שימוש בטיפות אטרוספן

דיון מתוך פורום  רפואת עיניים לילדים ופזילה

31/07/2016 | 15:38 | מאת: אמא לבת שנתיים וחודשיים

שלום, לבת שלי בת שנתיים, בריאה בד"כ, התפתחה לא מזמן פזילה בשתי העיניים כלפי פנים כשהיא מסתכלת על חפצים קרובים, לעיתים רחוקות ישנה פזילה קרובה גם במבט לרחוק (כמעט ולא נראית לעין). הפזילה מחמירה כשהילדה עייפה או חולה. מומחה אחד שהיינו אצלו טען שלילדה יש פלוסים (+1), ראה באמת גם פזילה לרחוק בזווית מאוד קטנה וקיבלנו מרש למשקפיים מולטיפוקליות, כאשר נטען חד-משמעית שהילדה לא מתאימה לניתוח כי יכולה להתפתח פזילה כלפי חוץ. מומחה אחר קבע שלילדה אין פלוסים הראייה שלה תקינה ולכן המשקפיים לא יעזרו כאן ויש צורך בניתוח. מומחה שלישי אמר שכנראה לילדה יש שילוב של אוזוטרופיה מולדת בזווית מאוד קטנה לבין אזוטרופיה אקומודטיבית, אך יש צורך בהבחנה מדויקת יותר ולכן ביקש שנחזור אליו אחרי הרחבת אישונים בבית. לצורך כך ביקש שנשים טיפות eys drops atrospan 1% במשך 3 (!) ימים 3(!) פעמים ביום. זאת פעם ראשונה שאני שומעת על כזה דבר וכלן חשוב לי לוודא שזה ל יזיק לילדה שלי. כי כל פעם אחרי שהרחיבו לה את האישונים במרפאה, הפזילה הוחמרה והיא הייתה מטושטשת למשך כמה שעות. השאלה מה קורה אחרי ששמים 9 טיפות? המון תודה על התשובה.. אבקש גם התייחסות למקרה שלנו.. איך יכול להיות שכל מומחה אומר משהו אחר ומציע פתרונות שונים כל כך?

12/08/2016 | 19:43 | מאת: ד"ר דורון נוימן

לאם שלום, את ודאי מבינה שלא ניתן לקבוע אבחנה על סמך הסיפור בלבד. בכללי- בהחלט יש מקרים בהם מתפתחת פזילה התלויה ב"מאמץ המיקוד" שאנחנו מבצעים כאשר אנחנו מסתכלים לקרוב. המאפיין אותה זה שהפזילה מופיעה או מחמירה בזמן התמקדות על חפץ קרוב, ושתיקון על ידי עדשה "פלוס" (ביפוקלים במקרה זה) אכן מעלימה אותה. זה קורה גם בפלוסים קטנים מאד, ותוארו קם מקרים עם קוצר ראיה (מינוס) קל שיש להם פזילה אקומודטיבית (ככה קוראים לתופעה הזו). והתיקון הוא באמת במשקפיים. מתן אטרופין ל3 ימים זו דרך מקובלת "להוציא את כל הפלוס". מה שעשה הרופא השלישי זו "ה- textbook answer" לתאור שנתת. לעיתים, למרות שזה המקרה, יש גם מקום לניתוח, אבל רק כאמצעי אחרות, כי הם באמת בורחים בהמשך לפזילה החוצה (תקינתי הרבה פזילות משניות כאלו במהלך השנים). זה בכללי, ספציפפית יכול לענות רק מי שבודק את הילד.מצאי רופא שאת סומכת עליו ותני לו לנהל את המקרה. דר. נוימן

מנהל פורום רפואת עיניים לילדים ופזילה