חרדות וסיוטים לאחר תאונה .

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

26/01/2001 | 11:49 | מאת: אמיר

שלום לכם . עברתי תאונה לפני כשנה וחצי פגיעת ראש וצוואר , וגם מצאו דימום קטן באיזור טמפורלי שמאלי . חוץ מסחרחורות ואי שיווי משקל וטנטון אני מרגיש לחץ וקושי בנשימה במהלך היום וגם "קופץ " כל היום מרעשים מפתיעים . בלילה מאוד קשה לי להירדם , וגם כאשר אני מצליח יש לי חלומות זוועה חלקם נראים לי שקשורים לתאונה וחלקם אחרים בעיקר מהאלימות מהטלויזיה או אחרים . ( שאף פעם לא השפיעו עלי אולי בזמן הילדות ) . הייתי אצל פסיכולוג שחושב שאילו תופעות פוסט טראומטיות והם יעברו אחרי שנה לצערי הן לא עוברות ואפילו מחריפות , למרות שאני חזרתי לעבודה חלקית ומשתדל להיות עד כמה שאפשר עסוק ולשכוח את התאונה אני פשוט לא מצליח ובמחשבות אני כל הזמן חוזר ומרגיש כאילו שאני בזמן התאונה ולאחוריה . אני מתחיל עכשיו טיפול בביוי פידבק שהומלץ לי להורדת המתח והלחץ - האם יש איזושהו טיפול נוסף שיכול להפיג את הפחדים / חרדות במהלך היום והחלומות והשינה הטרופה במהלך הלילה ??? והאם טיפול בהיפנוזה יוכל "להשכיח " את התאונה מסדר המחשבות שלי ??? מודה לכם על תשומת ליבכם .

26/01/2001 | 14:09 | מאת: טלי וינברגר

אמיר שלום רב, לפי תיאורך ייתכן מאד שמדובר בתופעות פוסט-טראומתיות. מוזר בעיני אמירת המטפל שהתופעות יעברו לאחר שנה. ללא טיפול טוב, התופעות הללו עשויות להתקבע ולהחריף.להערכתי, אין אפשרות לדעת בדיוק תוך כמה זמן התופעות יחלפו, ובוודאי שהן לא "תעלמנה מעצמן". טיפול בביו-פידבק הוא רעיון נהדר, אך לדעתי האישית אינו מספיק. טיפול היפנוטי אינו "משכיח" תכנים מסויימים כי אם מתמודד עימם בצורה סוגסטיבית, עוקפת חשיבה. להערכתי, אם תוסיך לביופידבק פסיכותרפיה טובה, זה עשוי להיות שילוב טוב. אני יכולה להמליץ לך על מטפל מעולה שמתמקד בטיפול בפוסט-טראומה, ועובד בת"א. במידה ואתה מעוניין, אנא כתוב לי אימייל או תתקשר (הפרטים בכרטיס האישי, בליחצה על שמי). נראה כי אתה מטפל בעצמך, ורוצה לעזור לעצמך. השתמש בכוח הפנימי הזה שדוחף אותך לקבל עזרה, וקבל את הדבר לו אתה זקוק. בהצלחה, טלי פרידמן

26/01/2001 | 20:34 | מאת: ד"ר אורן קפלן

אמיר שלום אני מסכים עם טלי שאין ביטחון שהסימפטומים יעברו תוך שנה. מאחר ועברה כבר שנה וחצי מהתאונה, זה זמן מספיק כדי שהסימפטומים הקשים יחלפו, ואם הם לא עברו עד עכשיו דרוש טיפול פסיכולוגי מתאים כדי שהם יעברו. הטיפול בביו פידבק לבדו יכול להביא רוגע והרפיה אבל יהיה יעיל לטיפול בפוסט טראומה רק אם המטפל ישלב טכניקות טיפול נוספות ואז הדבר יכול להיות בהחלט יעיל. היפנוזה עשויה להיות כלי מצויין במקרה שלך ויכולה לעזור. כמו כן יש שיטות נוספות לטיפול ממוקד בפוסט טראומה, אחת מהן הזכרתי כאן בפורום השבוע, EMDR, שנראית לי יעילה מאוד. הנקודה היא לא לשכוח את תאונת הדרכים אלא לנתק ממנה את המטען הרגשי הכבד שאתה נושא, בצורה מודעת ובצורה סמויה. לבסוף, במקרה של פגיעת ראש אין לפסול פגיעה מוחית כלשהי, בעיקר שאותרה כזו לפי דבריך. לדבר יכולה להיות השפעה גם על מצב רגשי וניתן לבדוק זאת במבחנים פסיכולוגיים אצל אנשים המומחים בתחום זה. הייתי מנסה קודם את הטיפולים הקונבנציונליים ובמידה וזה לא עוזר לפנות לאבחון. אם וכאשר זה יהיה רלוונטי אוכל להמליץ לך על מאבחן מתאים. בשורה התחתונה, בד"כ ניתן לטפל בתופעות כמו שלך בצורה ממוקדת ומהירה יחסית. לא הייתי נותן "לזמן לעשות את שלו", חבל על הסבל בזמן הזה. בברכה ד"ר אורן קפלן

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית