השפעת ההיפנוזה על סוכרת מבוגרים.

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

10/05/2001 | 12:07 | מאת: שריקי פיני

רציתי לשאול במסגרת עבודת חקר סמינריונית לבגרות בביולוגיה שאני כותב האם ניתן לרפא\ להקל על סוכרת מבוגרים בעזרת היפנוזה? אם כן כיצד? תודה.

10/05/2001 | 13:22 | מאת: ד"ר אורן קפלן

שלום לא ניתן לרפא אבל ניתן להקל. רמת הסוכר קשורה גם למרכיבים נפשיים ופסיכוסומטיים. למשל לחץ גורם לשינויים ברמת הסוכר. בעזרת היפנוזה ניתן להשפיע על הגורמים הנפשיים שקשורים לשינויים בסכרת. הטיפול כרוך בין היתר במנגנונים של התניה קלסית וגישות בהביוריסטיות. בעיקרון, ניתן באמצעות היפנוזה לעשות שינויים במערכות אוטונומיות שונות של הגוף כגון לחץ דם, קצב דופק, ועוד. רמת הסוכר ניתנת גם היא להשפעה. דוגמא שניתנת בספרות הוא על טיפול באמצעות פלסבו והיפנוזה. לחולה ניתן משקה ובסוגסטיה היפנוטית שוכנע שהמשקה יוריד את רמת הסוכר, וכך אכן קרה. התופעות הללו, מפתיעות ככל שיהיו, תואמות לממצאים על תופעות היפנוטיות רבות אחרות בתחום הרפואי. לא לכולם ניתן לתת הסבר רפואי, אבל עם התוצאות קשה להתווכח. אולי זה נובע מכך שאחוז ניכר מכל טיפול רפואי קשור גם לרמת מוטיבציה ומצב נפשי, כאשר יש מתאם חיובי בין מצב נפשי חיובי לתוצאות חיוביות לטיפול הרפואי. ניתן לקרוא על הנושא בכל ספר רציני על היפנוזה רפואית. אלו מצויים בספריה של הפקולטות לרפואה באוניברסיטה. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית