איך אדע האם הטיפול יעיל?

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

29/07/2007 | 05:22 | מאת: נ

דרור שלום התחלתי טיפול בעקבות טראומה לפני כ3 שנים. מאז תחילת הטיפול יש לי התלבטות לגבי היעילות שלו וההתאמה עם המטפלת (כמובן שחלק מזה זה "התנגדות"-אבל היום ברור לי שלא רק) השאלה שאני שואלת היא כללית ובכ"ז אני מבקשת הנחיה איך להגיע להחלטה האם הטיפול נכון לי או לא. איזה שאלות עלי לשאול? אלה הדברים שאני יכולה להגיד 1. מרגישה בטחון ואמון במטפלת 2. מעריכה את המטפלת כאשה חכמה ונבונה מאד 3. מרגישה שאני יוצאת מהשיחות עם תובנות אבל מאד "לבד" 4. לא מרגישה תמיכה רגשית או חיזוק רגשי כתוצאה מהשיחות 5. כאב הטראומה הוא כמעט כשהיה וזה מאכזב... 6. השינויים שחלו בי (גם החיוביים) מרגישים לי כתוצאה של הטראומה ולא הטיפול 7. לפני כל פגישה אני מרגישה שאני לא רוצה ללכת אבל פוחדת להפסיק ולוותר על כל המאמץ שהשקעתי וקשה לי אפילו לדמייןלהתחיל הכל מחדש עם מטפל חדש אודה להתייחסות ולהמלצות לטיפול בטראומ נ

שלום נ', טיפול נפשי אינו באמת 'טיפול'. זהו מפגש מיוחד, המיועד לסייע לך לעזור לעצמך. המטפל (פסיכולוג, פסיכותרפיסט וכו') איננו רופא, היכול 'לתקן' את הפגיעה או לשנות אותך, אלא מדריך שצריך לאמן אותך ולסייע לך לחזק את הכוחות הטמונים בך. טיפול נפשי יכול להצליח רק כאשר ה'מטופל' לוקח אחריות על חייו ומוכן לעבוד קשה לשם כך. זו הסיבה, שטיפול נפשי יכול להצליח רק כאשר יש שיתוף פעולה טוב בין המטפל לבין המטופל, ורק כאשר נוצרים ביניהם יחסי-אמון. כדי לבדוק אם הטיפול מתאים לך, עליך להגדיר את המטרה. רוב המטופלים מבקשים ליצור שינוי בחייהם, ואם לא הצליחו לעשות זאת במשך שלוש שנים (זה זמן מאוד ארוך לטיפול נפשי) הם רואים בכך כישלון. במקרה של טראומה, הטיפול אינו 'מתקן' את המטופל, משום שהמטופל פגוע אבל אינו 'חולה'. מי שסובל מטראומה זקוק בעיקר לטיפול תומך, שיסייע לו להתמודד עם הקושי היומיומי, ובטיפול כזה הקשר עם המטפל חשוב עוד יותר. את כותבת שאת מרגישה אמון וביטחון במטפלת, ומעריכה את חוכמתה, אבל נראה שאת מעריכה את היכולות האינטלקטואליות שלה, ולא מרגישה שנוצר גם קשר רגשי ושאינך מקבלת ממנה תמיכה רגשית. קשה לעזוב מטפל, אבל עליך להקשיב לתחושת-הבטן שלך ולבדוק אם את מרגישה שהקשר הזה תומך בך ומקדם אותך. קשה להאמין, שלאחר שלוש שנים משהו ישתנה במטפלת שלך. האם תוכלי להיעזר בה למרות שאינה עונה על כל ציפיותיך? האם תוכלי להסתכן וליצור קשר כזה עם מישהו אחר? כתבתי על כך בהרחבה בספר 'טיפול נפשי, מדריך להשתמש', ופרקים ממנו תוכלי לקרוא גם באתר www.psychom.com. http://www.sfareem.co.il/objDoc.asp?PID=12464&OID=12713&DivID=2 בהצלחה, ד"ר דרור גרין

מנהל פורום טראומה והלם-קרב