאורך זמן. שיחה עם נשים שעברו טיפולי הקרנות יכולה לעזור, בין אם על בסיס אישי או במסגרת קבוצת תמיכה. אנו מקוות שהמידע אכן יעזור לך, בברכה, צוות אחת מתשע

תודה על ההסבר הנרחב. יש משהו שלא היה לי ברור, מצויין לגבי הקרנות המבוצעות אל השד השמאלי והשפעה האפשרית על הלב, לאחר טיפול כמוטרפי באדריאמיצין . לאחר כריתה מלאה של השד השמאלי, ובמקרה שלי בנוסף לנ"ל, גם הוצאת 15 בלוטות לימפה. השאלה - איך מונעים נזק ללב כאשר ההקרנה מבוצעת אל צלקת השד השמאלי ? בהנחה שההקרנה שמתבצעת אל בית השחי אינה מזיקה (באופן יחסי) ללב. תודה מראש. י'

jyg

jyg

h

h