טירוף - ד"ר אורן קפלן

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

27/01/2001 | 15:23 | מאת: יוני לביא

ד"ר אורן קפלן שבת-שלום, אחרי הרבה זמן יש לי שאלה על דעתך לגבי טירוף\גאונות... אתה חושב שבמצבים מסוימים הגבול בין הטירוף לגאונות הוא גדול\קטן או שאין קשר בכלל בין טירוף לגאונות? מה ההגדרה שלך לגבי טירוף? מה ההגדרה שלך לגבי גאונות? כרגיל בתודה מראש, יוני לביא.

27/01/2001 | 19:17 | מאת: אופיר

שמע אני אומנם לא ד"ר קפלן...אבל אני חושב ש"גאונות" קשור ליכול קוגנטיבית וטירוף ליכולת נפשית....לא ניראה לי שיש הרבה בין שניהם, אופיר

27/01/2001 | 23:31 | מאת: ד"ר אורן קפלן

יוני שלום שני המונחים לגביהם את שואל, טירוף וגאונות, הם מונחים יחסיים מבחינה חברתית. גאון או מטורף אינם תכונה אותה מגדיר האדם אלא סביבתו. בשני המקרים מדובר בתופעות שהסביבה מגדירה אותן כחריגות, כשונות מהנורמה המקובלת, האחת נחשבת שלילית והשניה נחשבת (בד"כ) חיובית. זה מכניס אותנו מייד לשאלה מהו רגיל ונורמלי וזו במידה רבה שאלה פילוסופית שאין עליה תשובה חד משמעית. אני נזהר תמיד מהכללות ובוודאי שהייתי מאוד נזהר מלומר שאדם שנחשב "גאון" על ידי סביבתו הוא גם "מטורף". אין לדבר גם כל בסיס עובדתי. ישנם אנשים שנתפסו כמוכשרים מאוד או אף גאונים על ידי סביבתם שלא נחשבו גם למטורפים. כמובן שהדבר נכון גם לכיוון השני. בכל זאת שאלתך אינה עומדת באויר, זהו סוג של מיתוס. לדעתי האישית הוא חסר כל בסיס, אבל יש משהו במיתוסים שאנשים נתפסים אליהם ומאמינים בהם. אבל השאלה היותר משמעותית בעיני יוני, מה בעצם אתה רוצה לדעת. אם אני זוכר נכון השאלה הזו הטרידה אותך גם בעבר בצורה כזו או אחרת. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית