תרומת "מח עצמות"

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

11/01/2001 | 16:28 | מאת: חיה ניר

שלום רב, בשבוע האחרון נדרש הציבור לסייע בהצלת שני ילדים חולי לוקמיה בתרומת מח עצמות. והשאלה שלי היא: מהו ההליך שאותו יצטרך לעבור אדם שנמצא בבדיקת דמו שהוא מתאים לתרום מח עצם? האם ההליך מסוכן? ארוך? כואב?מותר לנשים אחרי לידה? בתודה, חיה ניר.

13/01/2001 | 19:56 | מאת: תשובת מנהל הפורום

שלום חיה בעבר, השתלת מח עצם היתה אכן כרוכה בהליך של שאיבת מח עצם, תהליך לא כ"כ נעים, גם אם לא מסוכן. התפתחות הרפואה והידע אודות תאי האב יוצרי הדם הביאה לכך שכיום לא נדרשת פעולה כה מסובכת וניתן להפיק את תאי האב הנחוצים להשתלה מהדם ההיקפי. מבחינת התורם הפוטנציאלי זה כמו לתרום דם, קצת יותר ממושך מבחינת משך הזמן. בתהליך עצמו עושים "פרזיס" - הפרדה - של תאים לבנים מתוך הדם של התורם ואוספים אותם לצורך ההשתלה. לפעמים, כדי להעשיר את דם התורם בתאי אב יוצרי דם, מזריקים לתורם חומר הנקרא G-CSF לפני התהליך. ככלל, התהליך אינו מסוכן וכל אדם בריא יכול לתרום תאי אב יוצרי דם. לגבי מצבים ספציפיים ממליץ לשאול את הרופאים הנוגעי בדבר ממש סמוך לתהליך עצמו.

מנהל פורום המטולוגיה