מגלומניות של פסיכיאטרים

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

15/01/2010 | 18:03 | מאת: רועי

שלום, מתוך קריאה של התנסות של אנשים שונים מול פסיכיאטרים כולל נסיוני האישי אני תוהה בקול מדוע באופן כ"כ מובהק מטפלים פסיכיאטרים העוסקים/לא עוסקים בפסיכיאטריה במגזר הציבורי והפרטי מגלים גישה כ"כ חסרת כבוד שמעידה בעיקר על בעיותיהן האישיות הרבות הבלתי פתורות- יותר מאשר על ערך זה העומד לפניהם. מדוע הם בהסתברות גדולה יותר ממטפלים אחרים נופלים כל הזמן? האם זה קשור להכשרה קלוקלת או לתחושת סטטוס וקבלת עונג משליטה ועליונות? איפה פה הרגישות הנדרשת מכל איש טיפול באשר הוא..? אודה לכם על רעיונות שינסו להאיר את הסוגיה.

שלום רועי, אני משער שההתנהגות הכוחנית של הפסיכיאטרים נובעת דווקא מחולשתם, משום שמקצוע הפסיכיאטריה נמצא בתחתית המקצועות הרפואיים, ומשום שהוא מתבסס על מיסטיקה יותר מאשר על מחקר מדעי, כפי שמתיימרים מקצועות הרפואה. לצערי, הכוחנות והשימוש לרעה בכוח הזה מאפיינים את מי שמטפל באנשים פגועים הנמצאים במצב של חולשה. זה טבעו של האדם, וגם הפסיכיאטרים הם בני אדם. שאר מקצועות הטיפול הנפשי אינם שונים ביותר, וככל שהם מתיימרים לדעת את 'האמת' ולטעון שהם יכולים 'לרפא' את הנפש, כדאי להיזהר מהם. אני כותב זאת מתוך ניסיוני כמי שהתמחה בטיפול נפשי והכיר פסיכולוגים ופסיכיאטרים רבים (אותם גם לימדתי והדרכתי), שבמהלכו התוודעתי גם לנקודות התורפה של הטיפול הנפשי, שאין לו כל בסיס הניתן לבדיקה ולאימות. שבת שלום, ד"ר דרור גרין

15/01/2010 | 23:52 | מאת: הפצוע האלמוני

לא נכון לעשות הכללות גורפות. כמו בכל מקצוע ישנם רופאים טובים וישנם רופאים פחות טובים מיומנות הרופא תלויה במספר פרמטרים שהראשון בהם זה אישיות הרופא הכישרון שלו למקצוע הידע שרכש והנסיון המצטבר שלו. אצל רופא פסיכיאטר המקצועיות הרבה יותר מסובכת ומורכבות הטיפול הרבה יותר קשה מאחר ומדובר בנפש האדם שהיא סבוכה ומורכבת בפני עצמה, הטיפול בפסיכיאטריה תלוי בהרבה מאוד פרמטרים הן של הרופא והן של המטופל מאחר והפגיעה/הפציעה הינה מוחשית היא נמצאת במקום כלשהו במוח האדם ולא נראית בעין, לכן הטיפול מתבסס ברובו על סימפטומים התנהגותיים שהם הבסיס להבחנה ומנסיון מצטבר של שנים ארוכות בטיפול באותם סמפטומים, כמובן שהוא מתבסס גם על ניסויים מדעיים, מבוסס על דיעותיהם של אישים חשובים שכתבו תורות שלמות על נפש האדם מנסיונם. אבל צריך גם לזכור שהפסיכיאטריה כל הזמן מתקדמת ועד היום עשתה צעד גדול לאנושות אם זה בתרופות מתקדמות ואם זה הטיפולים התנהגותיים היום יש לה יותר הצלחות בריפוי ובאבחון מדוייק יותר כך גם הרבה אנשים פגועים שנצלו מאובדן ומאיבוד השפיות יוכלו לומר גם תודה לרופאים שטפלו בהם. ובהזדמנות זו אני אומר לפסיכיאטרים שטפלו בי תודה רבה על עבודתכם המקצועית והנאמנה שהצילה את חיי, תודה

שלום לפצוע האלמוני, אני שמח שזכית לטיפול טוב מידי הפסיכיאטרים שטיפלו בך. גם אני מכיר פסיכיאטרים שהם גם אנשים טובים. אבל נדמה לי שאתה קצת מגזים. לצערי, מכל מקצועות הרפואה הפסיכיאטריה (כמו גם רפואת העור) דווקא לא עשתה שום "צעד גדול", דווקא משום שהיא עוסקת בתחום המעורפל של 'נפש האדם', הקשור במיסטיקה ולא במחקר מדעי. כמו הפסיכותרפיה, גם הפסיכיאטריה לא יודעת דבר על 'נפש האדם'. אכן, התרופות עשויות להועיל במצבים מסוימים, להחליש סימפטומים ולעתים גם להחמיר אותם. אך התרופות הן בגדר טיפול גופני, ואיש עדיין לא הוכיח את היעילות ה'נפשית' שלהן. נדמה לי שאתה מבלבל קצת בין טיפול רפואי תרופתי, לבין טיפול נפשי התנהגותי, שהוא אמנם היעיל מבין הטיפולים ה'נפשיים', ולבין הפסיכותרפיה, בה אין לפסיכיאטרים ידע נרחב. שבת שלום, דרור

מנהל פורום טראומה והלם-קרב