מדוע

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

26/07/2010 | 17:36 | מאת: רחל

מטפלים שונים עדיין ממשיכים לעבוד לפי גישות דינמיות בטיפול בפוסטראומה? הגישה הזו פותחת פצעים, פוגעת בתפקוד, משחזרת וגורמת לנסיגה כללית בלי לתת כלים אמיתיים להתמודדות. זה לא מובן לי. מדוע אין התוויות שנכנסות לתוך האתיקה הטיפולית אם כ"כ הרבה מחקרים מראים שהשיטה הזו כושלת ופוגעת במקרים של טראומה?

שלום רחל, השאלה שלך חשובה ומוצדקת, והתשובה פשוטה: יחסי-ציבור. לפני מאה שנים המציא פרויד את הפסיכואנליזה, והצליח להפיץ את הרעיון עד שהפך לחלק מן השפה המדוברת. כולנו משתמשים במושגים אגו, איד, סופר-אגו, לא-מודע, רגשי אשם, תסביך אדיפוס ועוד ועוד, למרות שאין להנחות של פרויד כל בסיס מוכח במציאות. הגישות הדינמיות מבוססות על הרעיונות הפסיכואנליטיים, ועל האמונה ששחזור טראומות הילדות יסלק את הסימפטומים. זה מעולם לא הצליח, ולמרות זאת פסיכולוגים רבים, בעיקר בישראל, ממשיכים להאמין בתורתו הדתית כמעט של פרויד. כפי שכתבת, כשמדובר בהלם-קרב ופוסט-טראומה הטיפול לא רק שאינו מועיל, אלא שהוא עלול להזיק, וכדאי להיזהר מכך. תודה על התזכורת, ד"ר דרור גרין

28/07/2010 | 00:10 | מאת: צVק@

מאיפה הקביעה שהגישה הדינמית לא יעילה? אני יכול להעיד על עצמי שנעזרתי בטיפול פסיכולוגי פסיכו-דינמי במשך יותר מ 12 שנים והיום לאחר יותר מ13 שנים מסיום הטיפול אני חושב שהטיפול היה אחד הכלים המשמעותיים בחיי והכלי העיקרי שעזר לי לחזור לחיים האמיתיים אני חושב שקביעה חד משמעית ששוללת גישה כזאת או אחרת עלולה לפגוע בסיכוי של מי מחברינו שיכול להעזר בכלים ובאנשים חיצוניים לשפר את איכות חיינו אם תעקבי במורד הפורום תיווכחי שעברתי גם טיפול שונה בשיטת ה PE של עדנה פואה, טיפול שגם הוא עזר לי מאוד בשני הטיפולים נחשפתי למוראות המלחמה והטראומה - חשיפה שעזרה לי להכיר טוב יותר את פחדיי ולהתיצב מולם צביקה

צביקה יקר, אני יכול להעיד, כמי שמכיר מקרוב את הגישה הפסיכואנליטית ואת כתביו של פרויד, אותם גם הוצאתי לאור בעברית, שאין כל עדות מבוססת לטיפול האנליטי-דינמי. כמו גישות רבות אחרות בפסיכותרפיה, מדובר ב'טיפול' המבוסס על הנחות מיסטיות שאין להן בסיס הניתן לצפיה או להוכחה. במחקר רחב שערכתי, המקיף את כל הגישות לטיפול נפשי, מצאתי שהמכנה המשותף היחיד לכולן הוא הקשר המיוחד בין מטפל למטופל, היוצר מקום בטוח עבור המטופל. כאשר מטפל הוא גם בן-אדם, והוא מצליח באמצעות אמפתיה ליצור קשר טוב עם המטופל, המטופל יכול להתחזק ולצמוח, ללא כל קשר לתיאוריה או לגישה הטיפולית. אני משער שזה מה שקרה לך, כמו שזה קרה למטופלים רבים אחרים. אחד המאפיינים של פוסט-טראומה הוא שכל חשיפה לטראומה נוספת מחזקת את הטראומה, ולכן כל טיפול המחזיר את המטופל לעבר, כמו הטיפול הדינמי, עלול להגיב את הטראומה, וכך מוסכם היום על-ידי רוב החוקרים בתחום זה. היכולת הנפשית שלנו היא אינדיבידואלית, ולכן צריך להיזהר מהכללות. כמוך, גם אני חשבתי שאני חזק ויכול להתמודד עם הטראומה, וטיפלתי בעצמי על-ידי כתיבת ספר על הלם-הקרב שלי ('בחזרה לצוות 4') עשרים שנה אחרי המלחמה. הרגשתי טוב עם החשיפה, והייתי בטוח שהיא מחזקת אותי, אבל לאחר חמש-עשרה שנים נוספות אני יודע שהיא רק הגבירה את הסימפטומים הפוסט-טראומטיים שלי, ובעקבותי הוחמר מצבי והוכרתי על-ידי אגף השיקום כהלום-קרב. בעקבות המחקר שלי, שבו גיליתי שהתועלת היחידה בפסיכותרפיה היא תחושת המקום הבטוח שהמטפל יוצר עבור המטופל, פיתחתי את גישת 'האימון הרגשי', המאפשרת לכל אחד ללמוד כיצד ליצור לעצמו מקום בטוח בכוחות עצמו. אני מטפל בהלומי-קרב בגישה זו, שאינה 'טיפול' אלא דרך-חיים, ומוצא שהיא יעילה ביותר, לעצמי ולאחרים. אתה מוזמן לבוא לבולגריה ולהתנסות בסדנאות שלי להלומי-קרב: http://www.psychom.com/showPart.asp?part=841 להתראות, דרור

30/07/2010 | 23:49 | מאת: צVק@

למרות שהחלטתם במורד העץ לחתום את הנושא, אני מוצא לנכון להוסיף עוד ענף עם עדכון הכתבה "פרופ' עדנה פואה מטפלת בסובלים מפוסט-טראומה. בעולם כבר מוחאים כפיים" - כתבה במוסף הארץ של שבת http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1182133.html גילוי נאות - כפי שכתבתי בעבר עברתי 13 מפגשים במסגרת השיטה, ממליץ בחום לקרא המאמר ולהתרשם

מנהל פורום טראומה והלם-קרב