ניתוח מחיצות האף

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון

19/08/2001 | 14:22 | מאת: יוסי

בני בן 22 עומד לעבור ניתוח במחיצות האף במטאה לאפשר נשימה דרך האף, שאלותי למנהל הפורום: 1. מה הסיכונים בניתוח שכזה? 2. מה עדיף, ניתוח בהרדמה מלאה או מקומית? תודה

20/08/2001 | 08:11 | מאת: ד"ר ארז בנדט

ראשית יש רק מחיצה אחת שמפרידה בין 2 הנחיריים. במקרים של מחיצת אף (ספטום) עקומה, עלולה להיווצר הפרעה בזרימת האויר ועקב כך תחושה של חסימה של הנחיר. לעתים קרובות מלווה סטייה של המחיצה גם בגדילה ותפיחות של קונכיות האף או שהקונכיות התפוחות בלבד אחראיות לחסימת זרימת האויר. במקרים אלו שבהם יש הפרעה משמעותית לנשימה, יש צורך בניתוח לכריתת החלק הסוטה של המחיצה ו/או כריתת קונכיה תחתונה אחת או שתיהן. הניתוח מבוצע לרוב בהרדמה מקומית עם זריקת טשטוש. ניתן לנתח גם בהרדמה כללית. !! עליך להודיע לרופא לפני הניתוח באם הנך אלרגי לזריקות הרדמה מקומית (כמו שמזריק לדוגמה רופא שיניים)!! יש להפסיק אספירין ודומיו 10 ימים לפני מועד הניתוח המתוכנן. לפני הניתוח מרדימים את האף על ידי טמפונים ספוגים בחומר הרדמה מקומית. צפוי שחלק מחומר ההרדמה יטפטף לגרון וירדים אותו. זה לא גורם לחנק אלא רק לתחושה של התאבנות הגרון וקושי בבליעה. לאחר מכן מזריקים הרדמה מקומית לתוך האף. זריקות אלו לא כואבות כמעט. הניתוח עצמו מבוצע בתוך האף על ידי מכשירים מיוחדים. החתך הוא בתוך הנחיר ואין חתכים חיצונים. אין שינוי בצורה החיצונית של האף. בזמן הניתוח כורתים או מישרים את הסחוס העקום וגם את העצם הסוטה שנמצאים מתחת לרירית של מחיצת האף. הרירית עצמה לא נכרתת. בזמן הכריתה יש לפעמים צורך לשבור את העצם העקומה על ידי אזמל ופטיש. זו תחושה לא נעימה אך אינה כואבת. התפרים הם מחומר שנספג לבד ולא צריך להוציאם לאחר הניתוח. בהמשך מתבצעת כריתה חלקית של הקונכיה/יות על מנת לשפר את זרימת האויר באף. (כאמור, לפעמים זהו הניתוח היחידי ללא ניתוח במחיצה). לאחר הניתוח נשארים עם טמפונים בנחיריים למשך יממה או יותר ונושמים דרך הפה. הוצאת הטמפונים היא פעולה כואבת ולא נעימה וכדאי לקחת משכך כאבים לפני הוצאתם. לאחר הוצאת הטמפונים צפויה נזלת דמית וקרישי דם בנחיריים. יש צורך לטפטף לאף מי מלח כל מספר שעות. האף יהיה סתום למשך ימים עד שבועות ודורש טיפול וניקוי תקופתי במרפאה. את התוצאה הסופית של הניתוח ניתן להעריך רק כעבור מספר שבועות. ברצוני להדגיש שמטרתו של הניתוח היא לשיפור הנשימה ולא למטרה קוסמטית. אם הנך מתכנן/ת לעבור ניתוח פלסטי לאף, רצוי לשלב את שני הניתוחים ביחד כי ניתוח המחיצה עלול בעתיד ליצור קושי בניתוח פלסטי של האף. חשוב להדגיש שאם הנך סובל/ת מנזלת אלרגית, הניתוח לא יפתור את בעיית האלרגיה. הניתוח הוא מכני - מטרתו להרחיב את מעברי האויר באף ולשפר את הנשימה אך אין לו השפעה על תגובת הגוף לאלרגנים (נזלת, עיטוש, גירוי באף). הסיכונים בניתוח קטנים. סיבוכים אינם שכיחים ורובם קלים וחולפים מעצמם או עם טיפול. בכל זאת מן הראוי להזכירם על מנת שתוכל/י לחתום על הסכמה מודעת לניתוח. * דימום שמחייב החזרת טמפונים לאף. אם מופיע דימום משמעותי כשאת/ה כבר בבית ללא טמפונים, יש לגשת מיד לבדיקה וטיפול במרפאה או בחדר מיון. * עלול להתפתח זיהום באזור הניתוח או בסינוסים. בד"כ מגיב לטיפול אנטיביוטי אך לעתים נדירות יש צורך בניקוז דרך האף בהרדמה מקומית. * במקרים נדירים יתכן וישאר נקב ברירית המחיצה. עפ"ר אינו מפריע אך לעתים גורם לנשימה שורקנית ולגלדים ודימומים. * עלולות להיווצר הדבקויות בין המחיצה לקונכיות. לרוב אינן מפריעות אך במידת הצורך ניתן להפרידן בטיפול במרפאה או בפעולה בהרדמה מקומית והשארת חוצץ פלסטיק באף למשך מספר שבועות. * במקרים נדירים, אם כורתים יותר מידי מהמחיצה או שמתפתח זיהום, יכול להיווצר לאחר תקופה ארוכה שינוי בצורה חיצונית של האף. * שכיחה תלונה של שיניים עליונות רדומות לאחר הניתוח. זו תופעה שלרוב חולפת תוך מספר חדשים. נדירה פגיעה בחוש הריח. * מספר סיכונים נוספים שהנם נדירים ביותר ולא מצאתי לנכון להזכירם על מנת לא לעורר חרדה מיותרת. לאחר כל ההסבר המפורט ולמרות רשימת הסיבוכים, יש לזכור בשורה התחתונה שזהו ניתוח שגרתי ברפואת אף-אוזן-גרון עם תוצאות טובות וסיבוכים נדירים. בהצלחה מתוך ההסבר את יכולה לשקול האם הרדמה כללית או מקומית. בבתי חולים פרטיים ניתן לבחור. בבתי חולים ציבוריים השיקול יכול להיות זמינות של חדר ניתוח ו/או מרדים.

מנהל פורום אף אוזן גרון