השתלת מח עצם: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סרטן הדם לוקמיה – תסמינים וסימני אזהרה

לוקמיה, סרטן הדם, גורמת לייצור מוגבר ובלתי תקין של תאי דם במח העצם. על הסימנים המקדימים של המחלה, איך מאבחנים וכיצד מטפלים, בכתבה הבאה   עיקרי הכתבה: מהי לוקמיה? סרטן הדם המאופיין בייצור מוגבר של תאי דם בלתי תקינים. ייצור תאי הדם מתרחש במח העצם – רקמה הממוקמת בחלק הספוגי של העצם ובה נוצרים רוב תאי הדם של גוף האדם. תאי סרטן הדם הם לרוב תאי דם לבנים לא בשלים הנמצאים בתהליך התפתחות. מה הם התסמינים הנפוצים של לוקמיה? התסמינים הנפוצים ביותר: עייפות יתר, בחילות, חום או הזעות לילה, זיהומים תכופים, קוצר נשימה, עור חיוור, ירידה במשקל, כאבי עצמות, בלוטות לימפה נפוחות בצוואר, בבית השחי, במפשעה או בבטן ועוד. מהו הטיפול בלוקמיה? הטיפולים בלוקמיה תלויים בסוג הלוקמיה, בגיל ובבריאות הכללית של המטופל. פרמטר נוסף שנבחן הוא האם הלוקמיה התפשטה לאיברים או לרקמות אחרות בגוף. הטיפולים הנפוצים במחלה: כימותרפיה, אימונותרפיה (טיפול...
ללמוד עוד על השתלת מח עצם
סרקומה: הסרטן שפוגע בילדים-תמונה

הסרקומה היא הסרטן השלישי בשכיחותו מבין הגידולים המוצקים...

מאת: נגוהה...
11/07/2011
מיאלומה נפוצה: טיפול חדש-תמונה

טרם נמצא טיפול לריפוי סרטן הדם מיאלומה נפוצה, אך בעשור...

מאת: פרופ'...
17/06/2013
סרטן הדם לוקמיה – תסמינים וסימני אזהרה -תמונה

לוקמיה, סרטן הדם, גורמת לייצור מוגבר ובלתי תקין של תאי דם...

מאת: דניאל קורן
01/10/2022
פענוח בדיקות דם ומעבדה-תמונה

קיבלתם תוצאות של בדיקות ואין לכם מושג מה הן אומרות? מה זה...

מאת: ד"ר יעל הס
13/03/2003
אולי יענין אותך לדעת...
בדיקת סיווג עצמות - תמונה
בדיקת סיווג עצמות
מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת דם לסיווג רקמות...
פענוח בדיקות דם ומעבדה - תמונה
פענוח בדיקות דם ומעבדה
קיבלתם תוצאות של בדיקות ואין לכם מושג מה הן...

השתלת מח עצם: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום פרופסור אובחנתי באפלסטיק אנמיה ויש לי כמה שאלות לכבוד הפרופסור האם אפלסטיק אנמיה שקרתה מיד אחרי קורונה [לפני הקורונה בדיקות הדם היו תקינות ] והחמירה עד לדרגה חמורה של טסיות מתחת ל 20000 ונוטרופילים מתחת ל 500 ,מטופלת על ידי השתלת מח עצם במידה ויש תורם מתאים במשפחה כמו של אפלסטיק אנמיה מסיבה אחרת ,או שאפשר לטפל גם אם יש תורם מתאים לטפל ב ATG עם ציקלוספורין ואלטרומבופאג או בטיפול אחר ,והאם יש שוני בגישת הטיפול מאפלסטיק אנמיה שקרתה בגלל קורונה או מסיבה אחרת ,והאם הרפואה מכירה בזה שאפלסטיק אנמיה יכולה להיגרם על ידי קורונה תודה רבה

קשה לענות בפירוט כי איני מכיר את כל העובדות, אבל אנסה לעזור. הופעה של אנמיה אפלסטית יכולה להופיע אחרי כל זיהום ויראלי. גם אחרי הדבקה בקורונה, תתכן הופעה של אנמיה אפלסטית ותוארו כבר מספר מקרים כאלה ברחבי העולם. ההחלטה אם לבחור בטיפול תרופתי או בהשתלת מח עצם תלויה בהרבה גורמים - ספירות הדם, גיל המטופל ומצבו הכללי, וזהות התורם. עקרונית, אם מדובר באנמיה אפלסטית קשה, יש תורם והמטופל מתחת לגיל 40 אנחנו נוטים להמליץ על השתלת מח עצם. בברכת בריאות,

אני נערה בגילאי העשרים גם אובחנתי עכשיו עם אנמיה אפלסטית חמורה לציין חיסון קורונה לפני שנתיים בדיוק תגובות לא רצויות אח''כ לפני כשנה מונו שהסתבך אז הכל החל להדרדר קורונה לפני 11 חודשים לקח עשרה חודשים עד לקריסה ואז אבחנה ארוכה וקשה במשפחה ואח תאום לא נמצאו מתאימים לתרומת מח עצם התחילו טיפול ATG מצב יציב מנסים גמילה, ירידה אוטומטית בספירות האם במקרה כזה עדיף השתלת מח עצם??? כבר מיואשת מהחולשה, הכאבים. התופעות לוואי. רוצה להיות אחרי ונוטה להאמין שההשתלה היא האלטרנטיבה מה הסיכונים? מה הסיכויים? מתורם זר כמובן. ובכלל. יש עוד מאובחנים בארץ?? חייבת תמיכה ומשפחה!!

הטיפול באנמיה אפלסטית בגילך הוא מאוד מורכב וחייבים להכיר את כל פרטי המקרה כדי להמליץ. עקרונית, בעקבות השיפור בפרוטוקולי ההשתלה אנחנו ממליצים השתלת מח עצם מתורם עד לגיל 40 - כמובן שמותנה במציאת תורם בהתאמה מלאה (בן משפחה או זר). כמובן שמחייב בדיקה גנטית לאיתור מחלות רקע לאנמיה אפלסטית. אל תתייאשי! הסיכויים הם גבוהים מאוד להחלמה, גם אם בסוף לא תעברי השתלה ותקבלי טיפול תרופתי משולב עם ATG. בברכת בריאות.

האם תתכן אפשרות של החלמה מלאה מאמניה אפלסטית? החשד הוא ע רקע פוסט קוביד הוחלט טיפול להשתלת מח עצם אך בהעדר תורם הוחל טיפול ATG. ספירות נמוכות אך יציבות ואם אכן יש החלמה חלקיתאו מלאה. האם תתכן חזרת המחלה/החמרה? אם ידוע שכל פעם שיש חום גבוה , זהיום וכדו הגוף מגיב בנויטרופניה והמוגלובין נמוך, טסיות גבוליות. מה יש למדע לתרום לנו? בעיקר כתוצאה מקוביד??

הקוביד כבר לא רלוונטי. בשלב זה ההתייחסות היא כמו אנמיה אפלסטית ללא סיבה. כפי שכתבתי לך בעבר הופעה של אנמיה אפלסטית לאחר זיהומים ויראלים תוארה בספרות. לגופו של ענין - לעיתים מושגת תגובה חלקית בלבד לשילוב של ATG וציקלוספורין (עם או ללא אלטרומבופג) ואם ספירות הדם יציבות אנחנו מרוצים. אני מניח שהרופאים שלך עוקבים גם אחרי הממצאים במח העצם כדי לוודא שאכן המחלה בשליטה ושאין צורך בהשתלה.

היי אהי בן 75 חלה בלוקמיה aml. עבר השתלת מח עצם מאחיו (התאים לו 100%) לפני חודשיים בערך. אתמול בוצעה בדיקת מח עצם ובתוצאה כתוב: PCR, Oncogenes, PB Microsatelitelites-follow up, PB Mixed chimerism 92%donor קראתי קצת באינטרנט מה הפירוש....אבל אני לא מצליחה להבין איך יודעים ומתי? אם ההשתלה התליחה אומשיש עדיין סרטן בגוף???

אין מספיק מידע בשאלה (כמו האם מדובר בבדיקת מח עצם ראשונה שבוצעה לאחר ההשתלה ומה סטטוס המחלה בבדיקת מורפולוגיה ופקס). יחד עם זאת, כדאי להבהיר שבדיקת הכימריזם בודקת את אחוז תאי התורם ואת אחוז תאי המקבל. במקרה זה יש 92% תאי תורם. תשובה זו יכולה להיות תקינה, בהתחשב בעובדה שפרוטוקול הטיפול לפני ההשתלה היה פרוטוקול מופחת מינון (REDUCED INTENSITY) בברכת בריאות.

שלום, מתעניינת בשימור דם טבורי (כעת בשבוע 20) ורציתי לדעת האם קיימים חסרונות? האם ידוע במה ניתן להשתמש בדם זה? אני מנסה להעריך את התועלת לעומת החסרונות, האם לדוגמא לא ניתן לבצע ניתוק מושהה במידה ובוחרים לשמור דם טבורי? מה בכלל היתרון של ניתוק מושהה? ומה בפועל היתרון של שימור הדם? לאילו פעולות ידוע היום שיכול לשמש? תודה רבה מראש

שלום רב. דם חבל הטבור משמש כיום למגוון יישומים קליניים מוכרים ומאושרים (הן ע"י משרד הבריאות והן ע"י ה- FDA וגופים דומים בעולם). לדוגמא, השימוש בדם חבל הטבור לצורך השתלת תאי-גזע במקרים של מחלות המטולוגיות והמטו-אונקולוגיות הוא מוכר ומבוסס היטב בפרקטיקה הקלינית. זאת ועוד, דם חבל הטבור היום משמש לטיפול (במסגרת ניסויים קליניים מתקדמים, פאזה 2+3) לאבחנות של אוטיזם, שיתוק מוחין ומצבים נוירולוגיים נוספים. מחקרים קליניים רבים שמתקיימים כיום נושאים עימם הבטחה לכך שהשימוש בדם חבל הטבור יתרחב בעתיד ליישומים נוספים. למעשה אין שום סכנה ואין שום תופעת לוואי שכרוכה באיסוף דם חבל הטבור שהרי האיסוף נעשה אך ורק לאחר התינוק נותק מחבל הטבור. לכן איסוף דם טבורי אינו משפיע בשום אופן על התינוק ואינו מסכן אותו כלל. כיום ניתן לבקש מאוספת הדם הטבורי לבצע את האיסוף בזמן הנכון והמתאים גם לאמא וגם לתינוק הבריא. מאחל לך לידה קלה ובשורות טובות.

היי רציתי לשאול על ילד בן כ 5 וחצי שחולה ביואינג סרקומה בצלע וגרורה בפמור , האם נכון לבצע השתלת מח עצם? האם יש סכוי לחזרת המחלה ? כל שחבל על המאמץ ? באיזה שלב כדאי לעשות השתלת מח עצם ביואינג סרקומה בילדים צעירים ??

איני אונוקלוג ילדים וכדאי לשאול את הרופא המטפל. אכן השתלה עצמית היא טיפול מקובל בסקרומה יואינג - בד"כ מדובר ב 2 או 3 מחזורים בהם נותונים תאי אב עצמיים כדי לתמוך במח העצם שצריך להתמודד עם הטיפול הכימותרפי.