העברה והעברה נגדית

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

12/09/2004 | 14:01 | מאת: יער

אני בטיפול פסיכולוגי. אין ספק שאני חווה העברה חזקה מאוד למטפלת שלי. משהו שנראה לי קצת מוגזם . הבעיה שלשמה באתי נדחקה לפינה והבעיה שלי עכשיו זו היא. היא יודעת על כך ואנחנו מדברות על זה. אבל- יש לי הרגשה שיש כאן גם עניין של העברה נגדית ואנחנו מסתבכות בהגדרת היחסים ביננו. כיצד ניתן לצאת מהפלונטר הזה??? אני לא בטוחה לגבי רגשותיה אבל מודה שזה מעסיק אותי המון. (ואולי בדמיוני?) ואפילו נוטה להאמין שאני המטופלת המיוחדת שלה . ואף היא כמוני מעוניינת בקשר חברי איתי. מבחינתי אני חשה שהטיפול די מוצא אבל אני חשה תסכול ופחד לעזוב אותה.

לקריאה נוספת והעמקה
12/09/2004 | 16:28 | מאת: לילה

שלום יער, לי נשמע שאת ממש בלב הטיפול, ובטוח שלא בשלב שבו הכל מוצה. אני אומרת זאת משום שהתעוררות של רגשות חזקים מצדך, הוא דבר שלהבנתי מהווה שלב בטיפול. אני לא יודעת בגלל איזו בעייה פנית, אבל לפעמים כדי לגשת לבעייה עצמה, צריך לעבור איזו דרך. צריך לתת אמון, צריכה להיות היכרות מספיק קרובה של המטפלת איתך, צריך להווצר דיאלוג, ולדעתי כל מה שקורה שקשור ליחסים בינך לבינה יכול להיות מאד רלוונטי להמשך הטיפול ובסופו של דבר לרווחתך. הרגשות החזקים, הרצון להיות מיוחדת, הפחד מאותם רגשות, הפחד מכך שדברים לא מספיק משתפרים בחיים - כל אלה דברים שלדעתי קשורים והולכים ביחד, ולדעתי זה מאד טבעי שזה קורה. כל עוד שתיכן מדברות על זה, והמטפלת שלך יודעת שאת מוטרדת מכך שאין מספיק התקדמות ב"בעייה הקונקרטית" - המצב תקין. אני בטוחה שהיא מבינה שאת רוצה שבסופו של דבר שלטיפול יהיה אפקט על החיים, אבל אולי זה תהליך שלוקח זמן.

12/09/2004 | 22:05 | מאת: דון

מוכרת לי הסיטואציה הזאתי מחיי שלי. ולכן אני יכולה להגיד לך מראש גם אם נניח הפסיכולוגית שלך רוצה קשר חברי איתך היא מציבה לעצמה ולך גבולות ברורים- לא לחרוג מהקשר של מטפלת-מטופלת. יכול להיות אגב שאת בהחלט יקרה לה מאד, אבל זה לא אומר לרגע שהיא תחרוג מהגבולות. גם אני מאד יקרה למטפלת שלי ואני יודעת את זה, אבל ברור לי לגמרי איפה הגבול.

12/09/2004 | 21:55 | מאת: ד"ר אורן קפלן

יער שלום העברה והעברה נגדית מתרחשים בכל טיפול פסיכולוגי ולמעשה בכל קשר בין-אישי אחר. הנושאים סביבם יש העברה ועוצמת התופעה משתנים מסיטואציה אחת למשניה. העברה משמעותה שתכנים נפשיים ששייכים לסיטואציה אחרת מושלכים על הטיפול או על הקשר הבין-אישי מבלי שזה בהכרח מכיל באופן ממשי את התכנים הללו. העברה לפיכך היא חומר גלם חשוב לטיפול הפסיכולוגי כי היא מספרת על תכנים נפשיים משמעותיים למטופל. אינני יודע מה זה העברה "מוגזמת". מה שנוצר נובע ממשהו ששווה לגעת ולטפל בו. אם הוא "מוגזם" בטיפול כנראה שהוא חזק מאוד גם בחיים ומזל שהוא עולה בטיפול כי שם אפשר לפחות לגעת בו באופן ישיר ולטפל בו. כל עוד הדברים ממשיכים לעלות במפגש הטיפולי התהליך נמצא בעיצומו ואני לא בטוח שכל מה שאת מתארת הוא בעיה. במידה רבה יתכן שהוא הפתרון לבעיה שבגללה פנית לטיפול. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית