מחקר בנושא PTSD ללוחמי צה"ל לשעבר

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

27/12/2018 | 12:00 | מאת: מחקר בנושא PTSD ללוחמי צה"ל לשעבר

למחקר מרתק דרושים נבדקים/ות אשר שירתו שירות קרבי בצה"ל שלום רב, אנו, אופיר שלם וגלית סמרוי, רכזות מחקר של המעבדה לחקר הטראומה, מבצעות את עבודת המחקר שלנו תחת הנחייתו של פרופ' גדי זרח מהמחלקה למדעי ההתנהגות והחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת אריאל. המחקר הנוכחי בא לבחון את הקשר בין חוויית השירות הצבאי הקרבי בקרב לוחמי צה"ל, אשר חלקם סובלים גם מהפרעות פוסט טראומטיות, לתפיסת היחסים בין הלוחם לאחיו. לצערנו אין מספיק מחקר אמפירי המעמיק בהבנת ההשפעות המשניות של ההתמודדות עם ההפרעה הפוסט טראומטית בעקבות השירות הצבאי על אחיהם של הלוחמים לשעבר. כדי להעמיק בנושא זה, במסגרת המחקר אנו בוחנות מספר משתנים פסיכולוגיים שיכולים להסביר את האופן בו מתבטאות השפעות אלו כמו גם תפקודה של מערכת היחסים עם האח/ אחות לקידום בריאותו הנפשית של הלוחם לשעבר. המחקר מועבר באמצעות שאלון אלקטרוני פשוט וידידותי, אושר על ידי ועדת האתיקה של אוניברסיטת אריאל והאנונימיות של ממלא השאלון מובטחת. ההשתתפות במחקר תתוגמל בשובר לארוחת בוקר ותוזן למשתתף עד כשבוע מתום ההשתתפות. לינק לשאלון- https://arielpsychology.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_e5ViGDTKT6SKaYl תודה רבה, גלית סמרוי ואופיר שלם

שלום גלית ואופיר, אם תקראו את ההודעות הקודמות בעמוד זה, תגלו מדוע אני מבקש לא לפנות לחברי הפורום בבקשה להשתתף במחקרים (שחזור זכרונות טראומטיים מחמיר את הסימפטומים הפוסט-טראומטיים). אני מבקש להציב כאן תנאי לכל מי שמציג מחקר בפני חברי הפורום. 1. תארו בקיצור את מקומכם במחקר (סטודנטים שנדרשים לכתוב מאמר או תזה, חוקרים באקדמיה, מטפלים). 2. תארו את שאלת המחקר ואת מטרתו (סקרנות, איסוף מידע, פיתוח שיטת טיפול חדשה, פיתוח תרופות וכו'). 3. כתבו במה יועילו תוצאות המחקר למשתתפי הפורום הזה. כדאי שתבינו שהפורום הזה אינו מתאים למחקרים, וחברי הפורום אינם רוצים שיראו בהם עכברי מעבדה. יהיה יעיל בהרבה לקיים את המחקר הזה בשיתוף עם צה"ל, משום שברגע זה יש אלפי לוחמים החווים טראומה, ויכולים להעיד עליה במסגרת השירות שלהם, ואולי גם לקבל תמיכה וטיפול. ההימנעות משיתוף פעולה עם צה"ל מעידה על החיסרון הגדול של כל המחקרים, ועל מאמצי המוסדות להשתיק את הנושא (כדאי לקרוא על כך בספרו של יהויקים שטיין, 'החלילן מווילנה'). בהצלחה, ד"ר דרור גרין

27/12/2018 | 14:10 | מאת: אופיר שלם

שלום ד"ר דרור גרין, בהתאם לדרישות הפורום: 1. אנו רכזות מחקר של המעבדה לחקר הטראומה, מבצעות את עבודת המחקר שלנו תחת הנחייתו של פרופ' גדי זרח מהמחלקה למדעי ההתנהגות והחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת אריאל. 2. המחקר הנוכחי בא לבחון את הקשר בין חוויית השירות הצבאי הקרבי בקרב לוחמי צה"ל, אשר חלקם סובלים גם מהפרעות פוסט טראומטיות, לתפיסת היחסים בין הלוחם לאחיו. 3. לצערנו אין מספיק מחקר אמפירי המעמיק בהבנת ההשפעות המשניות של ההתמודדות עם ההפרעה הפוסט טראומטית בעקבות השירות הצבאי על אחיהם של הלוחמים לשעבר. כדי להעמיק בנושא זה, במסגרת המחקר אנו בוחנות מספר משתנים פסיכולוגיים שיכולים להסביר את האופן בו מתבטאות השפעות אלו כמו גם תפקודה של מערכת היחסים עם האח/ אחות לקידום בריאותו הנפשית של הלוחם לשעבר. אנו מבינות כי השאלון יכול להעלות זכרונות טראומטיים שלא נעים להתמודד איתם ולכן זו בחירה שלהם אם לקחת חלק במחקר או לא. כמו כן, הם יוכלו להפסיק את מילוי השאלון בכל שלב. רצוי להדגיש- ממלאי השאלון יזכו בשובר לארוחת בוקר בסיום השאלון (וגם אחיהם). תודה, גלית ואופיר.

שלום גלית ואופיר, תודה על התשובות הקצרות. כפי שכבר כתבתי, המחקר שלכן יהיה הרבה יותר יעיל אם תבצעו אותו בשיתוף עם צה"ל. התשובות לא באמת מספקות. אני מבין את הסקרנות, אבל למה זה חשוב? האם אין מחקר מקיף על דור שני לשואה ועל דור שני לטראומה. האם אי-אפשר להסיק מכך גם על אחים של נפגעי טראומה (וכמובן על בני ובנות-זוג) של נפגעי טראומה? לא עניתן על השאלה החשובה: במה יכול המחקר שלכם לתרום להלומי-הקרב (על הנזק כבר כתבתי לכן). ארוחת-צהרים אינה פיצוי מתאים להחמרת הסימפטומים הפוסט-טראומטיים. בהצלחה (במקום אחר), ד"ר דרור גרין

מנהל פורום טראומה והלם-קרב