פעוטה שמכה עצמה בעת כעס

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

20/02/2001 | 22:50 | מאת: טל

יש לי ילדה בת שנה ושמונה חודשים וכשהיא מתרגזת (וזה קורה כמעט כל הזמן...) או כשכועסים עליה, היא צורחת,משליכה חפצים ומה שהכי מדאיג - מכה את עצמה בראש. מה זה??? אציין כי היא ממש לא רואה התנהגות דומה בבית.

22/02/2001 | 08:31 | מאת: רוית ניסן

לטל בוקר טוב. קצת קשה לענות תשובה אופרטיבית על פי מעט המידע שסיפקת ומבלי להכיר את הילדה ואתכם. למרות זאת אענה כללית לגבי כעס ותיסכול- ביטויים והשפעתם, ואם תרצי תשובה יותר אישית וממוקדת- כתבי כאן וננסה לעזור. ראשית- מותר לכעוס ולהיות מתוסכלים. התפקיד שלנו כהורים הוא מצד אחד להכיל ולאפשר זאת, ומן הצד השני לשמור על כך שילדינו לא יפגעו בעצמם או באחרים בזמן הכעס. ילדים לקראת גיל שנתיים מנסים לתרגל את כוחם ועצמאותם למול העולם- ובעיקר מול הוריהם. זהו שלב בו מצד אחד רוצים כבר לעשות הכול לבד- ומן הצד השני עדיין אין מספיק מיומנות בכדי לעשות זאת. זהו מצב מאוד מתסכל ומכעיס, ונדרשת סבלנות רבה מצד הסביבה בכדי לאפשר את התירגולים הללו. הכעס והתיסכול של ילדינו משפיע עלינו בכל מיני אופנים, שלא תמיד קשורים ישירות לסיטואציה המציאותית. הרצון להיות ההורים המושלמים מצד אחד, הורים שלא כועסים, שמאפשרים הכל וכד' ומן הצד השני המציאות הטופחת על פנינו עשויים לעורר חרדה, אשמה ותחושות כשלון. לכל אחד ישנן הסיבות האישיות שלו, הקשורות למטען הרגשי הפרטי שהוא נושא, המשפיע על התמודדותנו עם מצבים שונים. זה קיים בכל תחום בחיים, אך בהורות מטען זה הינו רגיש ביותר. חשוב לצעוד בדרך זו מתוך הבנה, עד כמה שניתן- מה שייך לנו ומה לא. והכי חשוב- להבין שאנחנו עושים כמיטב יכולנו בכדי לגדל את ילדינו כך שיהיו אנשים עם בטחון עצמי, מוסריים ומאושרים. אפשר קצת להעזר באנשי מקצוע או באנשים קרובים עליהם סומכים. טל- אני יודעת שתשובתי היא כללית. אם את זקוקה ליותר מכך- אשמח לנסות ולעזור. בברכה. רוית.

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית