הלם-קרב מושהה - בקשה לחומר להכנת סקירת ספרות בנושא

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

23/05/2013 | 10:11 | מאת: אלישבע לוי

שלום וברכה! אני מנסה לעזור לשני לוחמים הסובלים מהלם קרב מושהה ממלחמת שלום הגליל. לצורך הכנת התביעה רציתי לערוך סקירת ספרות על המחקרים האחרונים בנושא שבהם הוכח כי ההלם קרב יכול להתפרץ גם כשלושים שנה אחרי המלחמה. במקרה אחד מדובר בלוחם אשר התייתם בגיל צעיר מאביו וגדל בפנימיה וכעבור שנים אחרי המלחמה נחשף לפיגוע התאבדות שגרם להתרפצות ההלם קרב מתקופת שרותו בלבנון. במקרה השני מדובר בלוחם אשר נפצע קשות במהלך המלחמה וכעבור שנים שכל בן משפחה קרוב במלחמת לבנון ב' ואחרי-זה סעד את אמו הקשישה עד לפטירתה. פטירת האם גרמה להתפרצות ההלם קרב. בתודה מראש, אלישבע

שלום אלישבע, אני מבין שאינך עורכת-דין. אינך צריכה לבטל זמן ולחפש מחקרים המוכיחים שהטראומה יכולה "להתפרץ גם כשלושים שנה אחרי המלחמה", משום שבית-המשפט העליון כבר פסק בנושא זה, ולכן אגף-השיקום מאפשר להלומי-קרב להגיש תביעה להכרה כנכי צה"ל ללא הגבלת זמן (שאר נכי צהל חייבים להגיש את התביעה בתוך זמן קצר לאחר הפגיעה). אני מציע לך לחשוב פעמיים לפני שאת מציעה את עזרתך לשני הלוחמים, משום ש'עזרה' כזו עלולה גם להחמיר את מצבם. תהליך ההכרה בהלומי-קרב טראומטי לכשעצמו, והוא גובל בהשפלה ונמשך שנים ארוכות, בשעה שהתמורה נמוכה מאוד. גם מי שמוכר כהלום-קרב מתקשה לממש את זכויותיו, ואגף-השיקום עושה ככל יכולתו למנוע זאת. מניסיוני האישי, ומניסיונם של רבים אחרים, הגעתי למסקנה שתהליך ההכרה בהלומי-הקרב מסכן את הלומי-הקרב ומחמיר את מצבם, ולכן לא כדאי להתחיל בו, אלא במצבים קשים במיוחד של נפגעי טראומה שאינם יכולים להתקיים באופן עצמאי. בברכה, ד"ר דרור גרין

מנהל פורום טראומה והלם-קרב