מחלת התלסמיה

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

18/01/2001 | 13:45 | מאת: אורלי נתנזדה

מה קורה לאדם שחולה בתלסמיה או בכלל כאשר צורבים כמות מוגדלת מאוד של ברזל מהם הסכנות לגופנו?

19/01/2001 | 03:58 | מאת: תשובת מנהל הפורום

שלום רב כאשר יש עומס ברזל רב על הגוף, והכוונה לעומס ממשי כמו זה הנוצר אצל אדם שמקבל עירויי דם רבים בגלל תלסמיה או בגלל אנמיה אפלסטית או מסיבות אחרות (ובד"כ לא מדובר בצריכה במזון או בכדורים, למרות שיש מקרים נדירים של אנשים שנטלו ברזל בכמות גדולה במשך שנים רבות ואצלם כן הצטבר הברזל), כיון שפינוי הברזל מהגוף הינו אפסי, הברזל מצטבר במקומות מסוימים ופוגע באותם איברים. בלי קשר לערויים, יש מחלה הנקראת המוכרומטוזיס תורשתית שבה האדם צובר ברזל בגופו - והפעם גם ממקורות תזונתיים. בראש ובראשונה מדובר בשקיעת ברזל בכבד. הדבר יכול להביא לפגיעה ממשית בכבד ולהפרעה ניכרת לתפקודו. כנ"ל בלבלב (חכולה להתפתח סכרת בגלל פגיעה בתאים המייצרים אינסולין), בבלוטת יותרת המוח (היפופיזה), בלב (יכולה להיגרם בתפקוד הלב, הפרעות קצב ועוד), במפרקים. בנוסף, יש שכיחות מוגברת של זיהומים. אם יש שילוב של שני הדברים, ברור שהמצב מסתבך שבעתיים. כיום יש תרופות הקושרות את הברזל ומפנות אותו מהגוף דרך השתן.

מנהל פורום המטולוגיה