השתמטות. לכל משתתפי הפורום

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

23/02/2001 | 22:20 | מאת: אלון ל.

לכל הגולשים שלום, שמי אלון, אני בן 21. התגייסתי לשרת בצה"ל מתוך רצון ולא חשבתי ולא לרגע אחד על בריחה מחובתי, בין היתר המוסרית, כאזרח. אני התגייסתי לצה"ל לאחר שסיימתי ללמוד השכלה על תיכונית לתואר הנדסאי במכללה כלשהי. אני לא חושב שהיה זה נכון אילולא הייתי הולך לקב"ן בצבא , אף עוד בצו הראשון, ומנסה להערים על הקב"ן, דבר שאפשרי לפי מה שענבל כותבת בפורום, על מנת לזכות בפטור על סעיף נפשי. אני חושב שזה לא מוסרי בכלל לא לשרת בצבא. ישנם חיילים שמשרתים בתפקידים שאינם קרביים ויש מי שמשרת בתפקיד קרבי, וכל התפקידים חשובים למערכת, ויש מאלו החיילים שאפילו מסכנים את חייהם, כפי שניתן לשמוע לצערי, בחדשות מדי פעם בפעם, במיוחד בזמן האחרון. הפסיכיאטר אינו טיפש ענבל. הפסיכיאטר עושה את עבודתו כקב"ן נאמנה בכך שהוא פוסל מבחינה נפשית חיילים שאינם רוצים לשרת ולדעתי זה אף בצדק, גם אם הם "משחקים". אני בטוח שקב"ן יודע טוב מאוד כשהוא מדבר עם חייל שמעומד לשירות (מל ש"ב) או חייל שנמצא בשירותו הסדיר, שעומד מולו, האם הוא עושה את עצמו כחייל עם בעיה נפשית או חייל שמנסה להערים עליו. פסיכיאטר למד מספיק זמן כדי שהוא ידע לאבחן בצורה אמיתית ונכונה את מי שעומד מולו ולדעת לגבי מצבו הנפשי וכשירותו לשירות בצה"ל. אני מאמין שכך או כך, בשני המקרים הוא יפסול על סעיף נפשי. אך הוויכוח אינו בנושא הזה ענבל. הוויכוח הוא איפה המוסר של בני הנוער בישראל. הוויכוח הוא איפה לקיחת האחריות ואיפה החובה של כל אחד לתת את מה שהוא יכול, כפי ששמואל אמר והרחיב בנושא באומרו מה יקרה לנו אם כל אחד יחליט להשתמט משירות. אני עצמי בימים אלו משרת כחייל לא קרבי בכלל, אבל חיוני למערכת הצבאית עד מאוד, כך אני לפחות רואה את עצמי. עם זאת הגשתי בקשה להתנדב ליחידה קרבית כלשהי, גם בשל ההכרה בחיוניות שבכך וגם בגלל שהיה לי חבר שנהרג בלבנון לפני מספר חודשים וזה השפיע עלי עד מאוד, ועוד מספר סיבות כגון: מוטיבציה, מורעלות, רצון לתרום ועוד. אני מאמין שזה מצב חמור עד מאוד שיש מי שמוכן אף לענות לאלו שמעלים את נושא ההשתמטות ואף מצדדים בכך, כדוגמת אופיר , שנדמה לי שהוא אף אינו מבין את חומרת דבריו, שלמעשה נותנים לגטי מציה בעקיפין לדברים השליליים שנאמרו בפורום, ועלולים אולי לעודד כאלו שאינם בטוחים האם לגשת לקב"ן ולנסות "להערים" עליו כדי לצאת משירות בצבא, על סעיף נפשי דבר שיגרום להם נזק רב כפי שתיאר ד"ר פלד, מנהל הפורום ואינני חושב שזה משנה מה הוא היה בצבא לפני שהוא היה כקב"ן, אופיר. אינני חושב שיש משהוא יוצא דופן וחריג במה שאמר שמואל בהבעת דעתו על המתחרש בנושא, ובכך שהציג את עצמו כמי שאינו עושה את מה שיהודה, ליאור ורוז היו מוכנים לעשות או עשו. אינני חושב שמגיע לו על כך תגובה אירונית מצד אופיר שחושב שזה סיבה לצל"ש מהרמטכ"ל, שברור לכולם, כך אני מניח, דבר שנאמר באירוניה לחלוטין (אני מקווה). אינני רוצה להיכנס כאן לנושאים הקשורים בפוליטיקה בצורה זו או אחרת, אבל הדבר החמור ביותר שנאמר כאן, ואני חושב שעל מנהלי הפורום להסירה, זו הודעתה של רוז בנושא הקלטות של הרב יצחק המעודדות להשתמט משירות צבאי ואם הבנתי נכון אז אף מדריכות את המעונינים בכך. אני חושב שהיא שכחה לרגע שמי שמצהיר "תורתם אמונתם" לפעמים עושה זאת רק לשם הפטור משירות בצה"ל ולא מאחר שהוא אכן כזה. זו השתמטות נפוצה מאוד, שאיננה דורשת לראות קב"ן ולכן, רוז, אני מאמין בלב שלם, כי אין זה דורש לשמוע את הקלטות של הרב יצחק, להן עשית פרסומת, שבמידה כזו או אחרת קוראת להשתמט מהצבא. ואוסיף ואומר, כפי שכבר ציין מאיר, כי עצם ההתחזות בפני הקב"ן, לרבות ע"י השיטה הנפוצה והידועה לכל, שיטת הנמלים, היא בעיה כלשהי, פסיכיאטרית כפי שהציג אותה ד"ר פלד והביע את הסכמתו עמה מאיר, וגם אני מביע את הסכמתי עמה. לגבי אותם האנשים שכבר סיימו שיירות צבאי בסדיר, ומנסים לעשות את הכל ע"מ להשתמט משירות מילואים, שבימים אלו הוא נחוץ מאוד, במיוחד לחיילי הסדיר, כמו ליאור אין לי מה לומר להם חוץ מאשר "תתביישו לכם" , לא אוסיף דברים היות ואין ליאור ראוי לכך. אני מאחל, בהזדמנות זו, לכל מי שזקוק לקב"ן שיקבל את עזרתו המועילה, ובמידה וצריך, יקבל, ביושר, את הפטור משירות בצבא, אך עם זאת אינני מאמין כי זה יהא אתי לפגוע ברגשותיו של הפונה לקב"ן בצורה זו אחרת כפי שסיפרה אחת מהמשתתפות בפורום, אף אם מדובר במקרה התחזות. אינני מבין מדוע היא אינה התלוננה בפני הגורמים הרלוונטים על אותו קב"ן, שכן מה שהיא מתארת, נראה לי חמור עד מאוד ויש למצות את הדין במישור המשמעתי עם אותו אחד. בברכה, אלון ל. חייל שמוכן לתת מזמנו 3 שנים.

24/02/2001 | 00:24 | מאת: רחל

יישר כח! טוב שנשארו עוד אנשים כאלה,שלא חושבים שלתת ולתרום הן מילים גסות. עלה והצלח בכל מה שתעשה בחיים הצבאיים והאזרחיים!

24/02/2001 | 00:42 | מאת: אלון ל.

רחל, אני לא היחיד. אין לך מה לדאוג. יש אלה הרהב אבל הם "הרוב הדומם". בעיחקרון המשתמטים הם מיעוט מהאוכלוסייה לפי מה שידוע לי אבל הם גורמים ליצירת רושם על הצבא. אני מתנדב לקרבי בידיעה ברורה שאם תפרוץ מלחמה אני מסכן בצורה ממשית את חיי ואני מוכן לזה. אני בטוח שאני לא היחיד ויש עוד רבים כמוני. אלון

24/02/2001 | 04:07 | מאת: דניאל

אלון שלום רב! לא אשבח אותך כמו קודמתי,מכייון ששרות בצבא חובה היא,ולא זכות מוסרית. ליאור שאל: איך אפשר להשתמט משרות? ליאור ניסה לבדוק עד כמה סף הגירויי שלנו נמוך? ואכן ליאור הצליח ולצערי גם אתה נפלת בכך. מכיוון שאין לך זכות להעביר ביקורת על יהודה,שעבר 2 מלחמות מהכואבות ביותר.(יום-כיפור,ולבנון). וגברת רוז שחשובה לפורום זה מכיוון שעיקר דבריה בא מניסיון החיים העשיר שלה.וללא ספק אחת האנשים החשובות לפורום זה,ואחרים. אל-לך לבקש לסתום פיות לאנשים שאתה סובר,שדבריהם כואבים לך או לא נעימים לשמיעה. ואני,מי אני? רציתי להיות חלק מהמיתוס עליו גדלנו כולנו,רציתי להסתער קדימה ולמות בעד ארצי,חלמתי להיות חלק מהאגדה-הרוג או אולי פצוע קשה. מה שפירק אותי בסופו של דבר לא היה הפגזת פנטומים ישראלים על כוחותינו,וגם לא מראות חברים הרוגים ושרופים. אני נשברתי כי המיתוס נשבר. ולך אלון יקירי תמשיך בדרך הטובה,תאמין במעשייך. רואה אני בך דור המפקדים והמנהיגים הבא. ןפשוט אוהב אותך. שלך דניאל.

24/02/2001 | 12:33 | מאת: שי

אני עדיין לא התגייסתי אבל אני רואה בשירותי הצבאי מין התגשמות חזון ישראלית אני אסביר - במשך כמעט 53 שנים ישראל נמצאת מכותרת במדינות שאזרחיה מעוניינים בהשמדתנו המיידית (גם מצרים וירדן) אני אוהב את המדינה שלי ואני מוכן לעשות הכל בשבילה גם לתת את חיי אני כבר החלטתי שאני אחתום קבע בין אם אני אהיה קצין או נגד כשאני שומע על אנשים שמשתמטים מהצבא אני מתרגז כי חלקם אומרים שהם רוצים ללמוד וחלק רוצים לטייל בעולם אלה שרוצים ללכת לאוניברסיטה הם אנשים שדואגים אך ורק לעצמם ולא מתייחסים לאחרים ומסכימים שאחרים ימותו בשבילם אלה שרוצים לטייל בעולם הם אנשים שקשה להם להתגבר על פיתוי זה לא כ"כ קשה לחכות שנתיים או 3 ולצאת עם עוד קצת כסף מהצבא מי שיכול לתרום ולעזור צריך לעשות את זה כי כשנכנס למלחמה (אני מדגיש כש) חלק יטיילו בעולם וחלק ילחמו בארץ לכן להוציא פטור נפשי זה דבר משפיל וטפשי תשאלו את הוריכם שחלקם נלחמו במלחמות ישראל מה דעתם הכנה על זה תשאלו את אשתו של רון ארד מה דעתה על זה שאתם לא רוצים לשרת בצבא את משפחות החיילים החטופים תשמעו את דעתם על זה שאתם החלטתם לא לשרת בצבא מעניין מה הם יגידו לכם אנחנו לא מדינה אירופאית או ארצות הברית - אנחנו הרבה יותר קטנים ,הם יכולים ללמוד מייד אחרי הבי"ס אנחנו צריכים לחכות אתם לא יכולים לתת קצת מהחיים בשביל המדינה??

24/02/2001 | 07:14 | מאת: אופיר

חייל שלא רוצה לשרת,ומוכן אפילו להדביק על עצמו תו של "פרופיל 21", זה חייל שלא יעזור למערכת בכלום זה חייל שיכנס באיזהשוא שלב לדיכאון,ויכול גם להתאבד אני אישית מעדיף אדם חי ומאושר מחוץ לצבא,מאשר חייל מת ביגלל חוסר הבנה אופיר

24/02/2001 | 12:06 | מאת: אלון ל.

אופיר, אינני מוחנ על כך שיש כאלו שרע להם במסגרת הצבאית, ועל כן עליהם לעשות את *ה*כ*ל כדי לצאת מזה, בכל דרך אפשרית לגיטימית, חוקית, שימצאו לנכון. אני חושב ומאמין אף שהצבא צריך לעשות כמיטב יכולתו לעזור לאותם חיילים או מעומדים לגיוס. אך בנקודה זו מתחילה המגיפה והבעייה, אנשים תופסים על כך טרמפ, לא בגלל שהם לא יכולים מסיבות נפשיות לשרת בצה"ל אלא אם כן כי פשוט "פרופר" לא רוצים. זה נושא אחר כפי שציינו כאן כמה אנשים כמו שמואל וד"ר פלד. חייל שלךא רוצה לשרת מסיבה נפשית לא מדביק לעצמו תו 21. הוא לא מדביק אלא אם כן שם !!! הוא עושה זאת בלית ברירה ועל כך אין לי טענות. הטענות שלי כלפי אותם אלו שיכולים ומסוגלים לשרת בצבא אך לא עושים זאת. בברכה, אלון ל.

25/02/2001 | 09:11 | מאת: benj

צודק ב-100% יש אנשים שפשוט לא מתאימים לצה"ל.

24/02/2001 | 16:59 | מאת: ענבל

שלום, קראתי את מה שכתבת וחשבתי לעצמי האם יש טעם להגיב, כי הרי אני לא יכולה לשנות את צורת החשיבה שלך, ונראה לי שאני לא רוצה, למעשה לא אכפת לי מה אתה חושב. וזה לא בקטע נפגע, או מתגונן החיים לימדו אותי ובמיוחד הצבא שיש דברים שלא ניתן לשנות אז למה לטרוח? אני צריכה לדאוג לעצמי בראש ובראשונה אף אחד אחר לא יעשה את זה בשבילי. אני לא כותבת במגמה להתקיף, אבל המכתב שלך היה מתחסד, תקפת אנשים שאתה לא מכיר, יצאת בהצהרות של מחויבות מוסרית ולאומית, גיבור לאומי, מיליטנט בעל ערכים העיקר שאתה מרגיש "שיצאת גדול" מול חבורת הלוזרים המשתמטים. אגב שירתתי שנה ושבעה חודשים בצבא, אני אציין שיצאתי לקד"צ של חודשיים לפני הגיוס. הנסיבות של שירותי היו מצערות, אני לא מעודדת להשתחרר מהצבא,אך בצבא שזו מסגרת מאוד מחייבת ונוקשה, הרבה אנשים מנצלים את מעמדם הבלתי מעורער והכח שניתן להם במסגרת החסרת כל הגיון הזאת, אלו יכולים להיות שנים של איבוד שפיות בהתאם לנסיבות שבד"כ אין לך שליטה עליהן. שוב אני אחזור ואומר פסיכיאטרים אינם בהכללה אנשים לא מוכשרים בעלי יכולות בתחומם, או לוקים בשכלם.על אף נסיוני הרע בצבא,גם במקצוע הזה קיימים אנשים טובים ורעים מוכשרים יותר ומוכשרים פחות נחמדים ואנטיפתים, כלומר מלבד לימודם בתחום הם בני אדם, עם תכונות אופי מסוימות, יכולות וכישורים מסוימים,שונים מאחד למשנהו. אנשים בעלי ידע בנושא פסיכולוגיה ופסיכיאטריה ויכולת משחק מפותחת יוכלו להערים בקלות יתרה על פסיכיאטר מסוים ואולי על אחר לא. אני לא חושבת שחייל שמתחזה הוא בהכרח חולה בנפשו, יתכן שהוא שרוי במצוקה מסוימת שלא באה לידי פתרון בדרך הרגילה, יש לזכור שהמסגרת חסרת הבנה ויחס אלא קרה ומחושבת (בהכללה). אלון, אני לא תוקפת אף אחד ממשתתפי הפורום שכן אינני מכירה אותם באופן אישי, אינני יודעת מה הביא את אותו פונה לרצות להשתחרר,ובשל כך ולא משנה מהן אין לי את הזכות ואת הרצון לבקר ולשפוט מישהו. בנוסף אני לא מתרברבת על הפעילויות שלי למען הקהילה, אני לא רוצה שאף אחד ירגיש כאב וסבל מכל סוג שהוא נפשי ופיסי, הייתי שואפת ליותר פתיחות הבנה וסובלנות (פלורליזם) אך זה לא נראה לי מציאותי. מעבר לנאמר אין לי מה להוסיף מלבד לאחל לך המשך שירות נעים ומימוש עצמי בצבא ובכל מה שתבחר בהמשך הדרך... ענבל

24/02/2001 | 19:32 | מאת: דניאל

אלון,רחל,יהודה,שי,אופיר,ענבל וכולם. בא בחור בשם ליאור שרוצה להשתמט,וכולנו ברשימה זו ששירתנו,וחלקנו משרתים,נגררים לויכוח שכולנו נגדו,והוא השתמטות. מה?אייך?זה נתון לויכוח אחר. בדבר אחד כולנו מסכימים:צריך וטוב לשרת את מדינתנו. כי הריי המדינה זו אנחנו. ואני מבקש ודורש להפסיק יותר השמצות והטחות כלפיי אחד על השני. וכמו שאמר יוסף טרומפלדור:טוב למות בעד ארצנו. סוף מבקש לסגור ויכוח זה. סוף שלי זה סופי. שלכם:דניאל.

24/02/2001 | 20:50 | מאת: רוז

שום דבר לא סופי, חוץ מהמות. בעצם גם זה לא. תשאל את הדרוזים :-)

25/02/2001 | 01:55 | מאת: דניאל

אמרתי סוף. ואתם ממשיכים? קודקוד דניאל אמר סוף. סוף שלכם אחריי סוף שלי יהיה סופכם. כולנו ביחד נגבור על הפחד.

24/02/2001 | 20:26 | מאת: רוז

ובקשר לפרסומת, הוא עושה אותה טוב יותר ממני, למרות שאני לא מקשיבה בדרך כלל לקלטות שלו, אני שומעת עליו הרבה, וכל מיני אנטי דת עושים לו את העבודה ממש יופי, הוא אפילו לא צריך להתאמץ. רק ישימו פירסום פצפון שהוא עומד להופיע באיזה מקום, תראה איזה גלים זה יעשה. אני בעד לשרת - מי שמסוגל אני בעד לשרת - מי שתורם אני בעד לשרת - מי שרוצה אני בעד לשרת - מי שמרגיש שזו חובתו, וזו זכותו. מי שלא מרגיש שהוא רוצה, יכול,מסוגל לשרת שלר ישרת, כי אז העבודה לא נעשית כפי שצריך, כי אז נחשלים וניכשלים בשמירה, באימונים , אין מוטיבציה, ויש אסונות, אני בעד לשחרר את אלה, על איזה סעיף שלא יהיה, יש מספיק כוח אדם בצה"ל, ויש מי שיעשה את העבודה כמו שצריך, אם אחד שקוראים לו אביב גפן השתחרר (לדעתי הסעיף ממש לא חשוב) אז אין שום סיבה שאחד שקוראים לו ליאור לא ישתחרר. אם תהיה בעיה בכוח אדם, אז הדבר צריך לבוא לדיון שוב. אני אישית חושבת שצריך להרים את המוראל, את ההרגשה שלשרת בצה"ל זו זכות, ולא חובה, וזכות שכדאי להילחם בעדה. שתהיו לנו בריאים וחזקים, ושה' ישמור אתכם מכל רע.

25/02/2001 | 12:24 | מאת: אלון אתה אומלל

אלון אתה מעורר רחמים

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית